„Yra per daug nepagrįstos kritikos biudžetui. Jei vertintume, kaip keitėsi Lietuvos finansai per dešimt metų, tai 2018 ir 2019 metai yra pertekliniai (...). Valstybės pajamos viršija išlaidas, nors yra gana reikšmingai didinamos valstybės išmokos pensininkams, vaikams, viešojo sektoriaus darbuotojams“, – BNS teigė N. Mačiulis.

Anot jo, vienas išskirtinių 2019 metų biudžeto bruožų – mažinami mokesčiai samdomiems darbuotojams.

„Apie tai jau buvo kalbama visą dešimtmetį. Kiekvienais metais Europos Komisija, Tarptautinis valiutos fondas sakydavo, kad Lietuvoje vyrauja perteklinis samdomų darbuotojų apmokestinimas“, – teigė ekonomistas.

Pasak jo, mokytojų atlyginimų didinimas yra labai svarbus prioritetas, tačiau reikia žiūrėti sistemiškai ir ieškoti tvarių lėšų, o ne paskutinėmis dienomis bandyti sukrapštys milijonus.

„Reikia žiūrėti, kaip reorganizuoti visą švietimo sistemą, kad dabar skiriamas finansavimas, kuris viršija ES vidurkį, būtų paskirstomas efektyviai ir didžioji jo dalis tektų mokytojams, o ne infrastruktūros išlaikymui ir administracijai“, – teigė ekonomistas.

N. Mačiulis kritikavo Seimo patvirtintą PVM lengvatą malkoms bei pensijų kaupimo reformą.

„Pinigais (PVM lengvata malkoms – BNS) tai biudžetui beveik nieko nekainuos ir galbūt sumažins šešėlinę ekonomiką, ir gal net surinks kažkiek papildomų lėšų, tačiau tai nėra socialiai atsakinga lengvata. Tai yra amorali lengvata – mažinamas apmokestinimas labiausiai aplinką teršiančiam kurui. Tuo metu, kai visas pasaulis yra susirūpinęs klimato kaita, žmogaus įtaka planetai, reikėtų įgyvendinti tokią mokestinę ir subsidijų politiką, kuri skatintų atsisakyti šildyti kietuoju kuru. Tai yra didelis žingsnis atgal“, – teigė N. Mačiulis.

Anot jo, neigiamai turėtų būti vertinama ir pensijų reforma.

„Per daug paliekama savieigai ir neužtikrinama, kad visi gyventojai jaus poreikį kaupti senatvei. Kai kurie gali per daug pasitikėti einamaisiais mokėjimais grįsta sistema, nors akivaizdu, kad senėjant visuomenei tai bus sudėtinga. Tai yra mažas žingsnis atgal nuo kaupimo“, – sakė ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)