Dėl susidariusios situacijos „Vitrolab“ balandžio 9 dieną kreipėsi į Vyriausybę ir Lietuvos ambasadą Lenkijoje. Rašte paaiškinama, kad Lenkijoje yra įmonės tiekėjo „Ecolab“ būstinė ir sandėliai.

„Esame užsakę didelius reikiamos produkcijos kiekius, tačiau gamintojas nuolat informuoja, kad negauna reikiamo leidimo siųsti užsakytas prekes“, – rašoma dokumente.

Lietuvos institucijų prašoma išsiaiškinti situaciją ir pašalinti medicinos prekių pristatymo sutrikimus.

Pateikė rekomendacijas

Rankų, paviršių ir patalpų dezinfekcijos priemonių eksportas iš Lenkijos apribotas kovo 20 dienos Vyriausybės nutarimu.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas „Delfi“ sakė, kad su „Vitrolab“ situacija yra susipažinęs.

„Pateikėme rekomendacijas, ką jų partneriai turi padaryti, kad procesas prasidėtų. Kol kas Lietuvos valstybės institucijoms nėra galimybių ir priežasčių įsikišti į nepradėtą eksporto procedūrą“, – sakė jis.

Negauna leidimo

„Vitrolab“ projektų vadovė Kristina Kaveckienė sakė, kad jų partneris „Ecolab“, jos žiniomis, yra atlikęs visas reikiamas procedūras, tačiau leidimo išvežti prekes į Lietuvą negauna.

„Mus, kaip platintojus Lietuvoje, pasiekė tokia informacija, kad jie negauna leidimo.

Jie turėtų kiekvienu atveju prieš išsiunčiant iš šalies prekes kreiptis į vaivadiją. Tada vaivadija kreipiasi į Vyriausybę, kuri turėtų suteikti leidimą per 36 val.“, – pasakojo ji.

K. Kaveckienė nurodė, kad į Lietuvą turėtų būti atvežti ligoninėms skirti dezinfekciniai skysčiai.

„Tai – medžiagos, skirtos būtent ligoninėms. Jos turi atliktus mikrobiologinius bandymus, turi visus patvirtinimus, kad veikia virusus ir bakterijas.

Tai yra chirurginės priemonės, skirtos ne tik higieninei dezinfekcijai, bet jau rimtesniems reikalams“, – paaiškino ji.

Turi sutartis

K. Kaveckienė sakė, kad „Vitrolab“ prekes ligoninėms pristato pagal viešųjų pirkimų sutartis.

Remiantis centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, „Vitrolab“ klientai yra Santaros klinikos, Vilniaus universitetinė ligoninė, Kauno ligoninė, Kauno klinikos ir Klaipėdos universitetinė ligoninė.

Šios gydymo įstaigoms „Vitrolab“ tiekia antiseptikus, dezinfekuojančias medžiagas ir dezinfekcijos priemones.

Pavyzdžiui, su Santaros klinikomis sausio 20 dieną pasirašyta sutartis už 9375 eurus, su Vilniaus universitetine ligonine – gruodžio 23 dieną už 31750 eurų, su Kauno ligonine – kovo 3 dieną už 440 eurų, su Kauno klinikomis – 2019 metų birželio 26 dieną už 17010 eurų ir spalio 4 dieną už 81045 eurus, su Klaipėdos universitetine ligonine – kovo 3 dieną už 9816,67 euro.

Kol kas nebuvo informacijos, kad ligoninėms trūktų dezinfekcijos priemonių. Tuo metu daugiau nei dešimt įmonių Lietuvoje yra gavusios leidimus gaminti dezinfekcinį skystį.

Juridinių asmenų registro duomenimis, vienintelis nuo 1999 metų veikiančios Kaune įsikūrusios „Vitrolab“ akcininkas yra Vaidas Jankauskis.

2018 metais įmonė gavo 3 226 825 eurus pardavimo pajamų, uždirbo 777 086 eurus grynojo pelno.

„Sodros“ duomenimis, balandžio 9 dieną „Vitrolab“ turėjo 10 darbuotojų, kuriems vasarį mokėtų atlyginimų vidurkis „popieriuje“ siekė 1942,28 euro (apie 1200 eurų „į rankas“).

Lenkijos sveikatos ministerijos atstovė Agnieszka Pochrzest-Motyczynska sakė, kad jų eksporto draudimas yra susijęs su dabartine situacija.

„Epidemijos metu visos šalys turi problemų su asmens apsaugos priemonėmis. Uždraustų eksportuoti medicinos priemonių sąrašas keičiasi. Pavyzdžiui, nuo balandžio 1 dienos jame liko 50 proc. mažiau produktų, nei buvo iki tol“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (660)