Žemės ūkio technika antradienį užtvindė sostinės gatves ir net ūkininkų asociacijų vadovai pripažįsta, kad kol kas sunku pasakyti, kiek ūkininkų prisijungs prie akcijos, nes skaičius „auga kaip ant mielių“.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis teigia, kad įvažiavimas į sostinę traktoriams nėra uždarytas. Dabar, antradienio vakarą, į Vilnių iš Avižienių pareigūnai lydi paskutinę koloną. R. Matonio teigimu, savivaldybė yra išdavusi leidimą 500 traktorių, šiuo metu, pareigūnų duomenimis, jau yra daugiau nei 1000, bet mėginama sutalpinti visus.

Nakvynė – vilniečių namuose


Tad kyla klausimas, kur nakvos protestuojantys žmonės? R. Juknevičius komentavo, kad šis uždavinys sprendžiamas įvairiais būdais, pasiūlymų sulaukta ir iš Vilniaus gyventojų.

„Galiu tik padėkoti Vilniaus žmonėms, nes nors ne visi galbūt apsidžiaugė ūkininkų atvažiavimu, didelė dalis vilniečių palaiko juos, mano, kad žemės ūkis yra svarbus ir tai išreiškia pasiūlydami nakvynę. Yra ir viešbučių, kurie pasiūlė su specialia nuolaida ūkininkams pernakvoti“, – Delfi sakė R. Juknevičius.

Paklausus, ar vilniečiai siūlo nemokamą nakvynę, jis įvardijo, kad „yra visokių variantų“.

Raimundas Juknevičius

„Protesto akcijos esmė buvo sudaryti galimybę mūsų žmonėms pasakyti savo reikalavimus. Nenorėjome trukdyti žmonėms ir visuomenei, ieškojome sprendimų, kaip išvengti spūsčių, neišvaryti transporto tada, kai Vilniuje yra rytinės ir vakarinės spūstys. Visi šie dalykai pasiekė vilniečius, todėl buvo tokių, kurie kreipėsi į organizatorius, siūlė nakvynę, pranešė apie tokią galimybę savo giminėms, pažįstamiems. Iš jų pusės siunčiamas ženklas, kad „mes jūsų laukiame, galime suteikti nakvynę“, – komentavo žemdirbių atstovas.

Anot jo, tokią galimybę pasiūlė su žemės ūkiu nesusiję vilniečiai, kurie palaiko ūkininkus ir „supranta, jog jie atvyko ne iš gero gyvenimo“.

Tuo metu tarp siūlančių nuolaidas apgyvendinimo įstaigų yra net „prestižiniai viešbučiai“, sakė R. Juknevičius.

„Siūlo netgi įsikūrę Gedimino prospekte, visokių pasiūlymų yra“, – teigė jis.

Dalis protestuojančių nakvos giminaičių namuose, nes sostinėje, pasak pašnekovo, daug žmonių turi giminių, yra ir tokių, kurie atvyko iš artimesnių rajonų, tad išsimiegoję savo namuose kitą dieną grįš protestuoti.


Kiek žmonių prisijungs prie akcijos, pasakyti sunku.

„Nėra taip, kad daromas gaivališkas piketas, bet bendruomenė, tai išgirdusi, noriai pradėjo jungtis ir kiekvieną dieną skaičiai augo kaip ant mielių. Žmonėms, kurie nori atvažiuoti, bet nėra asociacijos nariai, mes negalime pasakyti, kad jie negali atvažiuoti. Tai būtų nusižengimas Konstitucijai. Todėl pasakyti, kiek žmonių bus iš viso, man labai sudėtinga“, – teigė R. Juknevičius.

Šiškauskienė: daug lūkesčių dėl užimtumo neturiu


Tuo metu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sakė, kad kol kas nežino, koks yra viešbučių užimtumas sostinėje būtent dėl ūkininkų protesto, tačiau žadėjo, kad daugiau informacijos paaiškės trečiadienį po pietų, kai įvyks valdybos posėdis.

Visgi daug lūkesčių dėl užimtumo ji sakė neturinti, nes paprastai tokiais atvejais žmonės apsistoja pas gimines.

Evalda Šiškauskienė

„Amberton“ viešbučių generalinis direktorius Tadas Matjošaitis Delfi taip pat nurodė, kad išskirtinių tendencijų nepastebėta, tačiau sakė, kad „viešbutis laukia žemdirbių“.

Padidėjusio srauto dėl protesto nepastebėjo ir „Corner Hotel“ vadovė Rima Mikalauskienė.

„Galbūt esame jiems nepakeliui, bet lauktume, jei norėtų apsistoti“, – sakė R. Mikalauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)