Šalys, kurių prekybos santykiai su JAV pastaruoju metu smarkiai pablogėjo, Pekine rengė aukšto lygio ekonomikos susitikimą.

Briuselis ir Pekinas, reaguodamas į Donaldo Trumpo administracijos veiksmus, paskelbė Jungtinėms Valstijoms pritaikantis atsakomuosius muito tarifus.

„Abi šalys sutaria griežtai priešintis vienašališkumui ir protekcionizmui bei neleisti, kad šios praktikos darytų įtaką pasaulio ekonomikai ir ją nutemptų į recesiją“, – sakė už Kinijos ekonominę politiką atsakingas šalies vicepremjeras Liu He.

Liu He vadovavo Kinijos delegacijai per tris derybų etapus su JAV. Tačiau progresas perniek nuėjo D. Trumpo administracijai pritaikius tarifus nepaisant to, kad šalys per derybas prekių apmuitinimą buvo sutarusios atidėti.

Savo ruožtu Europos Komisijos (EK) viceprezidentas Jyrki Katainenas antrino kolegai iš Kinijos bei teigė, kad Pasaulio prekybos organizacija (PPO) yra „taisyklėmis grįstos tarptautinės prekybos sistemos centras“.

Nors ES ir Kinija ieško bendrų sąlyčio taškų ginče su Vašingtonu, tarpusavyje šalys turi didelių nesutarimų. ES bendrovės ir pareigūnai dažnai apie Pekino prekybos politiką reiškia panašius skundus kaip ir Jungtinės Valstijos.

„Mums neužtenka vien kalbėti, turime pademonstruoti tarptautinių prekybos taisyklių laikymąsi“, – sakė J. Katainenas, pasiūlęs sukurti naujas taisykles, kurios „išlygintų sąlygas“ visoms šalims.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)