Vyriausybė yra parengusi Viešųjų įstaigų ir Asociacijų įstatymų pakeitimų projektus, kuriais siūloma šių formų viešuosius juridinius asmenis įpareigoti juridinių asmenų registrui teikti ir kiekvienų finansinių metų metinių finansinių ataskaitų rinkinius, o kai auditas atliktas arba pagal įstatymus privalo būti atliktas, audituotus metinių finansinių ataskaitų rinkinius, kartu su auditoriaus išvadomis ir veiklos ataskaitomis.

Šiuo metu galioja reguliavimas, pagal kurį minėtų formų juridinių asmenų kiekvienų finansinių metų veiklos ataskaitos turi būti pateiktos susipažinti bet kuriems to pageidaujantiems asmenims. 

Viešųjų įstaigų atveju, veiklos ataskaitos papildomai turi būti pateiktos juridinių asmenų registrui bei paskelbtos jos interneto svetainėje, jei viešoji įstaiga tokią turi. 

Įstatymų pakeitimų projektais šis reguliavimas nebūtų keičiamas, tačiau būtų numatoma papildoma pareiga teikti aukščiau nurodytus metinius finansinius dokumentus ir juridinių asmenų registrui.

Taigi Įstatymų pakeitimų projektais iš esmės suvienodinama metinių finansinių dokumentų išviešinimo tvarka tiek šių viešųjų juridinių asmenų (asociacijų ir viešųjų įstaigų) atžvilgiu, tiek ir lyginant su daugeliu kitų privačiųjų juridinių asmenų (uždarųjų akcinių bendrovių, akcinių bendrovių, tikrųjų ir komanditinių ūkinių bendrijų, kurių visi tikrieji nariai yra akcinės bendrovės ar uždarosios akcinės bendrovės arba kurių veiklos sutartyje numatytas finansinių ataskaitų rinkinio sudarymas ir kt.).

Priėmus įstatymų pakeitimus, atitinkamai viešųjų įstaigų ir asociacijų finansinių duomenų išviešinimo apimtis iš esmės būtų tokia pati, kokia yra numatyta ir nurodytų privačiųjų juridinių asmenų atžvilgiu. 

Kaip žinia, juridinių asmenų registro duomenys yra vieši, ir visi norintys asmenys gali su jais susipažinti. Taigi pakeitus įstatymus, būtų sudaryta galimybė susipažinti su metiniais finansiniais duomenimis ne tik tam tikrų privačiųjų juridinių asmenų, tačiau ir viešųjų įstaigų bei asociacijų.

Be to, svarbu ir tai, kad priėmus įstatymų pakeitimus turėtų sumažėti atvejų, kuomet minėti viešieji juridiniai asmenys apskritai nešaukia eilinių visuotinių dalininkų (narių) susirinkimų ir netvirtina savo metinių finansinių dokumentų.

Iki šiol praktikoje neretai pasitaikydavo tokių atvejų. Įsigaliojus įstatymų pakeitimams, o viešosioms įstaigoms ar asociacijoms neteikiant metinių finansinių duomenų juridinių asmenų registrui kiltų rizika, kad juridinių asmenų registro tvarkytojas galės inicijuoti tokio juridinio asmens likvidavimą.

Jeigu Įstatymų pakeitimai bus priimti LR Seime, jie turėtų įsigalioti 2015 m. birželio 1 d., o nuostatos dėl metinių finansinių dokumentų teikimo juridinių asmenų registrui būtų taikomos teikiant 2015 m. sausio 1 d. ir vėliau prasidėsiančių ataskaitinių laikotarpių metinius finansinius dokumentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)