Kainuos mažiau

„Rudenį už kai kuriuos alkoholius mokėsime mažiau“, – skelbia Lenkijos žiniasklaida.

Vyriausybė nusprendė nuo 2023 metų spalio mėnesio 1 d. panaikinti akcizą iš obuolių ir kriaušių pagamintam alkoholiui, kurio alkoholio koncentracija neviršija 5 proc. tūrio.

Šiuo metu už kiekvieną hektolitrą (100 l – red.) sidro, kuriame alkoholio kiekis neviršija 5 proc., reikia mokėti 97 PLN (21,3 Eur).

Teigiama, kad projekto autoriai argumentuoja, kad dėl pokyčių mažmeninės sidro ir kriaušių kainos kris „apie 10 proc.“, o sidro gamyba išaugs iki 14 kartų.

Portalo banker.pl duomenimis, už 0,75 l klasikinio sidro, kuris šiuo metu kainuoja 14,50 PLN, klientai mokės apie 13 zlotų.

Tokiu sprendimu itin patenkinti vietos gamintojai. Žiniasklaidoje tikinama, kad akcizo panaikinimą sidro pramonė sutiko entuziastingai.

„Tai – puiki žinia ir sprendimas, kurio pramonė labai laukė.

Nulinis akcizas Lenkijos sidro gamintojams suteiks galimybę konkuruoti su užsienio koncernais, kurie Lenkijos rinką užplūsta į sidrą panašiais produktais, Lenkijoje pristatomais, kaip alaus gėrimai“, – teigė Lenkijos darbdavių asociacijos vyno tarybos prezidentė Magdalena Zielińska.

Jos nuomone, dėl šių pokyčių sidras net gali tapti Lenkijos „nacionaliniu gėrimu“.

Lenkijos Žemės ūkio ir maisto ekonomikos instituto duomenimis, Lenkija yra didžiausia obuolių augintoja Europoje. Pernai vidaus derlius viršijo 4,2 mln. tonų. Tai yra daugiau nei trečdalį viso ES derliaus (11,9 mln. t.).

Gali skatinti alkoholio turizmą

Apie tai, kad Lenkija, viena didžiausių obuolių augintojų, kalbėjo ir Arūnas Vizickas, kainų lyginimo portalo „Pricer.lt“ įkūrėjas. Jis teigė, kad už šio pakeitimo labiausiai slepiasi noras paskatinti ūkininkus.

„Už to slypi verslo logika, nes auginama nemažai obuolių.

Valdžia taip skatins augintojus, o kitas dalykas – skatinamas silpnesnis alkoholis, kad išstumtų alų ar stipresnius alkoholinius gėrimus. Išeina didesnio blogio užkeitimas į mažesnį“, – svarstė jis.

Arūnas Vizickas

Taip pat buvo teigiama, kad Lietuvoje apie kultūringą alkoholio vartojimą išvis nėra kalbama ir jis nėra skatinamas, o atpigęs sidras gali paskatinti dar daugiau lietuvių važiuoti apsipirkti į Lenkiją.

„Alkoholio turizmas yra klestintis dalykas, tiesą sakant, viena iš pirminių priežasčių, kodėl lietuviai važiuoja į Lenkiją.

Nes pirma stotelė – specializuota alkoholinių gėrimų parduotuvė, kur lietuviški alkoholiniai gėrimai yra nuo 35 iki 50 proc. pigesni“, – sakė A. Vizickas.

Jis pridūrė, kad Lietuvoje atliekant tyrimus, kurių išvados skelbia, kad mažėja alkoholio vartojimas, reikėtų ranka nenumoti į šių gėrimų pardavimus Lenkijoje.

„Man atrodo, kad tada ši statistika nebūtų tokia fantastinė“, – sakė jis.

Vadino absurdu

„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas buvo įsitikinęs, kad tokios Lenkijos lengvatos – absurdiškos.

„Atvirai pasakius, Lenkijaus vidaus ekonomikos politika – liūdina. Tai yra priešingybė Lenkijos užsienio politikai.

Jie kalba apie demokratiją, Ukrainos rėmimą, tačiau vidaus rinkoje kuria valstybę, kuri savo ekonomine struktūra artėja ne prie Skandinavijos ir Vakarų valstybių, bet prie tų valstybių, su kuriomis ji kovoja, prie Rytų.

Tokius sprendimus net galima pavadinti korupciniais. Jeigu žmogus mėgsta sidrą, bet ne kriaušių ir obuolių, reiškia, mokės daugiau. Tai yra tam tikros grupės propagavimas“, – griežtai pasisakė ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Jo teigimu, po to tokios lengvatos, kaimynei gali baigtis labai liūdnai ir lemti mažesnes įplaukas į biudžetą.

„Biudžetas gali likti kiauras ir jį užlopyti gali būti labai sudėtinga. Tai – viena iš Lenkijos grėsmių artimiausiu metu, nes gali baigtis, kaip Graikijai“ – sakė jis.

Ž. Maurico nuomone, supykti dėl tokio sprendimo gali ir kaimyninės Lenkijos šalys, jų pasienio regionai.

„Įsivaizduokite, yra augintojas pasienyje, kuris realizuoja savo produkciją ir staiga Lenkija įveda tokį įstatymą.

Tada jis supranta, kad jo pajamos kris, nes dalis žmonių važiuos gėrimo į Lenkiją“, – sakė ekonomistas.

Lietuvoje akcizai kasmet didėja

Redakcija primena, kad Lietuvos Vyriausybė jau prieš kurį laiką yra numačiusi, kad kasmet alkoholio akcizai Lietuvoje didėtų.

Nuo 2023-ųjų sausio alui taikomas 8,60 Eur už 1 proc. faktinės alkoholio koncentracijos, išreikštos tūrio procentais, akcizų tarifas, kuris nustatomas už produkto hektolitrą.

Vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams, kurių faktinė tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais, yra ne didesnė kaip 8,5 procento tūrio, taikomas 93 eurų už produkto hektolitrą akcizų tarifas. Vynui iš šviežių vynuogių ir kitiems fermentuotiems gėrimams, nenurodytiems Akcizų įstatymo 24 straipsnio 1 punkte, taikomas 199 eurų už produkto hektolitrą akcizų tarifas.

Etilo alkoholiui taikomas 2 310 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizų tarifas. Plačiau apie akcizus čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)