Po to, kai parduotuvėje pirmus kartus suveikė signalizacija, padėjėjai pasidomėjo vyriausiojo apsaugos darbuotojo, ką turėtų sakyti dėl pavojaus signalo prekybos centro darbuotojams ir parduotuvėje esantiems lankytojams, rašo rus.DELFI.lv.

Vyriausiasis apsauginis patikino, kad viskas tvarkoje, todėl parduotuvė gali tęsti darbą įprastiniu režimu.

Tyrėjai nustatė, kad vyriausiasis apsauginis neapžiūrėjęs patalpų 24 minutes mėgino atjungti signalizaciją. Iš viso tą dieną jis 37 kartus buvo atjungęs signalizaciją, tačiau evakuacijos nevykdė.

Be jo, jis neapžiūrėjo patalpų, iš kurių sklido pavojaus signalas. Taip pat paaiškėjo, kad prekybos centro pardavėjai nebuvo supažindinti su veiksmų planu, skirtu tiems atvejams, kai patalpose pasigirsta pavojaus signalas.

Tyrėjai nustatė, kad „Maxima“ kaip darbdavys, įsteigęs vyriausiojo apsaugos specialisto darbo vietą, skyrė šiam darbuotojui pernelyg daug pareigų.

Signalizacija nesusijusi su griūtimi

„Maximos“ Latvijoje komunikacijos vadovas Jānis Beseris pabrėžė, kad signalizacija negali numatyti pastato griūties.

„Neaišku, koks yra tokių spekuliacijų Latvijoje šaltinis, bet atrodo, kad norima tendencingais pranešimais paskatinti teismo turimos informacijos atskleidimą. Dar kartą reikia pabrėžti, kad priešgaisrinė signalizacija yra skirta tiktai perspėti apie gaisrus. Ji niekaip negali perspėti apie pastato griūtį. Tai daug kartų akcentavo ir ekspertai. Signalizacijos pranešimai nebuvo ignoruojami. Nustatyta, kad signalizacijai nuskambėjus 16 val. 21 min. darbuotojai įsitikino – gaisro pavojaus pastate nėra“, - išplatintame pranešime komentavo jis.

Pasak jo, konstatavę netikrą gaisro pavojų, vadovaudamiesi nustatyta tvarka, apsaugos darbuotojai nedelsdami susisiekė su įmonės, aptarnaujančios gaisro signalizacijos sistemą, atstovu, kuris operatyviai atvyko ir taip pat patvirtino, kad pranešimo apie gaisrą sistema parduotuvėje suveikė, gavusi netikro pavojaus signalą iš pastato rūsyje esančios patalpos.

Atsižvelgę į tai, kad gaisro pavojus buvo netikras, laukdami signalizaciją prižiūrinčios bendrovės „Vesmann“ atstovo, apsaugos darbuotojai stengėsi atkurti signalizacijos veikimą, kiek tą padaryti leido priešgaisrinės signalizacijos valdymo pultas.

„Atvykęs į pastatą, „Vesmann“ darbuotojas atkūrė signalizacijos veikimą maždaug 17 val. 5 min. Tai padarius izoliuota liko tiktai konkreti zona pastato rūsyje, kurią specialistas nuosekliai tikrino. Parduotuvė tuo metu tęsė darbą iki stogo griūties maždaug 17 val. 44 min. Svarbu pabrėžti, kad signalizacijos veikimas tragedijos dieną nėra susijęs su pakitimais pastato konstrukcijoje ir pastato griūtimi. Tai patvirtino sertifikuotas „Vesmann“ specialistas ir nustatė ekspertizė“, - tvirtino J. Beseris.

Primename, kad įgriuvus stogui parduotuvėje „Maxima“ žuvo 54 asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)