Visiems laikams palikti tarnybą, žinoma, galima ryžtis ir jaunystėje, tačiau prieš žengiant tokį žingsnį nevalia pamiršti, kad iššūkiu veikiausiai taps ne tik būtinybė pakankamai susitaupyti. Ar susimąstėte, kad dėl sprendimo liautis dirbti, matyt, būsite sukritikuoti artimųjų? Ar pagalvojote, kad įvykdę daug drąsos pareikalausiantį sumanymą tiesiog privalėsite pailsėti? Taip pat atminkite, kad gausioms santaupoms nustojus būti pagrindiniu tikslu, gali tekti permąstyti prioritetus.

Daugelis negatyvių ankstyvo pensinio amžiaus aspektų, deja, paaiškėja tik iš tiesų nustojus dirbti ir kurį laiką taip pagyvenus: be rūpesčių keliaujant po Europą ir vedant kokį nors tinklaraštį, skirtą kitokio gyvenimo būdo pasiūlytoms galimybėms.

Keletas portalo „Business Insider“ pakalbintų jaunyvame amžiuje su darbu atsisveikinusių žmonių sutiko papasakoti, ką, jų manymu, pravartu žinoti prieš žengiant šį lemtingą žingsnį.

Sulėtinti gyvenimo tempą pavyksta ne iš karto

„Būtų buvę gerai iš anksto žinoti, kad turės praeiti net šeši mėnesiai, kol nusiraminsiu, atsipalaiduosiu ir apsiprasiu su lėtesniu gyvenimo tempu“, – sako 33-ejų profesinę karjerą baigęs milijonierius Justinas McCurry. Jis – tinklaraščio „Root of Good“ autorius.

„Būtent tiek laiko prireikė, kol nieko neveikdamas ėmiau jaustis patenkintas. Iš pradžių atrodė, kad bent dalį dienos turiu energingai darbuotis. Tik laikui bėgant suvokiau, kad toks ir bus visas man likęs gyvenimas, kad visą laiką galėsiu skirti malonumams. Tai supratęs ėmiau sau leisti ilgiau pagulėti hamake, susidomėjau įvairiomis transliacijomis ir ryte rijau knygas“, – pasakoja vyras.

J. McCurry sako susidaręs apytikrį tipinės savo savaitės grafiką. Daugiausia vietos jame, aišku, užėmė poilsio užsiėmimai. Pasitaikydavo ir šiokių tokių darbų, taip pat intelektinės veiklos. Toks gyvenimo būdas, anot jo, jam atrodė labai patrauklus, tad jis pasijuto visiškai laimingas.

Gali būti, kad tikslai ir svajonės pasikeis

„Pravartu iš anksto žinoti, kad ankstyva karjeros pabaiga pati savaime nėra tikslas. Tikslas yra turėti daugiau laiko“, – sako Grantas Sabatieras, darbo visu etatu atsisakęs būdamas 30-ies su 1,25 mln. JAV dolerių (kiek daugiau nei milijonu eurų) banko sąskaitoje.

„Būtina apsibrėžti, ką būtent tau – ne visuomenei ar tėvams – reiškia jaunystėje nustoti dirbti. Pavyzdžiui, aš ankstyvą karjeros pabaigą siejau su galimybe leisti sau pagaliau užsiimti tuo, kuo trokštu, be to, atrasti naujų pomėgių, turint tiek pinigų, kad nebetektų jais rūpintis“, – dėsto G. Sabatieras.

„Taip pat būtų buvę gerai žinoti, kad šitaip pasikeisiu“, – pridūrė vyras, knygos „Financial Freedom: A Proven Path to All the Money You Will Ever Need“ (Finansinė nepriklausomybė. Patikrintas būdas įgyti tiek pinigų, kiek tik gali prireikti) autorius, taip pat vedantis tinklaraštį „Millennial Money“.

„Užsiimkite pačia maloniausia veikla ir atminkite, kad ši diena yra viskas, ką iš tiesų turite, tad mėgaukitės ja ir investuokite į savęs tobulinimą. Pinigai reikšmingi tik tada, jei padeda gyventi taip, kaip norite“, – pataria G. Sabatieras.

Atsisakius įprasto darbo, gali atsirasti naujų pajamų šaltinių

„O, kad būčiau žinojusi, jog atsisakius etatinio darbo gali atsirasti kitokių pajamų šaltinių“, – sakė J. P. Livingston, vedanti asmeninį finansams skirtą tinklaraštį „The Money Habit“. Įprastą darbą ji paliko būdama 28-erių, kai jau turėjo atsidėjusi daugiau nei 2 mln. JAV dolerių (1,7 mln. eurų).

„Kai dirbau, apie tai, ką veiksiu anksti baigusi profesinę karjerą, svarsčiau būdama labai pervargusi, todėl maniau, jog tenorėsiu sėdėti ant sofos, krimsti saldainius, iki vidudienio miegoti ir pan. Tiesą sakant, kurį laiką taip ir elgiausi. Deja, ilgainiui toks gyvenimas pabodo ir aš vėl įsitraukiau į aktyvią veiklą, susiradau naujų pomėgių, prisijungiau prie keleto projektų. Galop vienas iš tų projektų tapo pajamų šaltiniu. Turint šitiek laiko man būtų tiesiog sudėtinga nerasti nė vieno patrauklaus būdo, kaip užsidirbti bent šiek tiek pinigų“, – sakė J. P. Livingston.

Moteris taip pat gailisi, kad dirbti papildomai nepradėjo, kai turėjo ir įprastą pagrindinį darbą.

„Tada maniau, kad, norint užsiimti bet kuriuo pajamų galinčiu atnešti projektu, reikia turėti marias laiko, o kaip tik laiko juk ir neturėjau, be to, ir taip pastoviai jaučiausi tarsi išsunkta. Tik vėliau, kai iš tiesų ėmiausi keleto patrauklių projektų, suvokiau, kad jiems nereikia skirti nė penkių valandų per savaitę, taigi, mažiau nei per metus sugebėjau užsidirbti dar 60 tūkst. JAV dolerių (52 tūkst. eurų) veikdama tai, kas iš tiesų patinka.“

Sumanios taupymo strategijos, kaip antai pigios kelionės, visada madingos

„Gaila, kad nežinojau, kaip paprasta ir smagu įsitraukti į pigių kelionių medžioklę, – sako Crazy Kicks pasivadinęs tinklaraštininkas, profesinės karjeros atsisakęs būdamas 34-erių. – Kai dirbau visą darbo dieną, ypač vertinau labai ribotą laisvalaikį. Nė vienos vertingos valandos nesinorėjo praleisti renkant kokius nors kuponus, kad bent kiek sutaupyčiau. Tačiau kelionėms paprastai skirdavau tūkstantines sumas.“

„Metus darbą laisvo laiko iš karto padaugėja. Kai taip nutiko ir man, sumaniau pasidomėti galimybėmis keliauti pigiai. Visų pirma, užsiprenumeravome kelionių kortelę ir po kiek laiko jau laimėjome gana solidų prizą. Dar po kelių mėnesių, pasinaudodami tuo prizu, nemokamai nuskridome į Koloradą. Tada gavome 2,4 tūkst. JAV dolerių (2 tūkst. eurų) kelionių kreditą. Esame užsiprenumeravę ir daugiau kortelių, o nemokamai jau nukeliavome į Ispaniją, Kosta Riką, Jamaiką ir Grenadą“, – pasakoja tinklaraštininkas.

„Galiu pasakyti, kad pelnydamas nemokamas keliones tikrai neužtrunku daug ilgiau nei ieškodamas bilietų su nuolaidomis. Vien pernai nemokamos kelionės faktiškai būtų kainavę 10 tūkst. JAV dolerių (8,6 tūkst. eurų) ir dėl tiek tikrai verta gaišti laiką operacijoms, atliekamoms su keliomis kredito kortelėmis“, – įsitikinęs Crazy Kicks.

Nustoti dirbti galima ir anksčiau nei visiškai tam pasirengus

„Būtų buvę gerai žinoti, kad mesti darbą kuo puikiausiai galima ir tada, kai dar nesijauti visiškai tam pasirengęs“, – sako Joe Olsonas. Jo profesinė karjera baigėsi sulaukus 29-erių. Jis daug keliauja su žmona Ali. Sutuoktiniai drauge veda tinklaraštį „Adventuring Along“.

„Nesėkmės veikiausiai nepatirsite, be to, gyvenimas pasiūlys begalę galimybių, o pristigę pinigų galėsite bet kada kur nors įsidarbinti. Juk jei nesėkme laikysite būtinybę keliems metams grįžti į darbą, todėl profesinės karjeros pabaigą nukelsite vėlesniam laikui, tai tik elgsitės pagal nesėkmės scenarijų, nes dirbsit papildomus metus, tik ne kada nors ateityje, o jau dabar“, – aiškina įprasto darbo atsisakęs vyras.

„Nerkite į nežinomybę, nebijokite neužtikrintumo, pasiduokite nuotykiui, be to, užuot kūręsi neįveikiamą tvirtovę, kuri, šiaip ar taip, vis tiek turės trūkumų, pasikliaukite įgūdžiais, padėjusiais žengti sėkmės keliu ir pagelbėsiančiais ištikus bėdai“, – pataria J. Olsonas.

Pinigai ne visada bus jūsų tikslas

„Viena iš tiesų, kurią norėčiau būti žinojęs prieš ryždamasis mesti darbą, yra ta, kad pinigai tada nebeatrodys tokie svarbūs ir reikšmingi“, – prisipažino tinklaraštį „Mad Fientist“ rašantis Brandonas. Profesinę karjerą jis baigė turėdamas 34-erius metus.

„Visada galvojau, kad atsisakęs tarnybos vis tiek iš pradžių užsiimsiu kokiu nors verslu. Tačiau dabar, kai turiu pakankamai pinigų, nebematau prasmės ką nors daryti vien todėl, kad turėčiau jų dar daugiau“, – sakė jis.

„Bemaž visą savo, kaip suaugusio asmens, gyvenimą siekiau uždirbti kuo daugiau pinigų. Tačiau kai jų užsidirbau pakankamai, privalėjau rasti kitų motyvuojančių tikslų, o to išties nesitikėjau. Jei būčiau tai numatęs, būčiau galėjęs geriau pasirengti tam naujam savo gyvenimo etapui“, – mano vyras.

Sunkiausia – žengti lemtingą žingsnį

„Vertėjo žinoti, kad lemtingą žingsnį reikia žengti kuo anksčiau. Išsikelti tikslą tapti finansiškai nepriklausomam buvo palyginti paprasta. Eiti link šio tikslo – ganėtinai sunku. Tačiau užvis sunkiausia – kartą ir visiems laikams užverti biuro duris“, – sako Chrisas Reiningas. Nuolatinio darbo jis atsisakė būdamas 37-erių. Ch. Reiningas taip pat veda tinklaraštį.

„Kai mąstome apie pinigus, visada atrodo, kad jų reikia turėti daugiau, nei turime. Net tada, kai pinigų yra užtektinai, inimo nedrįstame palikti darbo. Deja, kur kas labiau gąsdinti turėtųmes manome, kad jų nepakanka“, – atkreipia dėmesį Ch. Reiningas.

„Dėl tokio įsitikinimo nedrįstame palikti darbo. Deja, kur kas labiau gąsdinti turėtų perspektyva kada nors suvokti, kad visą sąmoningą savo gyvenimą vien švaistėme brangų laiką darydami tai, kas nepatiko. Dabar, kai jau žengiau lemtingą žingsnį, negaliu net pagalvoti apie grįžimą atgal. Tai vienas šauniausių mano padarytų sprendimų. Gailiuosi tik dėl to, kad nesiryžau tam anksčiau“, – tvirtina Ch. Reiningas.

Galite sulaukti kritikos

„Retai kada užsimenama, kad ketinant išeiti iš darbo, būtinas tvirtas moralinis nusiteikimas“, – sako 38-erių profesinę karjerą baigęs Tako, tinklaraščio „Mr. Tako Escapes“ autorius.

„Asmuo, jaunyvame amžiuje nutariantis pradėti gyventi tarsi pensininkas, gali sulaukti nemažai kritikos. Neverta nė abejoti, kad jos pažers draugai, artimieji ir šiaip pažįstami“, – perspėja Tako ir atkreipia dėmesį, kad aršūs kritikai galbūt tiesiog pavydi gebėjimo apsispręsti.

„Tai, beje, yra viena iš priežasčių, kodėl apie asmeninius finansus geriau su niekuo nesikalbėti. Mane beveik visada laikydavo kitokiu, bet tąkart pademonstruotas priešiškumas tiesiog nustebino“, – prisimena jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)