Žurnalistai išsiaiškino, kad ministrų kabinete sudarinėjama antikrizinė programa, informuoja newsru.com.

Kaip pranešama vyriausybės interneto svetainėje, pasitarime dėl finansinės ir ekonominės situacijos dalyvavo ekonominio ministrų kabineto bloko atstovai, taip pat prezidento padėjėjas Andrejus Belousovas.

Dalyvavo ir pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas, Finansų ministerijos vadovas Antonas Siluanovas, ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas, Centrinio banko atstovė Elvira Nabiullina ir vyriausybės aparato pirmininko pavaduotojas Maksimas Akimovas.

Kaip pasakojo A. Uliukajevas po skubos tvarka sušaukto vyriausybės pasitarimo, jame buvo nutarta, kokių priemonių imtis, siekiant stabilizuoti padėtį šalyje. Jis pabrėžė, kad CB reikėjo anksčiau padidinti palūkanų normas.

Euras pasiekė 100 rublių rekordą

„Žinoma, reikėjo kelti (palūkanų normą) anksčiau. Bet niekada nežinai akimirkos, kai reikia daryti anksčiau“, – sakė ministras, kurį cituoja „RIA Novosti“.

Anksčiau, komentuodamas Rusijos CB sprendimą nuo gruodžio 16 d. stipriai padidinti palūkanų normą nuo 10,5 proc. iki 17 proc., pirmasis CB pirmininko pavaduotojas Sergejus Švecovas pareiškė, kad Rusijos banko direktorių taryba rinkosi „tarp to, kas blogai, ir to, kas labai blogai“. Jis patikino, kad buvo atlikta išsami galimų sprendimų analizė ir priimtas spendimas, kurį paskelbė naktį. Na o Dūmoje pareikalavo CB vadovės E. Nabiullinos ataskaitos dėl to, kas įvyko, o padidintą palūkanų normą pavadino „valstybiniu nusikaltimu“.

Žurnalistai išsiaiškino, kad D. Medvedevas nurodė gruodžio 18-ai parengti antikrizines priemones


Dmitrijus Medvedevas
Ekonomikos ministerijos vadovo teigimu, ministrų kabinetas ketina „užtikrinti paklausos ir pasiūlos balansą vidaus valiutų rinkoje, didinant Rusijos bankų valiutų likvidumą, keičiant refinansavimo teikimo akcentus iš rublių į valiutą tais pačiais instrumentais, <...> kurie yra dabar.“

Žurnalo „Forbes“ šaltinių duomenimis, Rusijos vyriausybėje jau ne pirmą dieną aptariamos antikrizinės priemonės. Kiti leidinio šaltiniai kalba apie visavertį finansinės ir ekonominės situacijos normalizavimo planą, kaip buvo 2008 – 2009 m. krizės metu.

Kaip rašo „Forbes“, darbo rezultatai bus aptariami vyriausybėje gruodžio 18 d. iki šios dienos, kaip pasakojo vienas žurnalo šaltinis, D. Medvedevas nurodė parengti antikrizines priemones, visų pirma finansų rinkos stabilizacijai.

Gruodžio 18 d. vyks 10-a Rusijos prezidento V. Putino spaudos konferencija.

Skubų pasitarimą sušaukė stipriai sumažėjus rublio vertei

Gruodžio 16-ąją 18.40 val. (Maskvos laiku) duomenimis, dolerio kursas Maskvos biržoje pasiekė 72 rublių lygį, o euras – daugiau nei 90 rublių. Na o 15.13 val. euro kursas jau buvo daugiau nei 100 rublių, o doleris buvo parduodamas už 80,1 rublio. Po 21 val. užsienio valiutų kursas vėl ėmė didėti. 21.30 val. doleris buvo parduodamas už 70 rublių, euras – už 88 rublius.

Vienas analitikas sako, kad situacija rinkose paniška, o CB reikia nuraminti žaidėjus ir piliečius, kiti sako, jog būtina įvesti valiutų kontrolę. „Iš tiesų rinkoje yra turbulencija, ji iš esmės aiškinama emocijomis ir spekuliatyviomis nuotaikomis“, – teigė Rusijos prezidento padėjėjas Dmitrijus Peskovas. Rusijos bankų asociacijos prezidentas Gareginas Tosunjanas per radiją pareiškė, kad dėl valiutos brangimo kaltas „paniškas ažiotažas“.

Na o po pasitarimo vyriausybėje A. Uliukajevas žurnalistams sakė, jog valiutų kontrolės priemonės nebuvo aptariamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)