„EuroChem Group“ ketvirtadienį pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

„Šis žingsnis buvo priimtas po to, kai J. Melničenka buvo įtrauktas į ES sankcijų sąrašą ir siekiant užtikrinti, kad „EuroChem“ galėtų ir toliau aprūpinti milijonus žmonių visame pasaulyje žemės ūkiui reikalingomis medžiagomis ir taip padėtų užtikrinti pasaulinį aprūpinimą maistu“, – savo svetainėje skelbia „EuroChem Group“.

Iki sankcijų jis valdė 100 proc. Rusijos „EuroChem“ ir 92,2 proc. vienos didžiausių pasaulyje Sibiro energetikos, anglies, šildymo kompanijų (СУЭК) akcijų. Pastaroji yra ir viena didžiausių Rusijoje geležinkelių ir jūrų krovinių operatorių.

Portalas forbes.ru cituoja A. Melničenkos atstovą, kurio teigimu, jis nuo kovo 9 dienos nebeturi abiejų kompanijų akcijų, tačiau kaip tai realizuota, nepaaiškino.

„EuroChem Group“ valdo 100 proc. „Lifosos“ akcijų. 90 proc. grupės akcijų priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

Rusijos koncernas „Jevrochim“ 2002 metų balandį „Lifosos“ kontrolę įgijo nusipirkęs akcijų iš tuo metu trijų didžiausių bendrovės akcininkų – JAV trąšų gamybos ir prekybos įmonės „Cargill“, Italijos bendrovės „Indutech“ ir tuometinio „Lifosos“ valdybos pirmininko Dano Tvarijonavičiaus.

Po šio sandorio „Jevrochim“ tapo daugiau nei 50 proc. bendrovės akcijų valdytoja. Nuo 2016 metų skelbiama, kad 100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijos „EuroChem Group“.

Lietuvos bankai ketvirtadienį įšaldė „Lifosos“ sąskaitas, įmonės veiklos perspektyvos kol kas neaiškios.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad, jo žiniomis, „Lifosa“ ketina kreiptis į teismą ir aiškintis, ar jai sankcijos pritaikytos teisingai. Jis taip pat siūlo ieškoti būdų, kaip padėti „Lifosos“ darbuotojams, kurių yra virš tūkstančio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės