Pasak Lietuviškų degalinių sąjungos vykdomojo direktoriaus Vido Šukio, kaip ir visada, kainų padidėjimas ar pasikeitimas – neduoda jokios naudos visai rinkai.

„Šitie dalykai, tie numatyti akcizų pokyčiai – jie, bet kokiu atveju, turės neigiamos įtakos absoliučiai viskam – visai Lietuvos ekonomikai, verslui ir, svarbiausia, kas už tai visada sumoka? Galutinis vartotojas, eilinis gyventojas. Jis patirs daugiausiai tų nuostolių“, – teigė V. Šukys.

Vidas Šukys

Jis pasakė, kokių prekių ar paslaugų brangimo reikėtų tikėtis labiausiai.

„Po naujų metų dabar pabrango paprastas dyzelis, naudojamas įvairiose veiklos srityse – ir versle, ir gyventojų. Taip pat, akcizas pabrango šildymui skirtam dyzelinui, kuris naudojamas ir kitokių technologinių procesų veikloje, kas liečia labiau pramonės sektorių.

Labiausiai pabrango akcizas suskystintų naftos dujų, kurios buvo, ko gero, labiausiai plačiausiai naudojamos, todėl, kad būtent jomis yra šildomi pastatai. Šių dujų labai daug naudoja verslas ir, ypatingai, gamybos sektoriuje, pieno pramonėje, galimai ir trąšų gamyboje, ir taip toliau.

Galutinis vartotojas, kuris labiausiai gali nukentėti – tai eiliniai gyventojai, kurie naudoja šias dujas savo buitinėms reikmėms, vadinamuosiuose dujų balionuose“, – teigė Lietuviškų degalinių sąjungos vykdomasis direktorius.

„Circle K“ trims valandoms sumažino kainas

Gyventojų įpročių tai nepakeis

Pabrangę degalai – tai nėra vienintelis iššūkis, su kuriuo teks susidurti gyventojams. V. Šukys priminė ir apie dar vieną naujovę, kuri vartotojus pasieks jau 2025 metais.

„Didžiausias iššūkis bus tada, kada prie viso šito dar prisidės CO2 dedamoji, bet į tokią tolimą perspektyvą nežiūrėkime, gyvenkime šia diena“, – teigė jis.

Tiesa, žmonių gyvenimo, pašnekovo manymu, net ir tai kardinaliai nepakeis.

„Jeigu man reikia nuvažiuoti iš taško A į tašką B – aš važiuosiu. Pavyzdžiui, žmogui reikia važiuoti į darbą, reikia vaikus vežti į mokyklą, darželį ar panašiai – jie tikrai dabar žiemą su rogutėmis nevežios, o vasarą su paspirtukais irgi nevažinės. Gal tik vienas kitas“, – teigė V. Šukys.

Pasak jo, tam, kad įvyktų esminiai pokyčiai – reikia visai ko kito.

„Tam, kad tuos žmonių įpročius pakeisti – reikia ilgesnio laiko ir tai neturėtų būti daroma degalų ar akcizų branginimo principu. Reikia visuomenę pratinti prie to dalyko, kad galbūt naudoti ekologiškesnį transportą, kurą ir taip toliau, bet, vėlgi, negalime sakyti, kad tai veiks kiekvienoje srityje.

Pavyzdžiui, žmogus gyvena kaime kažkur ar rajonuose, tai atvažiuoti iki miesto centro, kad, sakykime, iš bankomato pasiimti pinigus ir taip toliau – kito kelio nebus, jis važiuos“, – teigė V. Šukys.

Plastikinės pirštinės degalinėje

Visą reportažą rasite LNK portale: