Pirmadienį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pristatė praėjusios savaitės Rusijos vartotojų teisių gynimo tarnybos „Rospotrebnadzor“ specialistų vizito išvadas. Svečiai iš Rusijos pas pieno perdirbėjus lankėsi spalio 22-25 dienomis.

Parodė sistemą - „nuo lauko iki stalo“

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius pasakojo, kad kartu su delegacija iš Rusijos buvo aplankyti visi svarbiausi pieno pramonei taškai Lietuvoje.

„Turėjome rimtų pokalbių ir jie susipažino išsamiai su mūsų Maisto ir veterinarijos tarnyba, visa maisto kokybės sistema nuo lauko iki stalo. Vėliau lankėmės Nacionaliniame maisto ir veterinarijos institute. Jie pajuto, kiek kokybės etapų praeina maistas, kol patenka ant stalo. Įsitikino, kokie mūsų tyrimai, kurie kartais net molekulinio lygio“, - vizitą apžvelgė J. Milius.

Taip pat svečiai iš Rusijos apsilankė pieno laboratorijoje, kur pamatė, kaip tiriamas pienas, kaip atsekamas žaliavos šaltinis.

„Aišku, matė ir tris įmones. Jos tikrai parodė labai aukštą technologinį lygį, laboratorijas, parodė, kaip vykdo savikontrolę, kaip tiria riziką“, - pasakojo maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Patarė keisti sutartis su tiekėjais

Jonas Milius
J. Milius teigė, kad po vizito iš Rusijos sulaukta patarimų.

„Gavome ir patarimų, ypač naudingų pieno pramonėje. Pavyzdžiui, kad atsakomybę neštų platintojai. Maistas iš Lietuvos išvažiuoja saugus, jie pravažiuoja sieną ir reikia žiūrėti, kaip jis laikomas toliau“, - kalbėjo tarnybos atstovas.

Pasak jo, šio klausimo opumas ypač išryškėjo, kai buvo taikoma blokada transporto priemonėms. Taigi Lietuvos pieno perdirbėjams siūloma su tiekėjais pasirašyti pakoreguotas sutartis, kuriose būtų nurodyta pilna platintojo atsakomybė dėl produkto, kuris parduodamas parduotuvėje Rusijoje.

„Jei būtų trūkumų, tai būtų kalbama su platintojais, o ne mūsų gamintojais“, - teigė J. Milius.

Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas taip pat atrėmė pasirodžiusius kaltinimus, kad neva lietuviškuose produktuose galėjo būti ftalatų (medžiagų, kurias išskiria plastikas).

„Įrodėme, kad mūsų visos medžiagos, kurios liečiasi su maistu, neturi ftalatų savo sudėtyje“, - sakė jis.

Pasak J. Miliaus, Rusijos vartotojų teisių gynimo tarnybai yra išsiųstas raštas su paaiškinimu, į kokius rusų pastebėjimus buvo atsižvelgta ir kas atlikta.

„Tikiuosi, kad greičiausiu laiku bus atidarytas eksportas“, - drąsiai tvirtino J. Milius.

Pasak jo, visi neatitikimai, kurie buvo paminėti viešoje erdvėje, lietuviškoje pieno produkcijoje buvo tarnybos pertikrinti ir ištirti iš naujo.

DELFI primena, kad lietuviškų pieno produktų importo į Rusiją ribojimas pradėtas spalio 5 d. Apie tai pranešė Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos („Rospotrebnadzor“) vadovas Genadijus Oniščenka. Praėjusią savaitę buvo paskelbta, kad G. Oniščenka netenka savo posto vartotojų teisių apsaugos tarnyboje.

Pradėjus riboti lietuviškų pieno produktų importą į Maskvą aptarti susidariusios situacijos buvo išvykę ir Vyriausybės atstovai. Rusai išreiškė norą susitikti su premjero Algirdo Butkevičiaus patarėju Antanu Vinkumi. Kartu susitikime dalyvavo ir Lietuvos pieno perdirbėjų atstovai.

Tuo pačiu metu įvyko ir J. Miliaus delegacijos susitikimas su Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos vadovu Sergejumi Dankvertu bei tarnybos pareigūnais, tačiau konkrečių sprendimų, džiuginančių Lietuvos pieno perdirbėjus susitikime priimta nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)