Būtent taip teigia Grzegorzas W. Kolodko, kuris, praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje eidamas Lenkijos finansų ministro pareigas padėjo prižiūrėti šalies ekonominį atgimimą po Geležinės uždangos žlugimo.

G. W. Kolodko, kuris kitą savaitę Pekine turi skaityti pranešimą per Kinijos liaudies banko ir Tarptautinio valiutos fondo rengiamą konferenciją, pataria sukrėsti valstybinį sektorių, pažabojant monopolijas ir leidžiant pradėti privatizavimą, rašo bloomberg.com.

Tokioms rekomendacijoms pritartų daug stebėtojų, įskaitant ir jo raginimą atsikratyti blogų skolų bankų sektoriuje ir jį restruktūrizuoti, kad padidėtų konkurencija, kurioje dalyvautų ir užsienio skolintojai.

Kiek rečiau girdimi patarimai Kinijos valdžiai yra kovoti su augančia nelygybe ir leisti mažiau lėšų kariuomenei, bet didinti finansavimą švietimui ir sveikatos apsaugai.

„Jie turi priimti ryžtingą sprendimą toliau decentralizuoti, denacionalizuoti ir dereguliuoti ekonomiką, - per interviu telefonu sakė G. W. Kolodko, kuris ministro pirmininko pavaduotojo ir finansų ministro pareigas ėjo 1994 – 1997 ir 2002 – 2003 metais. – Žinoma, Kinija gali pasimokyti iš to, kas Lenkijoje pasiteisino ir kas nepasiteisino“.

Kaip ir 10-ojo dešimtmečio Lenkija, Kinija šiuo metu sprendžia problemą, ką daryti su didelėmis ir skolų prispaustomis valstybinėmis bendrovėmis ir kaip išlaisvinti šalies valiutą bei kapitalo srautus, to pačiu užtikrinant, kad augimas nenutrūks.

Lenkijai teko išgyventi tiek ekonominių, tiek politinių audrų periodą, tačiau Kinijai tai vargu ar gresia, kai šalies prezidentas Xi Jinpingas yra pasiryžęs išsaugoti Komunistų partiją prie ekonomikos valdymo vairo.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Vladimiras Putinas

Nepaisant to, G. W. Kolodko pakvietimas dalyvauti balandžio 28 dienos konferencijoje rodo susidomėjimą Lenkijos patirtimi.

„Jie mano, kad Lenkiją galima laikyti sėkmės istorija ir kad jie gali pasimokyti iš sėkmingos Lenkijos patirties“, - teigė jis.

Buvęs lenkų ministras pasisako už „laipsniškumo“ politiką, o ne staigius pokyčius, kurie gali sukelti ekonomikos svyravimus, kurie buvo būdingi Rusijai ir ankstyvosioms Lenkijos pokomunistinio tranzito stadijoms.

Ši Rytų Europos valstybė perėjo restruktūrizacijos etapus, kurių metu buvo uždarytos įmonės nuo anglių gamyklų iki automobilių fabrikų.

Vyriausybė panaikino kainų kontrolę, nustatė ribas viešojo sektoriaus atlyginimams, liberalizavo prekybą ir pavertė zlotą konvertuojama valiuta. 2004 metais šaliai prisijungus prie Europos Sąjungos, ekonomika sulaukė postūmio ir sugebėjo atlaikyti pasaulinę finansų krizę, nors nuo tada jos augimas sulėtėjo.

„Kinija gali laikyti Lenkiją ne planu, bet atvejo tyrimu“, - sakė G. W. Kolodko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)