„Reikia pripažinti aplinkybes – sistemos yra, jos užtikrina lokomotyvų saugų eismą Lietuvos geležinkeliais. Yra konkretus planas jų pakeitimo“, – trečiadienį LRT radijui sakė jis.

E. Kerza taip pat pastebėjo, kad nėra perkamos naujos ar modernizuojamos esamos sistemos, bet jos privalo būti prižiūrimos.

„Dabar perkama mūsų vidinė paslauga atlikti esamų sistemų techninę priežiūrą“, – paaiškino jis.

Susisiekimo viceministrė Loreta Maskaliovienė priminė, kad ministerija yra aiškiai įpareigojusi „Lietuvos geležinkelius“ imtis veiksmų, užtikrinant nacionalinį saugumą.

„Kalbant apie konkrečias sistemas, buvo paprašyta pateikti labai aiškų trumpalaikį planą, kaip galima tas sistemas pakeisti kuo greičiau. Vyksta ir testavimas, ir pirkimas, ir naujų sistemų diegimas“, – komentavo ji.

Lrytas.lt šią savaitę rašė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ paskelbė viešąjį pirkimą, kuriuo už 2,2 mln. eurų ketinama įsigyti KLUB-U sistemos priežiūros paslaugas.

Naujienų portalas skelbė, kad rusiška kompleksinė unifikuota lokomotyvų saugos sistema, dar vadinama KLUB-U, jau prieš 5 metus buvo atsidūrusi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto dėmesio centre.

Lrytas.lt primena, kad po atlikto tyrimo parlamentarai pateikė išvadą, kad KLUB-U yra nesuderinama su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais ir privalo būti pakeista saugia patikimo gamintojo įranga.
Pasak portalo, sprendimas skelbti viešąjį pirkimą KLUB-U elektroninio žemėlapio sudarymo ir instaliavimo paslaugoms įsigyti, remiantis jų šaltinių informacija, tai gali reikšti netiesioginę paramą su Ukraina kariaujančios Rusijos karinei pramonei.

Poziciją šiuo klausimu pateikė ir „“Lietuvos geležinkeliai“. Valstybės valdoma įmonė sprendimą grindžia tuo, kad KLUB-U vis dar naudojama ir jai reikalinga techninė priežiūra.

„Techninė priežiūra reikalinga tam, kad sumontuotos sistemos atitiktų keliamus reikalavimus ir leistų užtikrinti saugų traukinių eismą“, – portalui teigė įmonė.

„Lietuvos geležinkelių“ teigimu, naują sistemą, priklausomai nuo grupės įmonių ir jų finansinių galimybių, planuojama įdiegti iki 2026–2027 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją