Tarnybos Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus vedėjo Vaidoto Kiudulo teigimu, pastaraisiais metais į Lietuvą bei iš jos gabenamų prekių srautas išlieka stabilus, daugėja tranzitu vežamų krovinių. Tačiau pasikeitė ir anksčiau nusistovėję transporto srautai – šiuo metu stebimas 50 proc. siuntų kiekio padidėjimas Klaipėdos uoste esančiuose pasienio veterinarijos postuose.

Taip nutiko dėl to, jog siuntos iš Azijos šalių aplenkia Rusiją bei Baltarusiją. Įtakos turi ir tai, jog Kinija riboja siuntų keliavimą traukiniais, tad vis daugiau prekių keliauja laivais“, – pranešime sakė V. Kiudulas. 

Tuo metu pasienyje su Baltarusija esančiuose veterinarijos postuose siuntų kiekis mažėja 22 proc., kadangi Ukrainos prekės dabar daugiausiai vežamos per sieną su Lenkija.

Lietuvos pasienyje su ne Europos Sąjungos šalimis veikia 12 veterinarinių postų, kur per metus vidutiniškai patikrinama beveik 260 tūkst. per Lietuvą vežamų maisto ir pašarų, gyvų gyvūnų siuntų.

Nuo 2022 metų sausio iki gruodžio jau atlikta daugiau kaip 215 tūkst. kontrolės procedūrų, importo ir tranzito patikrų, paimta 488 mėginių.  

Pasienio veterinarijos postuose tikrinami gyvūnai, maisto ir pašarų produktai, įvežami iš trečiųjų šalių.

Dažniausiai siuntos grąžinamos į kilmės šalį dėl sertifikatų klaidų, temperatūrinio režimo nesilaikymo transportavimo metu. Jei aptinkama cheminė tarša, tuomet siuntos siunčiamos sunaikinti. Tarnybos specialistai šiais metais aptiko keturias siuntas su chemine tarša, jos buvo išsiųstos sunaikinti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją