Kaip rašoma parlamentaro pranešime, pirmadienį ryte portale Delfi.lt pasirodžiusiame tyrime atskleista, kad nacionalinio stadiono konkurso koncesijos komisijos posėdžiuose dalyvavo bendrovėje „Icor“ aukštas pareigas užimančio Igno Krasausko brolis Kipras Krasauskas, anksčiau pats dirbęs šio koncerno įmonėse ir šiuo metu užimantis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus padėjėjo pareigas.

„Stebina dabartinės savivaldybės vadovų skubėjimas žūtbūt „sutvarkyti reikalus“ iki savivaldybių rinkimų, nepaisant to, kad buvusio „Rubicon“ interesų ausys jau kyšo visiškai atvirai. Stebina, kad beveik 100 mln. eurų konkurse nedalyvavo nei viena stambesnė statybų bendrovė, o šis skanus kąsnelis brukamas patirties neturinčiai komunalinei įmonei. Šis konkursas dabartinių savivaldybės vadovų yra galutinai sukompromituotas, todėl po savivaldybių rinkimų turėtų būti skelbiamas iš naujo, iš esmės peržiūrėjus jo sąlygas ir užsitikrinus realią rimtų rinkos dalyvių konkurenciją“, - pranešime teigia parlamentaras D. Kreivys.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės TS-LKD frakcijos seniūno Valdo Benkunsko, bus inicijuojami kreipimaisi į atitinkamas institucijas bei svarstoma pradėti atsakingų pareigūnų interpeliacijos procedūras.

„Panašu, kad, nepaisant garsių skaidrumo deklaracijų, kurias skelbė miesto savivaldybė, dabartinės miesto vadovybės pusėje su didžiausiais milijoninės vertės miesto projektais dirbo „Rubicono” žmogus. Tai vertiname kaip akivaizdžius korupcinius požymius, kurie reikalauja išsamaus tyrimo ir atsakymų”, - pabrėžė V. Benkunskas.

Kaip rašo Delfi.lt, savivaldybės administracijoje dirbantis direktoriaus Povilo Poderskio padėjėjas K. Krasauskas sakė, kad komisijos sprendimams jokios įtakos net negalėjo turėti. „Nematau jokios įtakos, kurią galėjau padaryti“, - sakė jis. Pats P. Poderskis sakė, kad apie savo padėjėjo ryšius su „Icor“ žinojo. „Tai žinojau jau kviesdamas Kiprą į savo komandą. Džiaugiuosi, kad savo objektyvumu jis nė karto neleido sudvejoti, todėl šie jo giminystės ryšiai tik patvirtina, kad Kipras - itin atsakingas ir profesionalus darbuotojas“, - sakė jis.

ELTA primena, kad, savivaldybei paskelbus viešąjį konkursą dėl nacionalinio stadiono statybų, pasiūlymus pateikė dvi bendrovės - „Axis Industries” ir „Vilniaus nacionalinis stadionas”.

Vilniaus mero sprendimu bei remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) bei Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) išvadomis, iš konkurso buvo pašalinta bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas”. Spalio 19 d. Aukščiausiasis Teismas patenkino „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ieškinį ir įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą nacionalinio stadiono statybų konkurse.

Kasacinis teismas taip pat savo iniciatyva pritaikė laikinąją apsaugos priemonę - įpareigojo savivaldybę nesudaryti koncesijos sutarties su „Axis Industries“, iki nebus priimtas ir įvertintas ieškovės pasiūlymas bei priimtas galutinis sprendimas dėl konkurso rezultatų.

Sausio pabaigoje savivaldybė pranešė, kad bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ šalinama iš dalyvavimo Nacionalinio stadiono koncesijos konkurse.

Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisija, įvertinusi per metus dėl įvairių aplinkybių pasikeitusią „Vilniaus nacionalinis stadionas“ techninę ir finansinę kvalifikaciją, nusprendė, kad, siekdamas įrodyti savo tinkamumą projekto reikalavimams, „Vilniaus nacionalinis stadionas“ teikė melagingą informaciją apie savo konsorciumo sudėtį, taip pat techninius bei finansinius pajėgumus.

Bendrovės vadovas Renatas Načajus teigė, kad su jais siekiama susidoroti, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ „susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų“.