Ministerija pareiškimą išplatino po to, kai Baltarusijos ekstremalių situacijų ministerija pirmadienį išdavė licenciją Astravo AE pirmojo energijos bloko branduolinei įrangai diegti.

„Baltarusijos AE poveikio aplinkai vertinimo procesas pagal Espo konvenciją yra nebaigtas, todėl vykstančios AE statybos ir sprendimas pradėti branduolinės įrangos diegimą yra akivaizdus konvencijos nuostatų nesilaikymas“, - teigiama ministerijos pranešime.

Rugpjūčio pabaigoje Baltarusija surengė konsultacijas dėl atominės elektrinės. Šalis teigia, kad veikia pagal Espo konvenciją, o ignoruodama Baltarusijos pasiūlymus Lietuvos pusė pažeidžia geros kaimynystės dvasią. Tuo tarpu Lietuva teigia, jog kol nepateikti pilni atsakymai, jokios konsultacijos negali vykti.

Lietuvos pareigūnai teigia negaunantys atsakymų iš Minsko, kodėl atominei elektrinei pasirinkta Astravo aikštelė, esanti vos 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės Vilniaus. Taip pat neatsakyta, kodėl Baltarusija neatlieka seisminių tyrimų, nors XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje toje vietoje buvo užfiksuoti stiprūs žemės drebėjimai.

Lietuva taip pat teigia laukianti atsakymų, kaip bus vykdomi reaktoriaus aušinimo darbai. Elektrinę numatoma aušinti Neries vandeniu, nors pati elektrinės aikštelė yra aukščiau upės ir nutolusi 10 kilometrų - tai didina tikimybę, kad aušinimo sistema gali sutrikti.

Pirmąjį Baltarusijos AE reaktorių planuojama paleisti 2018-aisiais, antrąjį - 2020 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)