„Tokie apkarpymai pakenks mūsų ekonomikai, kainuos mums darbo vietų, o norint pasukti teisingu keliu, reikia, kad abi pusės sugebėtų daryti kompromisus“, – pasakė B.Obama tą dieną, kai įsigalioja automatinis 85 mlrd. dolerių siekiantis biudžeto išlaidų apkarpymas, nes B.Obamai su Respublikonų partijos lyderiais taip ir nepavyko susitarti kokiu būdu būtų geriau mažinti deficitą.

„Aš nesu diktatorius. Aš esu prezidentas“, – sakė B.Obama po paskutinės minutės susitikimo su Kongreso lyderiais.

Automatinis išlaidų gynybai ir vidaus reikmėms mažinimas, dar vadinamas sekvestravimu, buvo laikomas „paskutiniojo teismo dienos“ scenarijumi, turėjusiu stumti priešingų ideologinių stovyklų įstatymų leidėjus labiau pasistengti ieškoti geresnių kompromisinių priemonių biudžeto deficitui mažinti.

„Ko aš negaliu daryti – priversti Kongresą elgtis teisingai“, – pažymėjo B.Obama.

„Nesant sprendimo iš Atstovų Rūmų pirmininko ir kitų pusės iškelti viduriniosios klasės šeimas aukščiau už politinę būtinybę, kas galėjo būti tiesiog dabar, einama prie to, kad įsigalios šie apkarpymai“, – kalbėjo prezidentas.

Pasak jo, dabar prireiks poros savaičių ar poros mėnesių išeičiai iš biudžeto aklavietės rasti.

Penktadienį į Ovalinį kabinetą B.Obama pakvietė J.Boehnerį, Senato respublikonų mažumos lyderį Mitchą McConnellį, Senato demokratų daugumos lyderį Harry Reidą bei Atstovų Rūmų demokratų lyderę Nancy Pelosi.

Po susitikimo su prezidentu Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris žurnalistams sakė, kad respublikonai nenusileido B.Obamos raginimui pritarti priemonėms, mokesčių įplaukoms padidinti. Jis tvirtino, kad mokesčių didinimu nebus išspręsta biudžeto deficito problema.

„Aiškiai pasakykime, kad prezidentas mokesčius padidino sausio 1 dieną. Diskusija apie įplaukas yra baigta, – pasakė J.Boehneris. – Dabar kalbame apie išlaidų problemą Vašingtone“.

Įstatymai įpareigoja B.Obamą paskelbti biudžeto sekvestravimą penktadienį 23 val. 59 min. val. vietos laiku, ir visi karpymai turės būti atlikti iki metų pabaigos, jeigu nebus priimtas kitoks politinis susitarimas.

Karpymai, kurie gali kainuoti milijoną prarastų darbo vietų, paveiks viešąsias paslaugas ir sukels pavojų vangiai atsigaunančiai ekonomikai.

B.Obama piktinosi, kad respublikonai atsisakė uždengti „išlaidumo“ spragas automatiniame biudžeto apkarpyme.

„Užuot užkamšę vieną mokesčių sistemos spragą, palankią pasiturintiems ir įtakingiems turtingiesiems, (respublikonai) pasirinko variantą nutraukti gyvybiškai svarbias paslaugas vaikams, senjorams, mūsų uniformuotiems vyrams ir moterims bei jų šeimoms“, – sakė B.Obama ketvirtadienį.

„Jie balsavo taip, kad visa deficito mažinimo našta tektų vien viduriniajai klasei“, – pažymėjo prezidentas, kuris surengė virtinę susitikimų, panašių į rinkimų kampanijos mitingus, stengdamasis nuteikti visuomenę prieš respublikonus dėl šio klausimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)