Nori dar labiau apmokestinti

Dar 2021 metais priimtos Akcizų įstatymo pataisos, pagal kurias buvo numatytas akcizų tarifų didinimas visų rūšių rūkalams ir alkoholiui. Didinimai buvo numatyt 2022–2024 m. laikotarpiui.

Lapkričio gale, iki akcizų įsigaliojimo likus kiek daugiau nei mėnesiui, projekto rengėjai Seimo nariai Aurelijus Veryga ir Ligita Girskienė įregistravo akcizų įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlo dar labiau didinti akcizus alkoholiui ir tabakui.

Aurelijus Veryga redakcijai tikino, kad šis siūlymas – simbolinis.

„Papildomai prie suplanuoto pokyčio būtų pridedamas 1 proc. Viskas tam, kad sugeneruotume pajamas į biudžetą, jog per GPM lengvatą būtų galima paskatinti šaulius, karius savanorius ir aktyvaus rezervo karius, įsigyti ginklų, jų priedų, ekipuotės“, – tikino jis.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad tiksliau akcizai papildomai galėtų didėti nuo 1 iki 4 proc. nuo jau numatytų dydžių, o į valstybės biudžetą tai papildomai atneštų apie 8 mln. eurų.

Aurelijus Veryga

Alkoholis ir cigaretės


Kol kas, Seimui dar neturint sprendimo dėl įregistruoto naujo siūlymo, Finansų ministerija pateikė skaičiavimus, kiek kitąmet didės akcizai pagal anksčiau numatytą tvarką. Alkoholis, priklausomai nuo rūšies, brangs nuo 3 iki 36 euro centų. Rūkalai brangs nuo 15 iki 47 euro centų.

Numatyta, kad vyno ir kitų fermentuotų gėrimų iki 8,5 proc. akcizas didės 17,2 proc. Tai yra nuo 93 iki 109 Eur už produkto hektolitrą. Skaičiuojama, kad tokio stiprumo vynas ir kiti fermentuoti gėrimai dėl mokestinių pakeitimų galėtų brangti +0,10 Eur/0,5 l.

Jeigu vynas ir kiti fermentuoti gėrimai yra stipresni, nei minėti anksčiau, akcizas didėja 10,1 proc. – nuo 199 iki 219 eurų už produkto hektolitrą. Tokie gėrimai brangs +0,12 Eur/0,5 l.

Tarpinių produktų iki 15 proc. akcizas didės 8,3 proc. – nuo 216 iki 234 eurų už produkto hektolitrą arba +0,11 Eur/0,5 l. Jeigu jie stipresni, didės 8,1 proc. – nuo 308 iki 333 eurų už produkto hektolitrą, +0,15 Eur/0,5 l.

Stipriųjų gėrimų, turinčių etilo alkoholio, akcizai didės 6,8 proc. Tai yra nuo 2310 iki 2467 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą. Tai reiškia, kad degtinė, viskis, likeris ir kitas alkoholis brangs +0,36 Eur/0,5 l.

Didės ir alaus akcizai. Jie nuo Naujųjų kils 10 proc. – nuo 8,6 iki 9,46 euro už 1 procentą faktinės tūrinės alkoholio koncentracijos procentais už produkto hektolitrą. Gyventojai savo kišenėse tai pajus mokėdami apie +0,03 Eur/0,5 l daugiau nei šiemet.

Didės ir rūkalų kainos. Cigarečių minimalus akcizų tarifas augs 6,2 proc. – nuo 130 iki 138 eurų už 1000 cigarečių, o specifinis akcizų tarifo elementas didės 7,2 proc. – nuo 79,6 iki 85,3 euro už 1000 cigarečių. Tai cigaretės nuo šiemetinės kainos brangins +0,20 Eur/20 vnt.

Vienas didesnių pokyčių susijęs su cigarų ir cigarilių akcizu. Jis kils 20,3 proc. Tai yra nuo 79 iki 95 eurų už kilogramą produkto. Vartotojai už šias prekes mokės +0,39 Eur/20g nuo šiandieninės kainos.

Rūkomasis ir neapdorotas tabakas taip pat brangs. Jo akcizas didės 7,8 proc. – nuo 104,6 iki 112,8 euro už kilogramą produkto. Kainos, lyginant su šiemet, didės +0,20 Eur/20g.

Labiausiai kitąmet brangs kaitinamasis tabakas ir jam alternatyvūs produktai. Akcizas didės 32,1 proc. – nuo 60,2 iki 79,5 už 1000 vienetų. Gyventojai už šias prekes mokės +0,47 Eur/20 vnt. daugiau.

Tarp pokyčių – elektroninių cigarečių skysčio akcizas.

Jis kils 31,6 proc. – nuo 0,19 iki 0,25 euro už mililitrą produkto. Elektroninių cigarečių skystis kitąmet kainuos +0,15 Eur/2ml daugiau.


Finansų ministerija apibendrino, kad galiausiai tikslus produktų pabrangimas procentais priklausys nuo to, kokia bus atitinkamų produktų kaina prieš ją paveikiant padidėjusiems akcizams.

„Taip pat konkrečių produktų faktinis kainų pokytis priklausys ir nuo kitų aplinkybių, nes kainas veikia ne tik mokestiniai, bet ir rinkos veiksniai (žaliavų, kitų prekių bei paslaugų kainų pokyčiai, vartotojų įpročių pasikeitimai, prekybininkų sprendimai dėl maržos ir pan.).“, – teigė atstovai.

Akcizai dyzelinui, naftos dujoms


Nuo Naujųjų pokyčių bus sulaukta ir daugiau. Jie palies ir degalų, durpių briketų, akmens anglių akcizus.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis (VMI) akcizų objektu nuo kitų metų tampa šildymo reikmėms skirtos durpės, kurioms taikomas 10 eurų už toną produkto akcizų tarifas, taip pat akmens anglims nustatomas vienas bendrasis akcizų tarifas – 7,53 euro už toną produkto.

Koksui ir lignitui bendrasis akcizų tarifas sudarys 8,98 euro už toną produkto.

Kalbant apie dyzeliną, šiuo metu jo akcizas siekia 372 eurus už 1000 litrų, tačiau nuo kitų metų akcizas didės iki 410 eurų už 1 000 litrų produkto, o 2025 metais – iki 466 eurų, 2026 metų – iki 500 eurų.

Anksčiau Aplinkos ministerija skaičiavo, kad litras dyzelino dėl to kasmet galėtų brangti 4–6 ct.

Aiškinama, kad šildymui skirtiems gazoliams (buitiniam krosnių kurui), bus taikomas 60 eurų už 1 000 litrų produkto akcizų tarifas.

Taip pat akcizas didės ir dujiniams angliavandeniams, tai reiškia, kad gali didėti dujų balionų kainos.

Pakeitus Akcizų įstatymą, nuo 2024 metų sausio 1 d. suskystintoms naftos dujoms (SND) bus pradėtas taikyti 304,1 Eur/t akcizo mokestis. Iki šiol daugelį metų šis tarifas buvo nulinis.

Apie tai, kad į SND investavęs Lietuvos verslas gali patirti didžiulių nuostolių, skaitykite čia.

Remiantis Finansų ministerijos skaičiavimais, nuo Naujųjų dyzelinas galėtų brangti 0,05 Eur/l, akmens anglys, naudojamos verslo reikmėms +4,55 Eur/t, koksas ir lignitas, naudojami verslo reikmėms +5,26 Eur/t. Naftos dujos ir dujiniai angliavandeniliai, skirti buitinėms reikmėms +7,73 Eur/21 kg balioną, šildymui skirtos durpės +12,10 Eur.

Izgorodinas: pokyčių žmonių kišenės nepajus


„Citadele“ banko ekonomistas Aleksandras Izgorodinas tikino, kad kitais metais didėjantys akcizai žmonėms gyvenimo nepablogins dėl trijų priežasčių.

Pirmoji jų, kaip aiškino, susijusi su tuo, kad įmonės dėl sumažėjusių žaliavų įkainių ir kritusio vartojimo mažina kainas, o tai gali paveikti ir akcizu apmokestintas prekes. Kitaip tariant, kaip patikslino, tai reiškia, kad kadangi kainos gali būti sumažintos, mažiau pasijustų ir akcizo pokytis.

Aleksandras Izgorodinas

Kitas aspektas, anot jo, susijęs su perkamąja galia.

„Lėtėjanti infliacija turėtų gerai veikti perkamąją galią. Mes prognozuojame, kad vidutinė metinė infliacija kitąmet sieks 2,5 proc. , o atlyginimų augimas sudarys 6,8 proc. Tai reiškia, kad perkamoji galia kils“, – aiškino jis.

Taip pat kitais metais, anot ekonomisto, mažės našta, susijusi su išaugusiomis palūkanų normomis.

„Rinka mato, kad palūkanas ECB pradės mažinti jau kitų metų kovą, tad įmokos mažės ir tai reiškia, jog dėl to žmonės turės daugiau pinigų.

Manau, kad šis akcizų didinimas bus neskausmingas ir bendrai tai bus vienas iš mažiausiai skausmingų akcizų didinimų per pastaruosius metus“, – svarstė A. Izgorodinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)