Tačiau kai kuriems iki šiol nekyla rankos papildyti mūsų šalies biudžeto mokesčiais, kuriuos turi mokėti verslininkai.

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) akiratyje atsidūrė Panevėžyje veikianti kavinė-restoranas. Mat jis sugeba net 8 metus gyvuoti, nors dirba nuostolingai.

Kinų bendrovė kasmet deklaravo patirianti nuostolių. Pirmaisiais metais jis siekė keliasdešimt eurų, o paskui išaugo iki 60 tūkst. eurų per metus.

Kinai mokesčių inspektoriams aiškino, kad neva nuostolingai veikiantį restoraną ir maisto tiekimo verslą gelbėjo vienas iš bendrovės akcininkų – paskolino 160 tūkst. eurų. Pastarasis sakė, kad šie pinigai buvo naudojami kaip apyvartinės lėšos.

Tačiau mokesčių inspektoriai nepatikėjo, kad kinai būtų dirbę Panevėžyje aštuonerius metus, jeigu jiems tai būtų nuostolinga.

„Vadovaujantis ekonomine logika, nuostolinga veikla gali būti tik tam tikru įmonės veiklos laikotarpiu. Surinkti duomenys rodo, kad bendrovė neapskaitė ir nedeklaravo dalies pajamų, pateikė neteisingus duomenis apie pajamas, o buhalterinės apskaitos dokumentai neatspindi tikrojo ūkinių operacijų turinio“, – sakė Panevėžio AVMI Kontrolės departamento direktorė Rasita Žilinskienė.

Minėta kinų bendrovė anksčiau bausta už kvitų neišdavimą, jai surašyti keturi administracinių teisės pažeidimų protokolai.

Po šio patikrinimo įmonei nurodyta į biudžetą papildomai sumokėti beveik 30 tūkst. eurų PVM, skirta per 16 tūkst. eurų bauda ir delspinigių.

Tikrintojai budėjo prie kasos aparatų

Prieš kelerius metus mieste, prekybos centre, atidaryta pirmoji kinų parduotuvė buvo tapusi įstatymų pažeidimų savotiška rekordininke.

Mokesčių ir Darbo inspekcijų, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos atstovai per pusmetį ją tikrino tris kartus ir vis rasdavo tų pačių pažeidimų: pardavėjai pirkėjams neišduodavo čekių, kasoje būdavo neapskaitytų pinigų, parduotuvėje dirbo nelegalūs darbuotojai.

Inspektoriai visą dieną budėjo parduotuvėje prie kasos. Tuo metu oficiali apyvarta išaugo tris kartus. Minėtos parduotuvės patalpose šiuo metu įkurta kita kinų parduotuvė. Pastaroji kol kas nėra patekusi į VMI akiratį.

Panevėžio mieste ir rajone registruotos penkios kinų įmonės, tačiau čia veikla vykdo tik dvi, kitos – įvairiuose šalies miestuose.

Pajamas stengiasi nuslėpti ne tik kinų verslininkai. Lietuviai šioje srityje taip pat išradingi. Praėjusių metų pabaigoje Panevėžio AVMI atliko vienos panevėžiečio mažmeninės prekybos įmonės, per dešimtmetį tik vienerius metus dirbusios pelningai, o devynerius – nuostolingai, veiklos rodiklių analizę ir nustatė, kad įmonė neapskaitė ir nedeklaravo visų pajamų.

Įmonės vadovas aiškino, kad nuostolingą verslą gelbėja įnešdamas savo asmenines ir žmonos santaupas, sakė, kad pinigų davė ir mama, skolinę giminaičiai, draugai. Iš viso buvo įnešta per 700 tūkst. litų.

Įmonės vadovui po patikrinimo apskaičiuota į biudžetą papildomai sumokėti 140 tūkst. litų PVM ir per 33 tūkst. litų pelno mokesčio.

Tiek kinų, tiek panevėžiečio įmonės į inspektorių akiratį pateko neatsitiktinai. Inspekcija vykdo projektą „Nuostolinga įmonė“.

Jo tikslas – demaskuoti mokėti mokesčius vengiančius verslininkus. Tai duoda rezultatų. 2014–2015 metais šalies mokesčių mokėtojai papildomai sumokėjo per 471 tūkst. eurų mokesčių, deklaruotą mokestinį nuostolį sumažino 7,5 mln. eurų, pelno mokesčio bazę padidino daugiau nei 1,9 mln. eurų.