Po to, kai sausį šalies skolinimosi reitingą sumažino reitingų agentūra „Standard & Poor's“, gegužę savo vertinimą į neigiamą pakeitė ir „Moody's“. Tačiau valdantiesiems „Teisei ir teisingumui“ TT šie įspėjimai nė motais.

Nors nemažai analitikų tikėjosi, kad „Moody's“ taip pat gali sumažinti A2 siekiantį Lenkijos skolinimosi iš užsienio reitingą, tačiau agentūra pasirinko tik pabloginti jo perspektyvą į neigiamą.

Pagrindinė tokio „Moody's“ sprendimo priežastis – fiskalinės grėsmės, kurios kyla dėl TT pradėtų įgyvendinti priešrinkiminių pažadų.

Bankai užmoka už vaikus

Lenkijoje šiemet pradėta įgyvendinti išmokų už vaikus programa. „500+“ vadinama iniciatyva už antrą ir kiekvieną vėlesnį vaiką šeimoje skiria 500 zlotų (apie 114 eurų).

Skaičiuojama, kad vien šiemet šis sprendimas šalies biudžetui kainuos apie 22 mlrd. zlotų (5 mlrd. eurų). Tai sudaro daugiau nei 1 proc. Lenkijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Valdantieji teigia, kad išmokos bus skiriamos iki kol vaikui sukaks 18 metų.

„500+“ programa siekiama taisyti Lenkijos demografinę padėtį. Nemažai ekspertų skeptiškai vertina jos perspektyvas, tačiau tai, ar jie klysta paaiškės tik praėjus netrumpam laikotarpiui.

Gimstamumą skatinanti programa bent iš dalies finansuojama iš naujo mokesčio bankams.

Dar prieš prasidedant 2016 metams patvirtintas mokestis bus taikomas visiems Lenkijoje veikiančių bankų aktyvams, išskyrus valstybės obligacijas. Iš 0,44 proc. tarifo šiemet planuojama surinkti maždaug 1 mlrd. eurų.

Apmokestins mažmenininkus

Nuo liepos 1 dienos daugiau į Lenkijos biudžetą sumokės ir šalyje veikiantis mažmeninės prekybos tinklai.

Iš 1,4 proc. jų apyvartai taikomo tarifo ketinama surinkti 360 mln. eurų.

Didžiausią dalį Lenkijos mažmeninės prekybos rinkoje užima Portugalijos „Jeronimo Martins“, kurios žemų kainų prekės ženklas „Biedronka“ gerai žinomas ir kaimyninėje šalyje apsipirkti mėgstantiems lietuviams.

Mažmenininkai su mažesne nei maždaug 340 tūkst. eurų apyvarta nuo naujo mokesčio atleidžiami.

Tie, kurių apyvarta siekia nuo 340 tūkst. eurų iki 3,9 mln. eurų mokės lengvatinį 0,4 proc. tarifą nuo pajamų. Tarp 3,9 mln. eurų ir 39 mln. eurų apyvartą pasiekiantys tinklai mokės 0,8 proc. mokestį.

39 mln. eurų pajamas viršijantys prekybos tinklai mokės pilną 1,4 proc. mokestį.

Analitikai valdančiuosius „Teisę ir teisingumą“ kritikuoja dėl to, kad naujasis mokestis nutaikytas prieš didžiuosius ir užsienio kapitalo prekybos tinklus, taip siekiant proteguoti vietinius verslininkus.

Keičia vadovus

Metų pradžioje Europos Komisijos (EK) pasipiktinimą dėl kišimosi į konstitucinio teismo bei visuomeninio transliuotojo valdymą sukėlusi TT, tuo nesustojo.

Per mažiau nei pusę metų buvimo valdžioje partija spėjo pakeisti 13 iš 14 didžiausių valstybės valdomų įmonių vadovų.

Kritikai priekaištauja, kad naujai paskirti direktoriai pasirinkti ne pagal kompetencijų, bet pagal lojalumo kriterijų.

Savo ruožtu Lenkijos iždo ministras Dawidas Jackiewiczius teigia, jog pasirinkti vadovai turi būti patikimi ir orientuotis į vyriausybės programą.

Per kelis mėnesius pakeisti nevienareikšmiškai vertinamo valstybės valdomo žirgyno, geležinkelio, draudimo, energetikos ir kitų sektorių įmonių vadovai.

Laukia augimo

Nepaisant susirūpinimą keliančių sprendimų, Lenkijos ekonomika 2016 metais turėtų augti bene sparčiausiai regione. EK prognozuoja 2,6 proc. augimą – tokį patį koks buvo pernai.

Tačiau Lenkija įspėjama dėl savo biudžeto deficito, kuris 2017 metai gali pasiekti 3,1 proc. ir viršyti EK leidžiamą 3 proc. ribą.

Nedarbas Lenkijoje šiemet turėtų sumažėti 0,7 proc. punkto, iki 6,8 proc. Iki 52 proc. nuo BVP gali išaugti valstybės skola.

Varšuvos akcijų biržą atspindintis WIG indeksas per pastaruosius metus susitraukė maždaug ketvirtadaliu.

Lenkijos zlotas euro atžvilgiu per metus yra nukritęs beveik 6 proc.

Lietuva į Lenkija 2015 metais eksportavo prekių už 2,2 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (437)