Didžiosios Britanijos sprendimas palikti Europos Sąjungą sudavė didžiausią smūgį Europos vienybės projektui nuo pat Antrojo pasaulinio karo. Paaiškėjus ketvirtadienio referendumo rezultatams pasaulio finansų rinkose susidarė milžiniškas nuosmukis.

Prieš referendumą Kinija savo nuomonės tiesiogiai nereiškė ir balsavimą vadino vidaus politikos reikalu. Tuomet pareigūnai kalbėjo tik norintys matyti tvirtą ir stabilią Europą. Tiesa, diplomatiniai šaltiniai teigė, kad tai buvo užslėpta palaikymo britų narystės ES užuomina, nes Sąjunga šiuo metu laikoma didžiausia Kinijos prekybos partnere. Pekinas skaičiavo, kad britams pasitraukus ES praras šeštadalį savo ekonomikos produkcijos.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying sakė, kad Kinija gerbia Didžiosios Britanijos žmonių pasirinkimą. "Mes tikimės, kad Britanija ir ES jau artimiausiu laiku gali pasiekti susitarimą. Klestinti ir stabili Europa yra visų pusių interesas", — sakė ji spaudos konferencijoje.

Paklausta apie "Brexit" poveikį verslo ryšiams tarp Kinijos ir Didžiosios Britanijos, H. Čunjing sakė: "Žinoma, Britanijos pasirinkimas palikti ES įtakos turės. Poveikis bus juntamas visais lygiais, ne tik santykiuose tarp Kinijos ir Didžiosios Britanijos. Kalbant apie tai, kokios įtakos laukiama, manau, kad tai ramiai ir sąžiningai įvertinti turės visos pusės".

„Kinija remia Europos integracijos procesą ir norėtų, kad Europa vaidintų aktyvų vaidmenį tarptautiniuose reikaluose. Mes esame visiškai tikri dėl Kinijos ir ES santykių plėtros perspektyvų", — sakė H. Chunying.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)