Liepos 11-12 dienomis Vilniuje vyksta svarbiausias ir didžiausias renginys Lietuvos istorijoje – NATO viršūnių susitikimas. Dalis eismo ribojimų jau yra įsigalioję, o kai kuriuo metu bus draudžiamas ir pėsčiųjų eismas. Pirmadienį Delfi TV laidoje „Piniginiai reikalai“ kaip pavyko sostinei bei verslui pasiruošti tokiam renginiui pasakojo Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Kamščių nesusidaro, kai kuriuos automobilius teko nutempti

Anot V. Benkunsko, pirmadienio rytą mieste viskas vyko sklandžiai.

„Vakar jau prasidėjo fiziniai barjerų statymai, tvorų tvėrimai senamiesčio perimetre, „Litexpo“ parodų rūmų visame perimetre ir toje trasoje nuo oro uosto. Iš esmės, darbas vyksta sklandžiai ir viešojo eismo maršrutai jau yra pakeisti, tai galime pasakyti, kad ryte didelių transporto spūsčių neturėjome, ko ir siekėme, komunikuodami iš anksto tiek verslams, tiek gyventojams, kur, kokie ribojimai bus“, – teigė Vilniaus miesto meras.

Vilniečiai buvo įspėti, kad tie, kurie automobilius yra palikę NATO suvažiavimo metu draudžiamose zonose, juos patrauktų. V. Benkunsko teigimu, atvejų, kada automobilių savininkų surasti nepavyko buvo, todėl jų automobilius teko priverstine tvarka pašalinti iš senamiesčio zonos.

„Turint minty, kad mes radome praeitos savaitės viduryje daugiau negu 1000 automobilių, kurie stovėjo mokamose parkavimo vietose, tai mūsų žinia ir prašymas gyventojams patraukti automobilius į kietas vietas, į kiemus, į kitas paruoštas, laikinas stovėjimo aikšteles juos pasiekė.

Pavienių atvejų yra, kad, net jau sustačius laikinus kelio ženklus, vis dar atsirado, kas įvažiavo į senamiestį, pažeisdami kelio ženklus automobilius priparkavo, tai su tokiais vairuotojais reikėjo griežtesnės kalbos ir tokie automobiliai buvo prievarta nutempti“, – dalijosi jis.

Daugiau nepatogumų kyla senamiesčio gyventojams. Anot V. Benkunsko, visas tris dienas automobilių judėjimas senamiesčio zonoje bus draudžiamas.

„Gyventojai negalės įvažiuoti nei autobusais, nei viešuoju transportu, nei savo asmeniniais automobiliais, net ir kitomis judėjimo priemonėmis, kaip paspirtukais ar dviračiais. Čia yra saugumo protokolai, tokie yra NATO numatyti saugumo standartai ir mes čia neturime jokių teisių rinktis, kažką liberaliau daryti ir judėjimas leidžiamas, iš esmės, tik pėsčiomis“, – teigė jis.

Liepos 7–13 d. Vilniuje eismo robojimai dėl NATO viršūnių susitikimo

Kaip prisitaikė verslas?

Anot Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės, verslas prie įvairių pokyčių ir situacijų prisitaiko visada, tereikia iš anksto apie tai žinoti, o, šiuo atveju, informacijos apie ribojimus verslas sulaukė tikrai gana anksti.

„Visa komanda yra pasiruošusi, tiekimas yra, be abejo, suplanuotas iš anksto ir žinome, kad per vieną valandą, kai bus langas, nieko nespės aptarnauti ten per daug, tai visi pasiruošė iš anksto toms keturioms, penkioms dienoms“, – dalijosi E. Šiškauskienė.

Anot jos, tiek viešbučiai, tiek restoranai savo darbo principus susireguliavo iš anksto.

„Ir padavėjų, ir pagalbinių darbuotojų tikrai yra didelis kiekis ir manome, kad miestas tūrėtų ūžti vakare“, – teigė LVRA prezidentė.

Anot jos, informacija apie tai, kokiuose viešbučiuose ir kokios delegacijos gyvena, dėl saugumo nėra atskleidžiama, tačiau matoma, kad viešbučių užimtumas yra didelis.

„Mums atrodė, kad pakraščiuose esantys viešbučiai liks nuskriausti, bet panašu, kad ir ten gyvena visokie NATO pareigūnai, techniniai darbuotojai, tai bus labai įdomu po renginio susivesti visus skaičius ir pasižiūrėti, kas iš tiesų vyko, nes dabar visi tokiame laukime ir mes tikrai negalime prognozuoti, kaip viskas bus, bet labai laukiame tos šventės, visi labai pasiruošę ir norime pasirodyti iš geriausios pusės“, – dalijosi E. Šiškauskienė.

Džiaugtis turėtų ne tik Vilnius

Anot LVRA prezidentės E. Šiškauskienės, į visą šią situaciją galima žiūrėti plačiau – užimtumu pasidžiaugti šiomis dienomis galės ne tik Vilnius, bet ir visa Lietuva.

„Pirmiausia, iš Vilniaus visi išvažiavo į pajūrį, į kurortus – jau gerai bus šiai sričiai. Iš kitos pusės, žinomumo prasme, Lietuvos, Vilniaus žinomumo – mes niekada nenusipirktumėme tiek reklamos dešimt metų į priekį, žinant mūsų turizmo nedidelius biudžetus ir valdžios požiūrį į visą turizmą. Mes labai džiaugiamės, kad tas žinomumas dabar bus nupirktas ilgam“, – teigė ji.

Tuos, kurie sostinėje pasiliko ir niekur neišvyko, E. Šiškauskienė skatina restoranų ir kavinių lankymą planuoti atidžiau.

„Aš labai paskatinčiau tuos lietuvius, kurie dar užsilikę Vilniuje ir, be abejo, darbuotojus, kad jie stebėtų Facebook, nes prašėme ir narių, kad labai aktyviai dėtų informaciją į Facebook‘ą, nes tikrai darbo laikas gali keistis. Nematau prasmės dirbti rytais, nes vis tiek visi bus maitinami ir kažin ar čia liks kažkas trintis mieste, kai renginys vyks „Litexpo“, tai, greičiausiai, nuo pietų atsidaryti turėtų restoranai, bet nebūtinai ir ne visi“, – teigė ji.

Baigėsi pasiruošimo darbai

Ruošiantis NATO viršūnių susitikimui Vilnius ne tik ruošė eismo ribojimų planus, bet ir tvarkė bei gražino gatves. Tiesa, anot Vilniaus miesto mero V. Benkunsko, tikrai ne visos Vilniaus gatvės iki šios dienos buvo sutvarkytos.

„Mieste daug darbų vyksta ir jie vyks ir po NATO renginio, vyks iki vėlyvo rudens. Galiu pažadėti, kad ir kita vasara bus labai panaši, kaip šiemet. Vilnius tvarkosi ir gražinasi, ir tie darbai yra reikalingi mūsų miestui, dėl to ir sakome, kad NATO summit‘as nebuvo priežastis, dėl to tie darbai vyksta“, – aiškino jis.

Anot V. Benkunsko, iki NATO viršūnių susitikimo buvo sutvarkyta tai, kas buvo planuota.

„Padarėme tai, ką iš anksto buvome susiplanavę, tai, pirmiausia, susitvarkyti infrastruktūrą: gatvių dangos, želdiniai, visa gatvių aplinkinę infrastruktūra, apšvietimo tinklai ir panašiai. Natūralu, kad atsirado tokios priemonės, į kurias reikėjo investuoti: vėliavėlės prie mūsų apšvietimo tinklų, kontaktinio tinklo stulpų. Šioje vietoje nieko mes čia nedarome išskirtinio. Visi miestai, tas pats Madridas ar Varšuva, kurie tokius renginius turėjo prieš keletą metų, lygiai taip pat norėjo svečius priimti kuo geriau“, – dalijosi Vilniaus miesto meras.

Ko tikėtis miesto svečiams ir gyventojams?

Anot V. Benkunsko, reikėtų tikėtis to, kad mieste bus matomos papildomos policijos ar kariuomenės pajėgos, kuris budi patikros punktuose.

„Jeigu yra judama automobiliu į tas zonas, kuriomis vyks NATO delegacijos, vyks renginiai arba senamiesčio zona – natūralu, kad gali tekti susidurti su patikros punktais, stabdymais ir, jeigu yra tikimasi kažkur prasmukti, patyliukais įvažiuoti, tai tikrai taip nepavyks ir automobiliai bus apgręžiami važiuoti priešinga linkme“, – aiškino jis.

Mero teigimu, prieš keliaujant miestu reikėtų įsivertinti visą internete prieinamą informaciją ir kaip ji gali paveikti jūsų kelionės procesą, nes pažeidimus darančių gyventojų gali laukti nemalonumai.

„Mes niekada neskatiname kažkokios panacėjos ir neakcentuojame baudimo. Visą laiką bus pareigūnai, pirmiausia, su įspėjimais, bet, jeigu kažkas piktybiškai sugalvos elgtis, tai administracinės baudos tam ir yra skirtos“, – teigė V. Benkunskas.


Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė E. Šiškauskienė leidoje priminė, jog tiems, kurie planuos apsilankyti kavinėse ar restoranuose mieste, reikia nepamiršti kartu su savimi pasiimti savo ID kortelę ar pasą.

„Gali patikrinti visur. Žinau, kad žurnalistų šiandien jau tikrino akreditacijas, kurie su kameromis važiavo, tai visko gali tikrai būti, reikia tam pasiruošti ir nesusigadinti sau nuotaikos“, – teigė pašnekovė.

Kainos renginio metu

Nors kartais girdime, kad didelių renginių metu tiek maisto, tiek kitų paslaugų kainos būna specialiai sukeliamos, tačiau, E. Šiškauskienės teigimu, Vilniaus restoranuose to pastebėti neteks.

„Įsivaizduojate, ką reiškia meniu perspausdinti? Tikrai niekas niekur nekils, kas liečia restoranus. To yra naivu tikėtis.

Kainos pas mus jau ir taip yra nemažos, imant visas energetines krizes ir infliaciją, ir produktų pabrangimą, tai tikrai niekas nesiruošia branginti, tik gal bus šiek tiek sumažinti meniu, kadangi produktus yra saugu atsivežti tuos, kuriuos saugu atsivežti iš anksto“, – aiškino ji ir priduria, kad restoranai tikrai nesitiki uždirbti didžiulių pelnų, ypač turint omenyje, kad gali būti apsilankančių mažiau vietinių gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)