„Matau didelę problemą dėl elektroninių cigarečių naudojimo. Reikia rimtai galvoti, ar nereikia uždrausti. Apie tai jau galvojama kuris laikas, bet skubių sprendimų nebus“, – sakė jis.

Pasak komiteto pirmininko, dabar vaikai ir jaunimas rūko elektronines cigaretes, o tai yra didžiulė problema, tačiau pridūrė nemanantis, kad šioje Seimo kadencijoje toks sprendimas gali būti priimtas.

„Bet apie tai galvojama. Šiuo metu yra priimti papildomi sugriežtinimai ir jei verslas vėl elgsis taip neatsakingai, kaip elgėsi su uždraustais skoniais ir kvapais, kai perpakavo ir toliau pardavinėja tą patį...

Tiek komitete, tiek iš Seimo tribūnos perspėjome verslą. Jeigu jis ir toliau šitaip elgsis, eisime prie visiško elektroninių cigarečių draudimo.

Kai kurie verslininkai buvo atėję pas mane į priėmimą, atsiprašinėjo ir net informavo, kas čia tokie, kurie pažeidinėja įstatymą“, – sakė jis.

Antanas Matulas

Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė sutiko, kad situacija Lietuvoje šiuo klausimu nebėra valdoma.

„Mokyklos jau nebežino, ką daryti. Elektroninių cigarečių paplitimas yra milžiniškas. Žinoma, bandome uždrausti ar reguliuoti reklamas, skonius, kvapus ar cukraus kiekį, bet efektas ateina ne taip greitai“, – svarstė ji.

Kalbėdama apie siūlymą visiškai uždrausti elektronines cigaretes, ji tikino, kad tokioms pataisoms būtų galima pritarti, tačiau Lietuva nėra izoliuota šalis.

„Būtų kontrabanda, pirkimai internetu. Rastų būdų, kaip gauti, bet džinas jau paleistas iš butelio ir dabar suvaldyti problemą, be galo sunku“, – sakė politikė.

Orinta Leiputė

Panašiai kalbėjo ir „valstietis" Aurelijus Veryga.

Jis prasitarė, kad Seime įstatymo projektas, draudžiantis prekybą elektroninėmis cigaretėmis, jau yra įregistruotas ir net praėjęs pateikimo stadiją.

„Projektas – jau registruotas, buvo aptartas ir Sveikatos reikalų komitete. Iš esmės ten ir būtų visiškas elektroninių cigarečių draudimas ir pagal šiandienos sąlygas nebebūtų niekas pardavinėjama“, – sakė A. Veryga.

Jis pats tikino esantis vienas šio projekto iniciatorių.

„Pateikimo metu nemažai balsavo „už“, nes visi mato problemų, sunku sukontroliuoti, kas ten pilama, sunku nustatyti ir panašiai“, – teigė jis.

Įstatymo projekte teigiama, kad siūlomomis teisinio reguliavimo normomis bus nustatyta, kad vartotojai įsigyti elektroninių cigarečių galėtų tik gavę gydytojo receptą ir išskirtinai tik vaistinėse.

Redakcija primena, kad neseniai Seimas uždraudė cukraus ir saldiklių turinčias elektronines cigaretes ir jų pildykles. Cukraus ir saldiklių turinčias elektronines cigaretes draudžiantis įstatymas įsigalios 2024 metų lapkričio 1 dieną.

Šiuo metu Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės statymu draudžiama parduoti elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles su skysčiu, jeigu šiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapą ir (ar) skonį, kofeino arba taurino, arba kitų priedų ir stimuliuojamųjų junginių, kurie siejami su energija ir gyvybingumu, vitaminų arba kitų priedų, skelbė ELTA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)