Citadele“ bankas išleido/įvykdė šešis grąžinimų už neįvykusias keliones mokėjimus. Labai tikimės, kad grąžinimų procesas išjudės. Grąžinta bendra suma – 29521 Eur“, – „Delfi“ pirmadienį komentavo „TT Baltics“ atstovė Rasa Barisienė.

Trečiadienį, rugsėjo 21 dieną, ji informavo naujienų portalą, kad „darbuotojams buvo išmokėti darbo užmokesčiai, kurie vėlavo nuo birželio mėn.“.

Primename, kad Latvijoje registruota „TT Baltics“ iki šių metų vasario mėnesio organizavo keliones užsakomaisiais skrydžiais (Turkija, Egiptas, Graikija ir kt.). Ji tai darė su „TUI Baltics“ prekiniu ženklu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Dėl įvestų Europos Sąjungos ir JAV OFAC sankcijų vienam iš akcininkų Aleksejui Mordašovui, nuo kovo bendrovė teigia negalinti atlikti jokių veiksmų bei mokėjimų be atitinkamų valstybės institucijų leidimo. Latvijoje situacija kitokia – klientai atgavo pinigus.

„TT Baltics“ anksčiau informavo naujienų portalą, kad jai buvo likę grąžinti apie 450 tūkst. eurų. Nukentėjusių keliautojų skaičius (apytikslis) yra apie 6 tūkst. žmonių. Lietuvoje dabar likę dirbti 3 darbuotojai (dar du yra dekretinėse/vaiko priežiūros atostogose).

R. Barisienė yra sakiusi, kad kol buvo įvestos Europos Sąjungos sankcijos, tol leidimus būtiniesiems mokėjimams ir darbo užmokesčiui, valstybės mokesčiams mokėti išdavė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Užsienio reikalų ministerija. Birželio mėnesį įsigaliojo JAV sankcijos ir situacija pasikeitė.

Asociatyvi nuotrauka

Moteris tuomet nupasakojo ilgą veiksmų seką, kaip teko bendrauti su šalies institucijomis ir galiausiai kreiptasi į JAV OFAC.

„TT Baltics“ atstovė sako suprantanti, kad Lietuvos valstybės institucijos dirba pagal tokią tvarką, už kokią atsakingos, tačiau bendrovę irgi reikėtų suprasti, nes neaišku, ką daryti šioje „nevilties situacijoje“.

„Daug nukentėjusių žmonių, kam neįvyko kelionės, jiems reikia duoti atsakymus. Dirbančių žmonių skaičius jau sumažėjo, nes žmonės negauna algos. Net su darbuotojais, kurie išėjo iš darbo, kuriems privalu išmokėti nepanaudotas atostogas ir viską – ir su jais negalime atsiskaityti“, – sako R. Barisienė.

„Citadele“ korporatyvinės komunikacijos vadovė Kristinė Mennika praėjusią savaitę komentavo „Delfi“, kad Europos Sąjungos, Jungtinių Amerikos Valstijų OFAC ir nacionalinės sankcijos taikomos tiek fiziniams asmenims, tiek organizacijoms, o bet kokia neautorizuota veikla, įskaitant bankinius pervedimus, su įmonėmis, kurioms taikomos ES sankcijos arba jų vardu, gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę.

Bankas praėjusį pirmadienį vis dėlto pranešė „Delfi“, jog vyksta pokyčių: „Informuojame, kad bankas ketina atnaujinti lėšų grąžinimus Lietuvos vartotojams pagal nustatytas procedūras.“

Trečiadienį „Citadele“ korporatyvinės komunikacijos vadovė Lietuvoje Aurelija Grikinaitė-Čepėnienė komentavo: „Klausimai, susiję su Baltijos šalių įtraukimu į OFAC sankcijų sąrašą, sėkmingai sprendžiami. Taigi ateityje mokėjimai bus vykdomi tada, kai „TT Baltics“ pateiks bankui mokėjimo nurodymą kartu su FNTT išduota licencija.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją