„Komitetas nuosekliai laikosi pozicijos, kad ateinančių metų biudžetas gali būti tvirtinamas nedidinant mokesčių, įskaitant kultūrą, sportą, maitinimo sektorių ir atitinkamai priėmė tinkamus sprendimus. Vyriausybė, priminsiu, pradžiai laikėsi pozicijos, kad visi sumažinti tarifai turėtų baigtis nuo sausio 1 d., vėliau poziciją dėl kultūros, maitinimo ir sporto pašvelnino ir priėmė sprendimą, kad būtų taikomi sumažinti tarifai iki metų vidurio“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė M. Majauskas.

„Vėliau poziciją dėl kultūros dar labiau pašvelnino ir pritarė komiteto pozicijai, kad kultūrai būtų taikomas neterminuotai sumažintas tarifas. Tačiau maitinimo sektoriui taikomas tik pusei metų. Tai komitetas įsiklausęs į Vyriausybės poziciją pasiūlė kompromisinė sprendimą, kad bent ateinančius metus mokesčiai nedidėtų ir pasiūlė, jog maitinimui būtų pratęstas sumažintas tarifas iki ateinančių metų pabaigos“, – pridūrė jis.

Politikas tvirtino, kad sumažintas PVM tarifas davė reikšmingą teigiamą ekonominį rezultatą.

„Jeigu pažiūrėtume 2021 metais, tarp birželio ir liepos mėnesio, kai buvo sumažintas tarifas, tai maitinimo sektoriaus apyvarta išaugo beveik 50 proc. ir taip išsilaikė visus likusius metus. Tai rodo, kad verslas skaidrinosi, kad netektas PVM pajamas iš dalies kompensavo gyventojų pajamų mokesčio augimas, pelno mokesčio augimas ir matėme, kad verslas oficialiai mokėjo atlyginimus ir oficialiai deklaravo pajamas“, – sakė konservatorius.

Jis pažymėjo, kad padvigubinus PVM tarifą metų viduryje, tikėtina, kad rezultatas būtų „atvirkštinis“ ir planuojamos pajamos nebūtų surinktos.

„Nepaisant to BFK priėmė sudėtingus sprendimus, padidinti pelno mokestį stambiems bankams nuo ateinančių metų, padidinti mokesčius loterijoms, kazino ir lošimo namams. Dėl ko ateinančiais metais biudžetas gaus maždaug 40 milijonų pajamų“, – tikino BFK pirmininkas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) antrą kartą svarstydamas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo projektą dar kartą pritarė sprendimui palaikyti siūlymą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsti metams laiko, vietoje anksčiau BFK siūlyto neterminuoto laikotarpio.

Už tokį sprendimą pasisakė visi komiteto nariai, išskyrus liberalą Simoną Gentvilą bei konservatorius Matą Maldeikį ir Antaną Čepononį, kurie palaikė Vyriausybės siūlymą lengvatą taikyti puse metų.

BFK taip pat pritarė premjerės Ingrida Šimonytė siūlymui taikyti neterminuotą 9 proc. PVM lengvatą meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms bei apgyvendinimo paslaugoms.

Komitetas vis tik, skirtingai negu siūlė premjerė, taip pat pritarė neterminuotai PVM lengvatai atlikėjų paslaugoms, sporto renginiams bei sporto klubų lankymui. Šiam siūlymui pritarė visi BFK nariai, išskyrus S. Gentvilą, M. Maldeikį, A. Čepononį ir Seimo vicepirmininką Vytautą Mitalą. I. Šimonytė šiems sektoriams PVM lengvatą siūlė taikyti puse metų.

Galiausiai, BFK pritarė siūlymui taikyti 5 proc. PVM sumažintą tarifą medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos.