Bankas „Finasta” prognozuoja, kad šiais metais Lietuvoje šalies bendras vidaus produktas (BVP) augs 3 proc., Latvijoje – 3,5 proc., Estijoje – 3 proc. Tačiau, pasak „Finastos“ vyriausiosios ekonomistės Rūtos Medaiskytės, toks augimas Baltijos šalyse visgi yra nepakankamas.

„Dar vejamės Vakarų Europos gyvenimo lygį, bet nepakankamai greitai. 5-6 proc. augimas būtų labiau pageidautinas. Galbūt tiek ir augtume, jei nebūtų globalios situacijos įtakos“, - kalbėjo ekonomistė.

Tačiau specialistė pasidžiaugė, kad ūkio augimas yra pakankamas drąsesniam vartojimui.

„Nemažas mažmeninės prekybos augimas matomas ilgalaikio vartojimo prekių sektoriuje. Tokių prekių prekybos augimas liudija apie gyventojų požiūrį į ilgalaikius planus. Žinoma, kitų metų bėgyje ilgalaikių prekių prekybos augimas turėtų prislopti“, - įsitikinusi R. Medaiskytė.

Deja, gausioms investicijoms augimo nepakanka: „Tai rodo, kur yra Lietuvos ekonomikos stabdis – įmonės neinvestuoja. Čia matome, atsargų augimo vertinimą. Iš dalies tai susiję su tuo, kad bankai nelabai nori skolinti, bet priežastis ir ta, kad ir skolintis (verslas - DELFI) nelabai nori“.

Nepaisant verslo baimės investuoti, vis gi Lietuva, pasak R. Medaiskytės, užsienio rinkose vertinama gerai. „Tačiau būtų gerai paprašyti naujos Vyriausybės, kad neprarastų turimų privalumų – maža valstybės skola, biudžeto balansas tvarkingas, tvari finansų politika“.

Kalbant apie valdžios įtaką šalies ekonomikai, specialistė taip pat pasigedo Vyriausybės pozicijos dėl euro įsivedimo. „Sunku, ką prognozuoti, kai Vyriausybė nieko nekalba apie eurą. Anksčiau kalbėjome apie 2014 m., dabar tai „nešviečia“. Girdėjau kalbų apie 2015 m., bet sunku prognozuoti, kai nieko nėra konkrečiai kalbama“, - šnekėjo ekonomistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)