R. Karbauskis turi paaiškinimą, kodėl trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas bei dar 35 parlamentarų registravo pataisą, kuria siekiama nustatyti pagrindinės tiesioginės išmokos lubos ūkininkams ir susijusiems asmenims – ne daugiau nei 150 tūkst. eurų.

„Tai pirmiausia, aišku, nukreipta į mane“, – tvirtina politikas.

Jis primena, kad tai ne pirmas prieš jį nukreiptas įstatymo projektas, mat Seime svarstyta netgi keisti Konstituciją numatant, kad Seimo narys, atsisakęs mandato, nebegalėtų dalyvauti kituose rinkimuose.

„Šitie žmonės, kurie siūlo, konservatoriai, jie nelabai supranta, į kokį skaičių žmonių jie nusitaikė. Čia mane galima išimti ir galima man atskirą įstatymą paruošti su mano pavarde. Bet jie paliečia apie 25 procentus žemės ūkio produkcijos pagaminančius žmones. Jie paliečia labai daug bendrovių, labai daug ūkininkų. Nes tas susiejimas, kaip jie jį mato, tai yra platus platus“, – vertina R. Karbauskis.

Jis skaičiuoja, kad išmokų mažinimas palies dešimtis tūkstančių darbuotojų ir kirs toms šakoms, kuriomis Lietuva garsėja Europoje.

„Mes garsėjame kaip viena iš ES lyderių pagal grūdų eksportą, garsėjam savo pieno produktais. Jie gi praktiškai užsimoja būtent į tą mūsų potencialą, nes žmonės investavo, skolinosi, kūrė ūkius, ir dabar staiga valdžia nutarė, paimsime ir mes jus kaip nors užspausime, kad jūs neturėtumėte jokių pajamų. O ES tiesioginės išmokos – tai yra kompensavimas kainos, kurią gauna žmonės už žemės ūkio parduodamą produkciją“, – stebisi R. Karbauskis.
Žemės ūkis

Jis meta kritiką, kad dabartinė valdžia ieško kur nukreipti dėmesį, kadangi pati atrodo ir tvarkosi beviltiškai.

„Tokių dalykų jie nešnekėjo kovo mėnesį, nes paprasčiausiai dar vylėsi, kad galbūt valdžios veidas kažkaip pagerės. Bet jis vis blogėja ir, atitinkamai, žmonių akyse situacija su dabartine valdžia atrodo tragiška. Ir kur jie dabar nukreipia visas savo jėgas? Ne į padėties gerinimą, ne į sprendimus, kurių laukia Lietuvos žmonės, o į naikinimą opozicijos, tų žmonių, kurie galėtų būti jų oponentais kituose rinkimuose“, – pastebi R. Karbauskis.

Vertina, kad diskriminacija prieštaraus ES teisei

Pats R. Karbauskis nesikremta, jei pataisa, ribojanti išmokas stambiems žemdirbiams, būtų priimta – tikisi, kad žemdirbius apgins Europos institucijos.

„Aišku, šitie žmonės (valdantieji) nelabai susivokia, kad jų siūlymas prieštarauja Europos konkurencinės teisės sistemai. Nes diskriminavimas yra akivaizdus, vieni prieš kitus.“, – kalba politikas.

R. Karbauskis įsitikinęs, kad pataisa galiotų iki tol, kol Europos Komisija pateiks išvadą ar galbūt netgi pradėtų procedūrą prieš Lietuvą dėl verslo diskriminavimo.

„Dabar yra jų valia, valdančioji dauguma priiminėja įstatymus – tvarkoje, jų teisė daryti, kaip jie nori. Bet garbės jiems tai nepadarys ir labai greitai dėl to bus gėda. Man dabar jau gėda prieš kai kuriuos žmones – aš tiesiog pats labai apgailestauju, kad dėl manęs tokias nesąmones kuria. Nes kitaip minties tokios nebūtų“, – pripažįsta R. Karbauskis.
Ramūnas Karbauskis

Jis įgėlė konservatoriams, kad jie pro pirštus žiūri į stambiuosius verslus energetikoje.

„Paimkime kitas dotuojamas sritis, energetikų pajamos, elektros energijos gamyba – jūs rasite milijonines sumas, arba net milijardines per laikotarpį, kurias gauna ta pati įmonė arba susijusios įmonės. Ir niekas ten dėmesio nekreipia, jokių problemų nėra, nes ten draugai, ar Majausko, ar kieno. Svarbiausia į politiką nelenda. O kai lenda į politiką, reikia pradėti prie vargšų žemdirbių kibti dėl to, kad pabandytų pakenkti Karbauskiui“, – stebisi politikas.

Jis akcentuoja, kad daugumoje verslų koncentracija ar skiriamos sumos „dešimtimis kartų didesnės nei Lietuvos žemės ūkyje“, tuo metu žemės ūkyje koncentracijos apskritai nėra, čia veikia daugybė atskirų įmonių ir verslų.

„Sako, aš didelis ūkininkas. Tai čia yra 1 procentas. Kokia čia koncentracija, procentas? Mes čia tiesiog šnekame apie bandymą susidoroti su manimi, bet tai baigsis EK išvadomis“, – sako R. Karbauskis.

Dėl savo verslo nesibaimina – pakirs kitus ūkius

„Kalbant apie mane asmeniškai, man mažiausiai problemų, ir gali jie daryt ką nori. (…) aš tik suprantu, kokį triukšmą ir pasipiktinimą tai sukels žemdirbių bendruomenėje“, – patikina R. Karbauskis.

Jis siūlo valdančiajai daugumai pasidaryti analizę ir pasiskaičiuoti pataisos poveikį visam sektoriui

„Kai jie šneka, kad čia nedaug ką palies, tai man net juokinga. Čia kalbama apie ketvirtos eilės giminystės ryšius, prasideda tetos, dėdės – tai paliečia žmonės, kurie iš viso galbūt nebendrauja. Šeimose visko yra, brolis ir sesuo kartais nebendrauja, o čia jau šnekama apie tolimus giminaičius“, – sako R. Karbauskis.

Jis valdantiesiems siūlo pagalvoti, kaip reaguos bankai, išdavę ūkininkams paskolas, kurie statė fermas, investavo, o dabar valstybė staiga keičia žaidimo taisykles.

„Ar tie, kurie teikia, supranta, ką reiškia, kai bankas sako, tu grąžink dabar viską, nes jau nebeišeis subalansuoti tavo pajamų. Man tai vėlgi, be problemų išsiversiu – kol bus EK sprendimas, tikrai nebankrutuosiu, pažadu valdantiesiems. O bus tokių, kurie bankrutuos, būtent dėl to, kad bankai pareikalaus grąžinti pinigus. Tie, kurie bando atkeršyti man, daro meškos paslaugą visam sektoriui, ir, svarbiausia, būtent tiems, kurie yra potencialiausi, kurie turi galimybę investuoti“, – įspėja R. Karbauskis.

Jis apgailestauja, kad Lietuvoje kasmet mažėja pieno ūkiai – nauja pataisa dar labiau sumažintų galimybes investuoti. Pasak R. Karbauskio, smulkieji ūkiai tokių investicijų niekuomet didelių investicijų neatliks.

„Įsivaizduokite dabar, kad kas iš užsieniečių Lietuvoje įsigytų kokią žemės ūkio bendrovę ir išgirstų apie tokį įstatymo projektą. Tiesiog nepatikėtų, kad taip gali būti ES, susiimtų už galvos ir sakytų, kur mes čia esame, ar čia Afrika. Nes jei nusiperka, tai yra darbuotojai, investicijos, ilgalaikiai planai, žemės ūkio naudmenos“, – stebisi politikas.

Jis primena, kad kai kurios bendrovės akcijas kotiruoja biržoje, turi šimtus akcininkų, kurie taip pat patirs nuostolių.

„Visi ES ūkininkai gauna išmokas nepriklausomai nuo ūkių dydžio, niekur tokio ribojimo nėra. Šioje situacijoje viena Lietuva pradės riboti pagal ūkio dydį paramą“, – lygina R. Karbauskis.

Preliminariais skaičiavimais, dėl naujo ribojimo 20 stambiausių žemvaldžių Lietuvoje netektų 10,5 mln. eurų, o trys bendrovės Lietuvoje patirtų milijoninius praradimus.

Žada būti dar uolesnis politikoje

R. Karbauskis patikina, kad dėl valdančiųjų spaudimo bus dar aktyvesnis politikoje.

„Valdantieji savo kasdieniniame darbe jau nusivažiavo tiek, kad jau jiems matyt nebesvarbu, kaip jie atrodys, ką jie padarys. Jiems svarbiausia kiti rinkimai, kuriuose jie turės paaiškinti, kodėl jiems taip nesiseka valdyti, o jie atrodo tikrai tragiškai. Tai matyt jie galvoja apie tą ateitį, ir galvoja, kad prispausime Karbauskį, gal taip lengviau bus. Bet šitoje vietoje galiu jiems pažadėti – kuo mane labiau spaudžia, tuo labiau aš dirbu, tai šitoje vietoje kaip tik bus atvirkštinė reakcija“, – žada R. Karbauskis.

Jis neabejoja, kad valdantiesiems pakaks balsų naujai pataisai priimti, galbūt ją palaikys ir dalis opozicijos, „kuri nori prisidėti prie bandymo susidoroti su Karbauskiu“. Tačiau jis viliasi, kad opozicijoje atsiras žmonių su „sveiku protu, vertinančių realią padėtį“.

„Aš iš politikos nepasitrauksiu, veiksiu toliau kaip veikiau. Na nežinau, gali nebent atimti pilietybę, uždrausti man užsiimti bet kokia veikla Lietuvoje, dar ką nors padaryti. Tokiu būdu tikrai galima būtų mane sustabdyti, kad nebegalėčiau rinkimuose dalyvauti. Žinote, labai primena vieną Rytų kaimyną, jis irgi Aleksejaus Navalno atžvilgiu priima tokius sprendimus, analogiškai elgiasi. (…) gali paskelbti pas mus LVŽS kažkokia ekstremistine organizacija ir uždrausti visiems, kas yra buvę valstiečiais, dalyvauti rinkimuose. Na tai čia būtų lygiai taip pat kaip Rusijoje. Jau nebestebina manęs toks elgesys“, – tvirtina R. Karbauskis.

20 įmonių netektų 10 milijonų eurų

„Delfi“ jau skelbė, kad dėl naujo siūlymo apriboti žemdirbių išmokas, stambieji ūkininkai gali netekti apie 15 mln. eurų. Vien TOP 20 ūkininkų ir bendrovių galėtų netekti daugiau nei 10 mln. eurų.

Ramūno Karbauskio kontroliuojamas „Agrokoncernas“ būtų didžiausius praradimus patirsianti įmonė, mat ji deklaravusi daugiausiai, 38,68 tūkst. hektarų, ploto – už juos priklausytų 2,93 mln. eurų tiesioginė pagrindinė išmoka, rodo „Delfi“ turi duomenys. Jei išmoka liktų tik 150 tūkst. eurų, praradimų suma siektų apie 2,78 mln. eurų. „Agrokoncernas“ praėjusiais finansiniais metais uždirbo 4,6 mln. Eur konsoliduoto grynojo pelno.

Panašūs netekimai būtų ir antros pagal deklaruotą plotą žemės ūkio bendrovės „Auga Grupė“ – valdant 38,59 tūkst. hektarų, galima išmoka sumažėtų 2,78 mln. eurų. Pagrindinis įmonės akcininkas yra ūkininkas Kęstutis Juščius.

„Linas agro“ deklaruoti pasėliai ir žemės ūkio naudmenys sudaro 18,4 tūkst. hektarų, todėl galimas išmokos sumažėjimas siektų apie 1,24 mln. eurų.

Toliau rikiuojasi verslo Viliaus Kaikario netiesiogiai kontroliuojama grupė „Šiaurės vilkas“ su 13,19 tūkst. deklaruotų hektarų, už juos priklausytų 999,7 tūkst. eurų išmoka – įvedus ribojimą, praradimai sudarytų 850 tūkst. eurų. Visą lentelę galite rasti publikacijos apačioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (434)