Nacionalinio statistikos biuro (ONS) paskelbti duomenys parodė, kad praėjusių metų lapkritį bendrasis vidaus produktas (BVP) susitraukė 0,3 proc., o per tris mėnesius iki lapkričio šis rodiklis buvo paaugęs vos 0,1 proc. ONS pridūrė, kad tuo pat metu gamyba lapkritį buvo nusmukusi net 1,7 proc.

Kalbėdamas dar prieš paskelbiant šiuos naujausius duomenis, vienas iš Anglijos banko politikos formuotojų Gertjanas Vlieghe užsiminė apie sausį vyksiantį balsavimą, kurio metu bus svarstoma sumažinti BoE bazinę palūkanų normą, pirmadienį neigiamai paveikusią šalies svaro valiutą.

Praėjusį penktadienį G. Vlieghe kolegė Silvana Tenreyro sakė, kad tokiu atveju, jei šalies ekonomikai nepavyktų sustiprėti, 0,75 proc. siekianti palūkanų norma greičiausiai bus mažinama, o kadenciją baigiantis BoE valdytojas Markas Carney'is ketvirtadienį teigė, kad pinigų politikos komitetas šiuo metu vykdo skatinimo priemonių privalumų vertinimą.

Naujausi ONS paskelbti BVP duomenys parodė, kad „prasti lapkričio duomenys nebuvo stebinantys, kadangi buvo iškilę daug ekonominių neaiškumų dėl artėjusių visuotinių rinkimų, taip pat buvo kilę abejonių dėl to, kas įvyks „Brexit“ fronte, išstojimo datą perkėlus iš spalio 31-osios“, – teigė „EY ITEM Club“ finansų tyrėjų ekonomikos patarėjas Howardas Archeris.

„Be abejonės, verslai buvo atsargūs, o vartotojai išlaidavo vangiai“, – pridūrė jis.

Šalies ministro pirmininko Boriso Johnsono vadovaujami konservatoriai įtikinamai laimėjo gruodį vykusius visuotinius rinkimus, šalį išvedusius iš „Brexit“ aklavietės. Šalies parlamentas praėjusią savaitę pritarė išstojimo įstatymui, taip užbaigdamas keletą metų trukusius nesutarimus, dėl kurių žlugo dvi vyriausybės.

„Manome, kad šalies ekonomika pirmaisiais 2020-ųjų mėnesiais kiek atsigaus, kadangi konservatoriams laimėjus rinkimus nusistovėjo vidaus politinė aplinka ir sušvelnėjo su „Brexit“ susiję neaiškumai, nes su B. Johnsono išsiderėtu sandoriu JK sausio 31-ąją paliks ES“, – sakė H. Archeris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)