„Eksportas per Lietuvą grėsmės (ūkininkams – ELTA) kelti negali, jis gali kelti tik tuo atveju, jeigu būtų didelis importas vietiniam vartojimui iš Ukrainos. Nes ukrainiečiai yra priversti pardavinėti grūdus gerokai pigiau negu pasaulinėje rinkoje, bet šiuo atveju Lietuvai tai ne taip aktualu, kaip valstybėms, kurios ribojasi su Ukraina“, – šią savaitę vz.lt tinklalaidėje kalbėjo R. Karbauskis.

„Lietuvoje vietinei rinkai yra kažkiek perkama, bet pagrinde tai yra kukurūzai, kas nėra tiesioginė konkurencija Lietuvos ūkininkams. Kiek žinau, nedideliais kiekiais yra vežama per Klaipėdos uostą eksportui, bet tai yra reeksportas, kuris visiškai nedaro įtakos vietinei rinkai“, – pažymėjo jis.

Verslininkas tikino suprantantis lenkų ir vengrų situaciją, kai kyla pasipiktinimas dėl vietinės konkurencijos ukrainietiškų grūdų klausimu, tačiau, anot jo, Ukrainai laimėjus karą viskas turėtų grįžti į „savas vėžes“.

„Manyčiau, kad Lietuvos ūkininkai yra daug geresnės nuotaikos Ukrainos ūkininkų atžvilgiu, nemano, kad čia yra kažkokia problema. O aš suprantu lenkų, vengrų situaciją, kurie susiduria vietinėje rinkoje, vartojime su konkurencija ir galbūt tai labai stipriai atsiliepia. Man atrodo, kad tai susiję su rinkimais Lenkijoje ir triukšmai aplink ukrainietiškus grūdus galėjo būti sureikšminti“, – sakė LVŽS pirmininkas.

„Kada Ukraina laimės karą, o aš esu tuo tikras, matyt, kad jie grįš į pasaulines ir rinkas bei kainas. Jeigu ir susidaro mažos problemos dabar, pasibaigus karui viskas grįš į seną vėžę“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad liepos 17 d. Maskva pasitraukė iš susitarimo, leidžiančio saugiai eksportuoti ukrainietišką produkciją iš Juodosios jūros uostų. Reaguojant į tai užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir M. Skuodis Europos Komisija (EK) pateikė siūlymus dėl Ukrainos grūdų eksporto.

EK duomenimis, nuo pernai gegužės iki šio birželio solidarumo koridoriais Ukraina eksportavo beveik 82 mln., importavo – 29 mln. tonų prekių. Šiais maršrutais išvežta maždaug 41 mln. tonų grūdų, 65 proc. – Dunojaus koridoriumi. Likusi dalis pervežta kelių ir geležinkelių transportu. Daugiausia grūdų iš išplukdoma Dunojumi, per Rumunijos uostus.

Spalio pradžioje buvo paskelbta, kad veterinarinė, sanitarinė ir fitosanitarinė kontrolė bus perkelta iš Ukrainos ir Lenkijos pasienio į Klaipėdos uostą visiems į šį uostą keliaujantiems žemės ūkio produktams.

Tai buvo aptarta Ukrainos žemės ūkio politikos ir maisto ministro Mykolos Solskio, Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministro Roberto Teluso ir Lietuvos žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko susitikime, pranešė Ukrainos žemės ūkio ministerija.

Kontrolė bus perkelta per artimiausias dvi dienas. Šis sprendimas paspartins tranzitą per Lenkiją.