„Šiuo metu darbo rinkoje ypač trūksta aukštesnės kvalifikacijos, tai yra, aukštesnės pridėtinės vertės sektoriuose dirbančių specialistų, ar tai būtų informacinės technologijos, ar tai būtų profesinė, mokslinė, finansinė ar draudimo, administracinė ir aptarnavimo veikla“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo Gediminas Šimkus.

Pasak jo, darbuotojų trūkumą būtent šiuose sektoriuose rodo ir tai, jog juose sparčiau kyla darbo užmokestis. O tai reiškia, kad yra galimybė didinti aukštos kvalifikacijos darbuotojų pasiūlą.

„Mes daug kalbame apie skaitmeninę, žaliąją transformaciją. Ir žengiant transformacijos bei teigiamų pokyčių Lietuvos ekonomikos struktūroje keliu, prie šios, noriu sakyti, sėkmingos kelionės, link šio tikslo įgyvendinimo turėtų ir galėtų prisidėti didinamos investicijos į švietimą, priemonės, realūs veiksmai gerinant aukštojo mokslo kokybę, perkvalifikavimo programas“, – argumentavo G. Šimkus.

Jo teigimu, nors bendras dirbančiųjų ir bedarbių skaičius grįžo į ikipandeminį lygį, vaizdas skirtinguose sektoriuose nėra vienodas ir šiuos netolygumus atspindi skirtinga darbuotojų samda ekonominėse veiklose.

LB valdybos pirmininkas sako, kad šiais metais dirbančiųjų ypač gausėjo informacinių technologijų, transporto, viešajame sektoriuje, tačiau, naujausiais „Sodros“ duomenimis, labiausiai pandemijos paveiktose veiklose – apgyvendinimo, maitinimo, pramogų ir poilsio veiklose – jų skaičius buvo vis dar mažesnis negu vidutiniškai 2019 metais.

„Bendrąja prasme Lietuvos ekonomikos paveikslą būtų galima tapyti šviesiomis spalvomis, bet jeigu žvelgi giliau ir įsigilini į to paveikslo atskiras detales, galima matyti ir tam tikrų tamsesnių atspalvių ir tonų. Ir viena tų sričių, kur šiuo metu matoma padidėjusi įtampa, yra darbo rinka“, – kalbėjo G. Šimkus.

Centrinis bankas pirmadienį skelbia, kad didesnis ekonomikos aktyvumas pradeda kelti iššūkių darbo rinkoje – sparčiai daugėja įmonių, kurios nurodo, kad jų veiklą riboja darbuotojų trūkumas.

Pavyzdžiui, lapkričio apklausos duomenimis, 42 proc. statybos įmonių teigė, kad joms trūksta darbuotojų. Tai dvigubai daugiau nei prieš metus. Darbuotojų trūkumo problema tampa opesnė ir kituose didžiuosiuose ekonomikos sektoriuose – pramonėje, mažmeninėje prekyboje bei paslaugų sektoriuje.

Šiuo metu šalyje yra beveik 27 tūkst. laisvų darbo vietų samdomiesiems darbuotojams – tai pusantro karto daugiau nei prieš metus.

Pasak LB, didėjanti konkurencija dėl darbuotojų buvo vienas iš esminių veiksnių, lėmusių apie 10 proc. metinį atlyginimų augimą šalyje. Prognozuojama, kad darbo užmokestis ir toliau didės: kitąmet numatoma – 8,2 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)