Dėl karšto ir drėgno oro Ispanijoje ir Italijoje alyvuogių aliejaus gamybos apimtys atitinkamai sumenko 54 ir 34 proc., todėl smarkiai nukentėjo ir pasiūla.

Italijos alyvuogių augintojų konsorciumo „Unoprol“ vadovas Pietro Sandali „The Guardian“ sakė, kad 2014 metų alyvuogių derlius „yra blogiausias, kiek tik jis pamena“.

Tarptautinė alyvuogių augintojų taryba gruodį prognozavo, kad alyvuogių aliejaus gamyba šiais finansiniais metais smuks daugiausia per pastaruosius 15 metų.

Gamintojai 2014-2015 metais tikisi pagaminti 2,39 metrines tonas alyvuogių aliejaus. 2013-2014 metais šis skaičius siekė 3,27 metrinės tonos. Spėjama, kad gamybos apimtys smuks žemiau suvartojimo ribos, tad teks naudotis sukauptomis atsargomis.

Kaip skelbia tooliveoilmarket.eu, didmeninė metrinės tonos alyvuogių aliejaus kainas 2013 metų pabaigoje nuo 3613,35 dolerių (3 tūkst. Eur) šoktelėjo iki 4281,95 dolerių (3554 Eur). Pastarąjį kartą alyvuogių aliejaus kaina taip drastiškai buvo šoktelėjusi 2012 metų pradžioje.

Dvi išimtis, kur gamybos apimtys nesumenko, buvo Tunisas ir Graikija. Graikijoje pinigų neturintys gamintojai, norėdami gauti lėšų ir taip tęsti veiklą, savo produkciją ėmė pardavinėti itin pigiai, teigiama „The Olive Oil Times“ straipsnyje. Mažėjančios kainos tiesiogiai susijusios su šalies ekonomiką kamuojančiomis problemomis. Gamintojai pajamas, gaunamas iš pardavimų, naudoja verslo plėtrai ir gamybos išlaidoms kompensuoti. Įprastai tokią funkciją atlieka paskolos.

Tunise dėl palankių oro sąlygų alyvuogių aliejaus gamybą, lyginant su praeitais metais, pavyko padidinti dvigubai. Aliejaus gamintojai iš šios Šiaurės Afrikos valstybės šiuo metu ieško būdų, kaip pasiekti pirkėjus iš Europos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)