„Diskutavome praėjusią savaitę, ar yra poreikis ilgiau tęsti moratoriumą. Matome, kad pirmosios bangos atveju užklausų buvo daug, tačiau nuosekliai jų skaičius mažėjo, ir bankai dabar aktyviai dirba su klientais individualiai. Šiuo metu tokio poreikio nematome, bet šitas pasikalbėjimas vyko praėjusią savaitę ir šiandien prasideda naujas etapas. Mes pasiruošę, esant poreikiui, vėl susirinkti ir diskutuoti. Jeigu būtų toks poreikis, būtų labai lengva tai įjungti“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje trečiadienį sakė E. Čipkutė.

Tačiau komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sakė, kad valstybė priėmė žingsnį apriboti ūkines veiklas, taip pat yra numačiusi skirti 1 mlrd. eurų pandemijos valdymui, todėl ir bankai turėtų prisiimti dalį atsakomybės.

„Labai svarbu, kad bankai šioje situacijoje taip pat prisiimtų dalį atsakomybės ir matytų poreikį dalyvauti tokiame gelbėjimo etape ir galbūt pratęsti paskolų moratoriumą. Mes labai tikimės iš bankų ir LBA proaktyvaus sprendimo ir elgesio. Bankų sėdėjimas ant tvoros tokiu sudėtingu metu gali sukelti daug neigiamos reakcijos“, – sakė M. Majauskas.

„Yra mūsų kreipimasis, kad LBA su savo nariais pačiu artimiausiu metu apsvarstytų dėl moratoriumo pratęsimo. Ar galime susitarti, kad apsvarstysite? Nedarome spaudimo, jūs priimsite tai, ką turite priimti, bet mes prašome jūsų apsvarstyti ir informuoti apie rezultatą“, – sakė Seimo BFK vadovas.

LBA prezidentė pakartojo, kad praėjusios savaitės duomenys tokio poreikio nerodo, tačiau „pasiūlymą išgirdo.“

„Nuolat asociacijoje diskutuojame ir su Lietuvos banku turime periodinius susitikimus, tariamės ir žiūrime, kas vyksta rinkoje, ir esame pasiruošę, esant poreikiui, reaguoti. Tačiau anos savaitės duomenys nerodė poreikio, bet žiūrėsime, kaip viskas vyks. Išgirdome jūsų pasiūlymą“, – sakė E. Čipkutė.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas taip pat ragino pateikti aiškų atsakymą dėl moratoriumo pratęsimo.

„Norisi aiškaus atsakymo – bus moratoriumas, atidėsite ar ne. Jeigu ne, tai įvardykite tiesiai šviesiai, kad antstoliams įmones atiduosite sausio 1 dieną arba balandžio 1 dieną, kad mes žinotume, nes valstybė tam turi ruoštis. (...) Nes iki rugsėjo buvo atidėta. Reiškia, jau dabar yra uždelstos paskolos, jau skaičiuojamos milžiniškos palūkanos“, – sakė V. Ąžuolas.

Tačiau E. Čipkutė sakė, kad paskolų mokėjimo atidėjimai buvo daromi iki pusės metų, todėl susitarimai vis dar galioja, priklausomai nuo to, kada įmonė ar gyventojas kreipėsi į bankus.

„(...) Atidėjimai buvo daromi iki pusės metų. Kitaip sakant, susitarimai dar vis galioja, priklausomai nuo to, kada įmonė ar gyventojas kreipėsi, tačiau tai visai nereiškia, kad, pasibaigus pusei metų, įmonės bankrutuos“, – sakė LBA prezidentė.

ELTA primena, kad LBA nariai ir kitos šalies finansų įmonės paskolų moratoriumą taikė nuo šių metų balandžio 24 iki liepos 1 dienos. Liepą bendru sutarimu buvo nutarta šį laikotarpį pratęsti iki rugsėjo 30 dienos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)