Kaip jau skelbta, trečiadienį uždarame posėdyje du Seimo komitetai, Biudžeto ir finansų (BFK), bei Nacionalinio saugumo ir gynybos, svarstė apie JAV institucijų atliekamus tyrimus dėl Lietuvoje veikiančių komercinių bankų, o po to BFK pirmininkas Mykolas Majauskas įspėjo apie mestą šešėlį Baltijos šalių bankininkystei.

M. Jurgilas patikina, kad Lietuvoje JAV institucijos tyrimų neatlieka, tačiau mums kliūva už pažeidimus kaimynėse.

„Labai svarbu suprasti, kad tai yra komunikacinė krizė – neįmanoma atskirti įvardytų subjektų, nes jų pavadinimai yra tie patys netgi keturiose valstybėse, viskas yra įvardyta vienu regionu. Bet tiek veiksmai, tiek legalūs subjektai veikiantys atskirose šalyse yra skirtingi. Ir čia labai svarbus politikų įsitraukimas ne vien tiktais domintis situacija, bet taip pat ir valdant ją politiniame lygmenyje su atitinkamais partneriais skirtingose šalyse“, – akcentuoja M. Jurgilas.

Jis paaiškina, kad diskusijos paaštrėjo po praėjusių metų pabaigoje JAV žiniasklaidoje paskleistos informacijos, kad JAV institucijos atlieka tyrimus dėl Švedijos bankų veiklos Baltijos šalyse.

„Ir su tuo susijęs yra noras išsiaiškinti, kas čia konkrečiai yra atliekama. Pagal dabartinę turimą informaciją, Lietuvos subjektų niekas netiria, tą labai svarbu akcentuoti. Labai gerai, kad pagaliau į šią problemą atkreiptas politikų dėmesys, nes ši problema yra ne šios dienos, ne praėjusių metų pabaigos, ji tęsiasi, sakyčiau, paskutinius trejus metus: tiek dėl „Danske“ banko veiklos nutraukimo Estijoje, tiek dėl kitų bankų, kurie veikia regione.

Pernai gruodžio 15 dieną viena didžiausių pasaulyje verslo ir finansinių naujienų agentūrų „Bloomberg“ pranešė, kad JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) dėl galimo pinigų plovimo ir sukčiavimo tiria SEB, „Swedbank“ ir „Danske Bank“ bankus.

Švedijos vietinis verslo dienraštis „Dagens Industri“ tuomet buvo pranešęs, kad šalies bankai tiriami trijų JAV institucijų: Teisingumo departamento, FTB ir federalinės prokuratūros, tačiau šaltinių neįvardijo. Bankai Švedijoje komentavo, kad paskelbta informacija nėra nauja ir susijusi su praeityje praneštomis įtartinomis pinigų operacijomis.

„Kadangi regione veikia tie patys bankai, tais pačiais pavadinimais, labai sunku atskirti kur kas ir kokios yra problemos“, – sako M. Jurgilas.

Jis patikina, kad pagal šiuo metu turimą instituciją, jokie Lietuviški subjektai šiuo metu nepatenka į JAV atliekamų tyrimų apimtį. Tačiau jis sukritikavo bankų valdyseną.
Marius Jurgilas

„Buvusi valdysenos struktūra, kad motininis bankas nuspręsdavo ir priimdavo sprendimus dėl tam tikrų veiksmų, šiuo metu jau yra vertinama kaip netinkama ir ta valdysena yra keičiama. Bet tai galima pasakyti tik dabar, retrospektyviai. Deja taip buvo. Didžioji dalis bankų, veikdami per regioną, turėjo tokias regionines struktūras, kurios nėra legalūs juridiniai dariniai, bet yra „Baltijos šalių vienetas“. Ir jie netgi turėjo savo valdymo struktūras“, – trūkumą apibrėžė M. Jurgilas.

Jis taipogi patvirtino, kad pagal turimą informaciją, atliekami tyrimai dėl anksčiau bankuose nustatytų galimų pažeidimų.

„Čia nėra nieko naujo, tai yra tie patys pažeidimai, kurie buvo nustatyti priežiūros institucijų tiek Latvijoje, tiek Estijoje, tiek Švedijoje, tiek Danijoje. Ir jų pagrindu, kadangi kai kurie iš tų bankų turi padalinius Amerikoje, per kuriuos praėjo galimai mokėjimai, Amerikos institucijos inicijuoja savo tyrimą, apie tai pranešė „Bloomberg“ ir tai sukėlė atnaujintą ažiotažą“, – apibendrina M. Jurgilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)