Į oro uostą tenka atvykti daug anksčiau

Situacija Vilniaus oro uoste keičiasi nebe dienomis, o valandomis ar net minutėmis. Ketvirtadienio rytą žmonėms eilėse teko prastovėti nuo 20 iki 40 minučių, o kai kuriems keleiviams beliko orlaiviams pro langą pamojuoti ranka. Tiesa, jiems dėl susiklosčiusios situacijos į oro uostą atvykti tenka kur kas anksčiau.

„Valanda anksčiau atvykome, bet visą laiką anksčiau atvažiuojame, kad nebūtų spūsčių ir ramiai, be streso patektume į reisą savo. Manau, kad keleiviai, kurie atsakingi, vis tiek anksčiau atvažiuoja, o neatsakingų visada bus, bet oro uostas yra per mažas“, – įžvalgomis dalijosi moteris.

Eilės Vilniaus oro uoste

„Tiesiog, išvažiavome truputį anksčiau iš namų, ir viskas. Čia tokios eilės, kad valandėlę ar pusę valandos ilgiau pastovėsime. Ne bėda“, – optimistiškai nuteikė vyras.

Kiti oro uoste laiko šiandien praleidžia kur kas daugiau.

„Atvykome beveik prieš 3 valandas, nes, manyčiau, visame pasaulyje tokios pačios problemos. Aš atskridau iš Anglijos prieš 3 dienas, tai taip pat stovėjau Anglijoje. Skridau per naujus metus į Majamį – buvo lygiai tas pats ten. Stovėjome 6 valandas eilėje“, – pasakojo moteris.

Eilės Vilniaus oro uoste

„Patys keliaujame į Turkiją ir, kadangi eilės didelės, tai atvykome 3 valandas prieš skrydį, kad nepavėluotume ir, kad pakeliautume, o ne liktume namuose“, – dalijosi mergina.

Tiesa, kaip teigia keliautojai, apie galimus trikdžius ir eiles pranešimų iš oro uosto jie nesulaukia.

„Nieko nesiunčia. Keleiviai palikti likimo valiai“, – teigė moteris.

Svarbi informacija keliaujantiems

Pasak Lietuvos oro uostų atstovo Tado Vasiliausko, kalbant bendrai apie visus tris Lietuvos oro uostus, situacija juose – pakankamai normali.

„Aišku, ji yra aktyvi, nes kertasi du aviacijos sezonai – vasaros dar nėra pasibaigęs, o dabar yra dar ir beprasidedantis rudens sezonas. Pagrindinius iššūkius mes turime Vilniaus oro uoste ir, iš tikrųjų, jie palaipsniui jau mažėja, bet eilės dar išlieka. Pagrindinė rekomendacija keleiviams irgi išlieka, tai yra atvykti 2 valandas prieš planuojamą skrydį. Tai yra pagrindinė rekomendacija, kurios reikėtų laikytis“, – teigė jis.

Anot pašnekovo, siekiant nepavėluoti į skrydį, reikia žinoti ir dar vieną svarbų dalyką.

„Visų pirmiausia, reikia atkreipti dėmesį visiems keleiviams, kurie laukia išvykimo salėje, kad dirba mūsų konsultantai, asistentai, kuriems galima iš karto duoti ženklą apie tai, kad jūs galbūt jau vėluojate į skrydį ir jie praleidžia be laukimo eilėje. Tai yra labai svarbi informacija“, – teigė T. Vasiliauskas.

Tiesa, pasak jo, daug keliautojų skundų oro uostas kol kas nesulaukė.

„Kalbant apie skundus ir kompensacijas, taip – tokia galimybė yra ir reikėtų keleiviams kreiptis būtent į oro uostą, ir kiekvienas skundas yra nagrinėjamas. Tokių skundų šią savaitę turėjome 6 – tai ne taip ir daug, nes tikrai daugeliui keleivių padeda mūsų asistentai, konsultantai, kolegos, kurie dirba būtent išvykimo salėje“, – teigė Lietuvos oro uostų atstovas.

Eilės Vilniaus oro uoste

Paaiškino chaoso priežastis

Pasak T. Vasiliausko, pagrindinė susiklosčiusios situacijos priežastis yra sugriežtintos aviacijos patikros procedūros.

„Deja, to negalime išvengti. Tai yra nuolatinis procesas, tobulinimo procesas ir mes taip pat turime prie to prisitaikyti. Antra priežastis, dabar ne tiek tiesiogiai susijusi su situacija, yra ta, kad trūksta kelių dešimčių darbuotojų būtent aviacijos saugume, mes jų ieškome ir tikimės, kad greitu metu rasime“, – teigė Lietuvos oro uostų atstovas.

Eilės Vilniaus oro uoste

Pašnekovas taip pat atskleidė, kiek ilgai gali užsitęsti tai, ką šiandien matome Vilniaus oro uoste.

„Mūsų prognozė yra tokia, kad spalio pabaigoje-lapkričio pradžioje situacija turėtų normalizuotis, nes prasidės aviacijos žiemos sezonas ir keleivių skaičiai, ir kryptys tada keičiasi“, – teigė T. Vasiliauskas.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: