2007 m. gegužės mėn. metinė infliacija (2007 m. gegužės mėn., palyginti su 2006 m. gegužės mėn.) sudarė 4,8 procento. Gegužės mėnesio vidutinė metinė infliacija sudarė 4,2 procento.

Bendrąjį vartotojų kainų padidėjimą daugiausia lėmė transporto grupės prekių ir paslaugų pabrangimas 1,5 procento, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų – 0,3, įvairių prekių ir paslaugų – 1,3, viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų – 1,0, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų – 0,3 procento.

Transporto prekių ir paslaugų grupės kainų pokyčiui didžiausios įtakos turėjo 4,2 procento padidėjusios benzino, 1,5 – asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, 0,7 – dyzelinių degalų kainos. Suskystintų automobilinių dujų kainos sumažėjo 0,8 procento.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokytį labiausiai paveikė 11,3 procento pabrangę švieži vaisiai ir uogos, 11,6 – bulvės, 0,6 – duona ir kiti kepimo gaminiai, 0,9 – rūkytos dešros ir rūkyti mėsos gaminiai, 1,7 – paukštiena, 0,8 – kiauliena, 0,7 – šokoladas ir kiti konditerijos gaminiai ir 18,5 procento atpigusios šviežios daržovės, 0,5 – kruopos ir miltai, 1,0 procento – šviežios žuvys.

Įvairių prekių ir paslaugų grupės kainų pokyčiui įtakos turėjo 2,8 procento pabrangę laidojimo reikmenys, 0,6 – juvelyriniai dirbiniai, 1,7 – laidojimo paslaugos, po 0,5 procento – kosmetikos priemonės bei kirpyklų ir kitos asmens priežiūros paslaugos.

Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos didėjo dėl 16,1 procento pabrangusių poilsio namų paslaugų, 0,6 – viešojo maitinimo paslaugų.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų grupėje daugiausia – 1,7 procento – pabrango būsto priežiūros ir remonto medžiagos ir paslaugos, 1,2 – kietasis kuras. Suskystintos dujos maistui gaminti atpigo 2,2 procento.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos gegužės mėn. bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 3,2 procento pabrangusias atostogų išvykas, 8,2 – sanatorijų paslaugas, po 0,4 – drabužius bei baldus, 0,6 – vyną, 1,4 – namų priežiūros paslaugas ir atpigusius 3,5 procento duomenų apdorojimo įrenginius, 1,5 – gėles, 1,4 – telefonų ir telefaksų įrangą, 0,6 procento – įrašų laikmenas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją