Europos Sąjungos (ES) erdvėje tokio tipo mokėjimai tampa vis populiaresni ir jau sudaro beveik 10 proc. visų pavedimų.

Medicinos banko Komercijos departamento direktorius Julius Ivaška sako, kad greitis ir šventinių ar poilsio dienų neribojami mokėjimai yra ateities mokėjimų formatas, prie kurio anksčiau ar vėliau teks pereiti finansų rinkos dalyviams.

„Kaip bežiūrėtume, vis dar didelė tarpbankinių mokėjimų dalis vyksta įprastai, o tai reiškia, kad mokėjimai stoja savaitgaliais, valstybinių švenčių dienomis. Tokia gaišatis kelia nepatogumų, neleidžia vartotojams tiksliai planuoti pervedimų laiko, skatina skubėti taikantis prie būsimų švenčių ir savaitgalių, nors būtų patogiau juos tiesiog atlikti tuo momentu, kai reikia. Tikimės, kad momentinius mokėjimus siūlančių finansų įstaigų laikui bėgant sparčiai daugės“, – teigia Julius Ivaška.

Medicinos bankui prisijungus prie momentinių mokėjimų sistemos, klientams nereikės nieko papildomai daryti. Jie pavedimus turėtų formuoti įprastai.

Šiuo metu prie SEPA momentinių mokėjimų sistemos yra prisijungę didieji šalies komerciniai bankai, kai kurios unijos ir kitos finansų įstaigos.

Pasak J. Ivaškos, momentiniai mokėjimai yra tokie pat saugūs, kaip ir įprasti, tačiau jiems kokybiškai pasiruošti bankui prireikė laiko ir investicijų.

Europos Centrinio Banko duomenimis, šiemet birželį momentiniai SEPA mokėjimai pasiekė 9,5 proc. visų mokėjimų dalį – jų buvo 2,7 punkto daugiau negu prieš metus.

„Momentiniai mokėjimai visų pirmiausiai yra greitis ir patogumas, tačiau vartotojams teigiamą patirtį gali sukurti tik tos finansų įstaigos, kurios įdiegia ir taiko šį mokėjimo būdą. Kuo jų daugiau, tuo greičiau tarp jų klientų įvyksta ir pervedimai. Vis dėlto, jeigu kita pusė momentinių mokėjimų nėra pasirinkusi, pavedimas įvyks įprastai“, – sako Julius Ivaška.

Momentinių mokėjimų paslauga eurais ES erdvėje startavo 2017 metų rudenį. Lietuvos bankas šią paslaugą įdiegė savo mokėjimų sistemoje CENTROlink.

SEPA sistemai priklauso 36-ios šalys: 27-ios ES valstybės, taip pat Europos laisvosios prekybos asociacijos narės Lichtenšteinas, Norvegija, Islandija ir Šveicarija, specialius susitarimus su ES turintis Vatikanas, San Marinas, Monakas ir Andora, taip pat ES palikusi Jungtinė Karalystė.
Šiemet birželio pabaigoje Medicinos banko, kuriame dirba 306 darbuotojai, klientų aptarnavimo tinklą sudarė 43 teritoriniai padaliniai.

Pagrindiniam banko akcininkui Konstantinui Karosui priklauso kontrolinis 90,13 proc. banko akcijų paketas, „Western Petroleum Ltd“ – 9,87 proc. banko akcijų. Medicinos banko grupę sudaro UAB „Saugus kreditas“ ir UAB „TG Invest-1“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją