Kainos pradėtos keisti dar antradienį, tačiau asortimentas labai didelis, todėl per naktį nespėjome užbaigti visų darbų“, – pasakojo vienos iš laikinai uždarytų parduotuvių darbuotojas.

Kaip praneša kgd.ru, dėl „techninių priežasčių“ uždaryti „Baucentr“ prekybos centrai ir kelios mažesnės parduotuvės.

Gruodžio 16 d. Kaliningrade laikinai uždarytos kelios technikos ir elektronikos parduotuvės. Kai parduotuvės ir vėl buvo atidarytos, kainos išaugo vidutiniškai 15-20 proc. Keliose parduotuvėse kainų augimas siekia 50 proc. ir daugiau.

Supirkinėja prekes mažmeninėse parduotuvėse

Mažmeninėse parduotuvėse padidėjo maisto ir ne maisto produktų paklausa. Kaip praneša „Kaliningrad.Ru“ skaitytojai, gruodžio 16-osios vakare prekybos centro „Metro“ automobilių stovėjimo aikštelėje praktiškai nebuvo laisvų vietų.

„Žmonės perka grikius, ryžius, makaronus. Didžiulės eilės“, – parašė vienas naudotojas. Pirkėjų teigimu, prekių kainos nepasikeitė, informuoja kgd.ru.

Parduotuvės darbuotojų nuomone, ažiotažas iš dalies susijęs su artėjančiomis šventėmis. „Pernai irgi padaugėjo pirkėjų, tiesa, tokio antplūdžio nebuvo“, – pasakojo prekybos centro pardavėja. Padidėjus paklausai, dar nuo gruodžio 14 d. „Metro“ ėmė dirbti visą parą.

Klientų padaugėjo ir mažmeninės prekybos centre „Cash“. „Tokių eilių prie kasų net per išeigines nemačiau. Žmonės perka maisto produktus, saldumynus, dovanas, smulkią buitinę techniką“, – pranešė vienas pirkėjas.

Brango, brangsta ir brangs

Didžiausi Rusijos mažmeninės prekybos atstovai prognozuoja, kad pirmais 20015 m. mėnesiais prekės pabrangs dar 15 proc. po 20 – 25 proc. pabrangimo šiemet. Pabrangs ne tik importuojami produktai, bet ir Rusijoje pagamintos prekės. Tiekėjai aiškina, jog taip yra, nes pagrindinę žaliavą jie perka už valiutą.

Tarp produktų, kurie po Naujųjų pabrangs – duona, pienas, grikiai, ryžiai, makaronai, arbata, kava ir vynas. Kaip teigia prekybos tinklų atstovai, dėl to gali pasikeisti prekių asortimentas. Jei prekiautojai nenorės priimti naujų neparankių „senų“ tiekėjų sąlygų, jų prekių vietas užims kiti pasiūlymai už mažesnę kainą.

Įvedus draudimą įvežti produktų iš ES šalių ir nuvertėjus rubliui, Kaliningrado srities parduotuvėse užfiksuotas kainų didėjimas. Dėl tiekėjų kaitos labiausiai pabrango agurkai, pomidorai, sūriai, grikiai, šviežia ir sūdyta žuvis.

DELFI primena, kad Rusijos žmonės jaučia sparčiai smunkančio rublio kurso poveikį, tačiau šis procesas sukėlė iš pažiūros netikėtą procesą – apsipirkimo karštinę, kai gyventojai stengiasi įsigyti elektronikos prekių, baldų ir automobilių prieš išaugant kainoms.

Rusijos gyventojų perkamoji galia patyrė krachą kartu su rublio nuosmukiu: šalies valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu šią savaitę pasiekė rekordines žemumas, o euro atžvilgiu rublis nuvertėjo beveik perpus – dėl mažėjančių naftos kainų ir Vakarų šalių sankcijų Maskvai dėl krizės Ukrainoje. Be to, prognozuojama, kad infliacija greitai perkops 11 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (786)