Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD) 2015 metais teisėtai panaikino suklastotus įmonės išrašytus dokumentus, galutinai nutarė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) lapkričio 24 dieną iš dalies patenkino viešosios įstaigos „Žaliasis taškas“, bendrovių „Kalnapilio-Tauro grupė“, „Maxima LT“, „Sanitex“ ir „Coca-Cola HBC Lietuva“ skundus ir nusprendė, kad beveik visi dokumentai naikintini, paliekant galioti 3,2 proc. juose nurodytų atliekų kiekio.

„Metrail“ ginčo laikotarpiu išrašė metalinės pakuotės atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų už 6,14 tūkst. tonų, o paliekami galioti dokumentai už 194 tonų atliekų sutvarkymą – tai yra 3,16 proc. Šia dalimi turėtų būti paliekamas galioti kiekvienas atliekų sutvarkymą įrodantis dokumentas“, – rašoma teismo nutartyje.

LVAT pabrėžė, jog vertino tik „Metrail“ išrašytų dokumentų, įrodančių metalo pakuočių sutvarkymą, teisėtumą, jis nesprendė gamintojų ir importuotojų apmokestinimo už aplinkos teršimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) šiemet sausį atmetė „Metrail“ ir minėtų bendrovių skundus. Pasak teismo, „Metrail“ negalėjo išrašyti šių dokumentų, todėl RAAD sprendimai juos panaikinti yra teisėti.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pernai gruodį buvusius „Metrail“ vadovus pripažino klastojus dokumentus apie atliekų sutvarkymą.

2018-ųjų pabaigoje šimtai įmonių sulaukė raginimo susimokėti 15 mln. eurų taršos mokesčio už 2013-2015 metais nesutvarkytas pakuočių atliekas. Tą turėjusi padaryti „Metrail“ netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastiko pakuočių, o už šį kiekį neteisėtai išrašyti dokumentai buvo išduoti 1,8 tūkst. įmonių.

Pakuotes sutvarkyti įsipareigoja į aplinką jas išleidžiančios įmonės – didieji prekybos tinklai, aludariai ir nealkoholinių gėrimų gamintojai, kitos bendrovės. Jos yra sukūrusios dvi dideles organizacijas – viešąsias įstaigas Pakuočių tvarkymo organizaciją (PTO) ir „Žaliasis taškas“, atliekančias tarpininko vaidmenį, tvarkant atliekas.

PTO ir „Žaliasis taškas“ samdo atliekų tvarkytojus, viena jų buvo bendrovė „Metrail“, dėl kurios neteisėtos veiklos aplinkosaugininkai kreipėsi į teisėsaugą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją