„Jeigu kalbėsime apie Lietuvą, nes Jamalas (dujotiekis Jamalas–Europa – BNS) eina per Lenkiją ir yra Ukrainos dujotiekiai, tai pirmiausia mes turime Kaliningradą, kur tranzitu eina dujos (iš Rusijos – BNS) ir čia turbūt ne kažin ką galime padaryti, nes Kaliningradas yra labai priklausomas nuo mūsų“, – BNS sakė D. Kreivys.

„LNG laivas (SGD laivas-saugykla „Maršal Vasilevskij“ – BNS), kurį turi Kaliningradas, yra išplaukęs ir jis plaukioja prie Afrikos krantų ar dar kažkur“, – sakė jis.

Pasak jo, nusprendus dėl Karaliaučiaus tranzito, nuo kitų metų būtų galima kalbėti ir apie dujų importo per Baltarusiją embargą – per ją į Lietuvą tiekiamos Rusijos „Gazprom“ dujos.

„Sekantis aspektas: dujų tiekimų grafikai jau yra sudaryti iki metų galo, tai nuo kitų metų turbūt tą galima padaryti, nėra problemų, Lietuva susidėliotų, bet taip pat reikėtų spręsti ir Kaliningrado tranzito klausimą“, – pabrėžė ministras.

Vertindamas būsimų ES ekonominių sankcijų planus jis sakė, kad tai būtų skausmingas smūgis Baltarusijos režimui.

„Baltarusija 70 proc. viso savo eksporto eksportuoja į Europos Sąjungą. Jeigu mes įtrauktume svarbiausius sektorius – ar tai būtų naftos, ar tai būtų chemijos pramonė, mašinų gamyba, tai turbūt A. Lukašenkai pusės metų ir užtektų“, – sakė D. Kreivys.

Šių metų vasarį Rusija buvo laikinai sustabdžiusi dujų tranzitą į Karaliaučių. „Gazprom“ tuomet skelbė, kad srities poreikis yra visiškai patenkinamas iš vietos požeminės saugyklos.

Kai kurie Lietuvos ekspertai ir politikai svarstė, kad tokiu būdu Rusija bando patikrinti anklavo galimybę savarankiškai apsirūpinti dujomis.

Vis dėlto Lietuvos valdančiųjų atstovai spėjo, kad nutrauktas tranzitas gali būti geopolitinis sprendimas, ir tai yra ženklas Lietuvai, jog negalima delsti su strateginiais projektais – elektros tinklų sinchronizavimu ir dujotiekiu į Lenkiją.

Lietuvos dujų perdavimo operatorės „Amber Grid“ sutartis su „Gazprom“ galioja iki 2025 metų pabaigos, joje numatyta formulė „transportuok arba mokėk“ (angl. „ship or pay“).

Lietuva daugiausia dujų šiuo metu importuoja per Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, be to, nuo 2021 metų pradės veikti dujotiekis į Lenkiją.

Pirmąjį šių metų ketvirtį iš Klaipėdos terminalo į šalies rinką patiekta 44 proc., iš Latvijos – 27 proc., iš Baltarusijos – 29 proc. viso įleisto dujų kiekio, skirto Lietuvos, Baltijos šalių ir Suomijos vartotojams.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ketvirtadienį pareiškė, kad svarstomi pasiūlymai imtis sankcijų prieš svarbius Baltarusijos ekonomikos sektorius dėl priverstinio „Ryanair“ keleivinio orlaivio nutupdymo Minske praėjusį sekmadienį.

Anksčiau J. Borrellis kalbėjo apie galimybę imtis sankcijų prieš kalio trąšų sektorių arba neleisti per Baltarusiją į bloką tiekti gamtinių dujų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)