Nors artėja kalendorinė žiema, kai lankomės, šiltnamiuose žaliuoja ilgavaisiai agurkai ir salotos.

Iš visų 20 hektarų auginamo ploto šiuo metu apsodinti 16, o per metus iš viso įmonė užaugina apie 9 tūkst. tonų agurkų ir pomidorų bei 2 mln. vienetų salotų.

Vadovas pasakoja, kad derliaus tokiu tamsesniu metu sulaukti padeda inovatyvūs auginimo būdai, dirbtinė šviesa šiltnamiuose, mat be jos situacija būtų visiškai kitokia.

Kai lankomės, maždaug 4 hektaruose ploto vyksta rekonstrukcija. Vadovas pasakoja, kad kadangi poreikis lietuviškai produkcijai išlieka, jie ėmęsi permainų. Baigus šiltnamių atnaujinimo darbus bus galima stebėti geresnį mikroklimatą, todėl iš kvadratinio metro bus užauginama daugiau produkcijos.

„Lietuvos rinka dar nėra prisotinta, yra galimybė augti ir stiprėti“, – teigia M. Pupienis ir priduria, kad su produkcijos realizavimu problemų šiuo metu taip pat nekyla.

Jis teigia girdintis, kad šiuo metu daugelis įmonių investicijas atideda ir nėra linkusios leisti pinigus. Tai susiję su ekonominiais neramumais, brangiais pinigais.

„Daug kas sustojo, neinvestuoja, bet mes matome, kad dabar pats geriausias laikas nusiderėti, gauti geriausią kainą. Nėra ko laukti“, – sako jis.

Įmonė savo užaugintų daržovių į užsienį neeksportuoja. Viskas yra parduodama Lietuvoje.

„Kam vežti kitur, kai gali parduoti čia. <...> Lietuviai, kaip tauta, už lietuvišką produktą yra linkę duoti ekstra maržą, kad produktas vietinis.

O mūsų grandinės veikia labai greitai. Jei ryte agurkai būna nuskinami, vakare jie jau gali būti valgomi Plungėje“, – pavyzdį, kaip greitai prekė atkeliauja iki prekybos tinklo, pateikia vadovas.

Visgi, kaip aiškina, produktai galėtų būti vežami į užsienį ir taip vos nenutikę šiemet, kai Jungtinė Karalystė susidūrė su rimta daržovių krize.

„Ten daržovės buvo normuojamos, o lentynos tuščios. Sulaukėme siūlymų jiems parduoti derlių, bet atsisakėme. Mūsų produkciją būtų nupirkęs vien Mančesterio miestas, bet nereikia mesti kelio dėl takelio, mums Lietuvos rinka visada bus prioritetas“, – sako jis.

Šiai dienai visi daigai į šiltnamius atkeliauja iš Suomijos. Pačiose patalpose turi būti palaikoma ir speciali temperatūra. Kaip vardija vadovas, pomidorams reikia bent 18 laipsnių, o agurkams – 22 laipsnio šilumos.

„Žiema tai tampa iššūkiu, kaštai yra dideli.

Daug kas gali pasakyti, kad užauginti daržoves Ispanijoje – pigiau, bet ten – kitos problemos. Čia mes nepatiriame transportavimo kaštų, bet daugiau mokame už šilumą, o jie turi daugiau „ligų“ ir pinigai būna skiriami įvairiems pesticidams, kenkėjams. O pomidoro prie 40 laipsnių šilumos ir neužauginsi, nes neaugs. Jie turi iššūkių ir su vandens kokybe, jo trūkumu“, – skirtumus vardijo M. Pupienis.

Jis užsimena, kad didelės įtakos rinkoms bendrai turi ir klimato kaita, kuri pastaruoju metu ypač jaučiama.

„Italai mato, kad lauko sąlygomis daržovių nebeužaugins, kad reikia priedangos nuo karščio. Dėl to keičiasi rinkos. Nėra buvę, kad Kanaruose mažos bulvytės iš Skandinavijos keliautų tiesiog laivais. Temperatūra nebeleidžia kažko padaryti. Jeigu tu seki rinkas, tu matai, kokie pokyčiai vyksta“, – sako jis.

Kad nerimo yra, vadovas kalba ne tik apie pokyčius dėl klimato kaitos. Jo atneša ir pasaulyje vykstantys neramumai.

„Izraelyje yra labai stipri trąšų gamykla, ji – viena pasaulinių lyderių ir gamina kalio trąšas. Jei būtų didesnių neramumų, būtų didelė bėda, nes liktų tik Norvegijos ir Kanados gamyklos. Tai reikštų trąšų kainų augimą.

Kol kas mes turime užsakymų iš Izraelio iš anksčiau“, – sako jis ir tikina, kad investicijos buvo padarytos jau seniau besiruošiant galimiems neramumams.

Šiuo metu vienas iš didesnių iššūkių įmonei – brangūs pinigai.

„Tai reiškia, kad žmogui mažiau pinigų lieka vartojimui. Mes matome, kad tai vyksta“, – sako jis, nors kol kas, kaip tikina, viską, kas yra užauginama, randa savo pirkėjus.

„Pensininkai yra labai lojalūs pirkėjai. Sąžiningai, jie, vieni iš nišinių klientų, kurie perka nedaug, bet kokybišką prekę“, – pripažįsta vadovas.

Šiuo metu įmonėje dirba 230 darbuotojų, o užsiauginti gerą specialistą, pasak M. Pupienio, nėra lengva.

„Aš pats nuėjau, pabandžiau apsukti viršūnę ir nulaužiau. Vieniems duota, kitiems ne“, – sako jis.

Apibendrindamas vadovas teigė, kad daržovių kainos kilti nebeturėtų.

„Nebent stebėtume kataklizmus, kurių nenuspėsi“, – teigia jis.

Redakcija primena, kad 2022-aisiais įmonės apyvarta siekė 14,7 mln. Eur, o grynasis pelnas sudarė 3,4 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)