Seimas balsuodamas nusprendė, kad šiemet baigtis turėjusi 9 proc. tarifo lengvata apgyvendinimo paslaugoms pratęsiama neribotam laikui. Tai 2023 m. valstybės biudžetui kainuos 24 mln. eurų.

„Už“ visą projektą balsavo 94 Seimo nariai, „prieš“ – 10, dar 24 susilaikė.

„Be galo džiaugiuosi, kad pavyko šiandien sutarti dėl neterminuotai sumažinto tarifo kultūros ir meno renginiams. Matau tai, kaip laimėjimą viso kultūros sektoriaus, kuris prieš 3 mėn. net nesvajojo apie tokį Vyriausybės ir Seimo sprendimą.

Taip pat šiandien pavyko pasiekti sprendimą ir dėl sumažinto tarifo pratęsimo maitinimo sektoriui bent metams. Prisiminkime – prieš kelis mėn. Vyriausybė neplanavo teikti jokių sumažintų tarifų pratęsimų maitinimo sektoriui, toliau ėjome į kompromisą“, – prieš balsavimą sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Daugiausiai ginčų sukėlusi 9 proc. lengvata maitinimo paslaugoms pratęsta metams, o ne pusmečiui, kaip iš pradžių siūlė Vyriausybė.

M. Majauskas anksčiau siekė, kad ji būtų pratęsta neribotai, o jo kolega iš Laisvės frakcijos Vytautas Mitalas norėjo pratęsimo bent iki 2023 m. gruodžio 31 d.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė apie Seimo narių norą lengvatą pratęsti metams, o ne pusmečiui kalbėjo taip: „Nepaisant to, kad yra didelis noras vadinti šį pasiūlymą kompromisiniu, visgi kompromisinį pasiūlymą pateikė Vyriausybė, nes pirminė idėja buvo atsisakyti sektorinių PVM lengvatų, kurios buvo įvestos pandemijos metu“.

„Už“ V. Mitalo pasiūlymą balsavo 70 Seimo narių, „prieš“ – 38, susilaikė – 23. Taigi, pasiūlymas priimtas. Vieninteliai iš konservatorių frakcijos už šį siūlymą balsavo M. Majauskas ir Mindaugas Skritulskas.

9 proc. tarifas meno ir kultūros įstaigų ir renginių lankymui pratęsiamas neterminuotai. Vyriausybė iš pradžių siūlė jį palikti tik pusmečiui ir biudžetui tai būtų kainavę apie 5,5 mln. eurų.

Atsisakyti termino šiai lengvatai siūlė M. Majauskas. Vėliau tokią pačią poziciją išsakė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Tuo metu 9 proc. tarifas sporto renginių ir klubų lankymui galios iki liepos 1 d. Taip iš pradžių siūlė Vyriausybė, nors M. Majauskas tikėjosi termino atsisakyti.

Vyriausybės ir Seimo neįtikino M. Majausko argumentai dėl neterminuoto 9 proc. tarifo pratęsimo atlikėjų paslaugoms. Vyriausybės siūlyme buvo numatytas 2023 m. liepos 1 d. terminas.

Seimas taip pat palaikė I. Šimonytės pasiūlymus suvienodinti spausdintinų ir elektroninių knygų apmokestinimą. Nuo kitų metų visoms knygoms bus taikomas 9 proc. tarifas.

Galiausiai patikslintas lengvatinio tarifo specialiosios medicininės paskirties maisto produktams taikymas – už juos reikės mokėti tik 5 proc. PVM.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)