Siūlė naikinti II pensijų pakopos rėmimą

Finansų ministerija šią savaitę pasiūlė papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį dar bent metams, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus degalams ir alkoholiui, įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių. Tikinama, kad šie sprendimai leis užtikrinti papildomą Gynybos fondo finansavimą beveik 298 mln. eurų 2025 m., daugiau nei 421 mln. eurų finansavimą – 2026 m. bei beveik 437 mln. eurų finansavimą – 2027 m.

Tačiau Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis tokius valdžios planus pavadino nuviliančiais. Jis teigė, kad buvo sutryptas duotas pažadas, nes verslas ir valdžia buvo sutarusi, kad prie gynybos prisidės visi, o reiškia, kad 1 proc. bus padidintas PVM ir 1 proc. pelno mokestis.

„Nelabai mane nustebino tokios replikos. Pas mus visuomenė gudroka, visi gali deklaruoti, kad reikia 4 proc., nuo BVP gynybai, bet niekas nenori mokėti už tai, kai tave paliečia, tai tada prasideda isterija. Tačiau vis tiek mums reikia judėti kažkokių sprendimų link.

Aš irgi nelabai patenkintas, mano pirmoji opcija buvo gyvulių ūkis, žmonės, kurie neproporcingai prisidėdavo ir iki šiol prisideda prie viešųjų gėrybių, bet šitas dalykas Seime yra mirtinai užstrigęs, nors galėtų judėti ypač šitame kontekste, kai reikia staigiai perkratyti prioritetus valstybei.

Siūliau aš ir kitus didelius dalykus, pavyzdžiui, naikinti tą neprotingą II pakopos rėmimą, kuris santykinai skandina „Sodrą“, bet politikai prigremžė kažkokių tokių smulkesnių dalykėlių, kurie yra kaip vienas iš kompromisų. Jie kažkam kažkokio didelio skausmo nesukelia. Tas tarifų pakėlimas keliais procentiniais punktais ar kažkokių akcizų perbalansavimas, tiktai nėra čia dėl ko labai iečių laužyti. Bet būtų gerai, jei grįžtume prie pamatinių dalykų – kas yra viešasis sektorius, kaip jį finansuoti, kaip permąstyti prioritetus, kaip permetinėti pinigus iš kokios nors švietimo į gynybą ir sveikatos apsaugą, šitų diskusijų Lietuvoje yra aiškiai per mažai“, – DELFI TV laidoje „Iš esmės“ tvirtino premjerės patarėjas ekonomistas Raimondas Kuodis.