„Būdama patyrusi politikė tikrai gerai žinote, kad įstatymas neįpareigoja įmonių vadovų sudaryti kolektyvines sutartis. Tokia galimybė yra numatyta, tačiau ji nėra privaloma. Tiek Europos Sąjungoje, tiek Lietuvoje, kuri yra jos narė, galioja sutarčių sudarymo laisvės principas – niekas negali būti verčiamas jų sudaryti prieš savo valią. Iki 2019 metų kolektyvinė sutartis galiojo ir įmonėje „Achema“. Tačiau vėliau ji nebuvo pasirašyta dėl destrukcinės, radikalios, prieš įmonės tikslus nukreiptos, savo nariams išskirtinių sąlygų reikalaujančios bendrovės „Achema“ darbuotojų profesinės sąjungos vadovybės veiklos“, – tikino verslininkė.

„Noriu Jūsų paklausti kaip politikės – ar sudarytumėte koalicijos sutartį su kita partija, jeigu jos vadovai nuolat žemintų ir menkintų tiek Jus, tiek Jūsų partiją, skleistų melagingas žinias, norėtų sunaikinti Jūsų turtą, agituotų kitus partijos narius veikti prieš partijos interesus ar kitaip kenkti, organizuotų piketus prie Jūsų namų?

Manau, kad tikrai ne. Nes partnerystė, mano supratimu, yra paremta abipuse pagarba ir pasitikėjimu, bendrų tikslų siekimu, interesų derinimu. Deja, jau kurį laiką „Achemoje“ to nėra. Ne kartą siekėme pagarbaus dialogo su profesinės sąjungos, kuriai priklauso apie 37 proc. darbuotojų, vadovybe, tačiau – nesėkmingai“, – pridūrė ji.

L. Lubienė aiškina, kad „Achemos“ profesinės sąjungos vadovai reikalavo stabdyti gamyklos darbą, nors tai daryti administracijai draudžia įstatymas. Pasak jos, streikuoti įmonėje išėjo apie 10 procentų darbuotojų, o organizuojamuose piketuose dalyvauja ir viešai kalba žmonės, kurie net nėra įmonės darbuotojai.

„Mus kaltina spaudimu darbuotojams, tačiau aš pati asmeniškai gaunu daugybę signalų, kad išėję dirbti bendrovės „Achema“ profesinės sąjungos nariai yra kvailinami, atkalbinėjami ir net persekiojami. Suprantu, gal nemalonu, kad skelbtas streikas bei piketai neįvyko tokia apimtimi, kokia profsąjungos vadovybė ir jos rėmėjai tikėjosi. Bet niekaip nesuprantu, kam reikia skleisti šmeižtą ir kliedesius apie vergiškas darbo sąlygas įmonėje, apie 600 eurų atlyginimus, streikuojančių darbuotojų papirkinėjimus ar grasinimus. Galiu Jus patikinti, kad visa tai – melas“, – aiškino AB „Achemos“ valdybos pirmininkė.

Apibendrindama verslininkė pabrėžė, kad „Achemos“ vadovybė pripažįsta darbuotojų teisę į orų darbą bei atlyginimą, tačiau nori atkreipti V. Blinkevičiūtės dėmesį į šiuo metu esančią geopolitinę padėtį bei verslo sąlygas Lietuvoje. Galiausiai, anot jos, kad tiek žmonės, tiek pelnas įmonei yra lygiai tiek pat svarbūs.

„Energetinių išteklių kainos pakilusios kartais, mokesčiai didinami, infliacija didžiulė, tebesitęsia Covid-19 pandemija, tradiciškai nusistovėję krovinių srautai pažeisti, santykiai su kai kuriomis šalimis yra realiai sunaikinti. Verslas patiria didžiulį spaudimą ir sąnaudos drastiškai didėja, o jokios realios pagalbos iš valstybės ar kompensavimo mechanizmų, deja, praktiškai nėra.

„Žmonės svarbiau už pelną!” – tikriausiai ir Jūs girdėjote šį piketo organizatorių šūkį. Kiekvienas, bent minimaliai suprantantis verslo logiką sutiks, kad svarbu viskas: ir žmonės, ir pelnas. Bendrovėje „Achema“ dirba atsakingi, darbštūs ir laisvi žmonės. Taip, žmonės, o ne vergai, kaip juos pavadinote. Suprantu, kad politikoje skambūs epitetai padeda pritraukti dėmesio, tačiau politikai, ypač jie, turėtų atsakingai rinkti žodžius“, – laiške, be kita ko, teigė L. Lubienė.

ELTA primena, kad trečiadienį Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė V. Blinkevičiūtė viešai kreipėsi į pagrindinę bendrovės akcininkę L. Lubienę.

„Gerbiama L. Lubiene, jei Jūs manote, kad „Achema“ yra socialiniai atsakinga įmonė, raginu atsižvelgti į teisėtus įmonės darbuotojų reikalavimus. Būtina pasirašyti kolektyvinę darbo sutartį, kuri bus naudinga abiem pusėms. Ji suteiks Jūsų darbuotojams daugiau garantijų, kurios taip reikalingos didėjant kainoms, ir bus užtikrintas veiksmingas socialinis dialogas. Su žmonėmis, dirbančiais bendrovėje, kviečiu atvirai ir skaidriai tartis, diskutuoti, informuoti apie įmonės būklę. Žmonės darbo vietoje turi jaustis saugiai, užtikrintai. Supraskite, kad, siaučiant pandemijai ir atėjus rekordinių kainų žiemai, įtampos ir nerimo tarp darbuotojų tik daugėja. Kiekvienas žmogus turi teisę į orų darbą ir orų atlyginimą“, – savo kreipimesi sakė V. Blinkevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)