„Su Baltarusija turime daugiau problemų. Šiai dienai jie praktiškai vykdo visas Rusijos embargo priemones: ir mėsos negalime vežti, ir pieno miltelių. Yra daugiau problemų nei vien žuvis“, - paprašytas pakomentuoti Baltarusijos draudimą į šalį įvežti žuvies produktus iš Lietuvos.

Penktadienį su Baltarusijos delegacija Berlyne pabendravęs J. Milius paprašė atskirai susitikti su Baltarusijos žemės ūkio ministru artimiausiu metu.

„Šiandien prekyba į Baltarusiją yra labai sumažėjusi. Negalime praktiškai vežti nei mėsos produktų, nei žuvies, ką jie labai mėgsta, ir, aišku, tranzitiniai dalykai – terminalo dalykai. Jie neturi jūros ir jiems labai reikia to, jų įmonės į mus nuolat kreipiasi“, - po susitikimo kalbėjo tarnybos vadovas.

Pasiteiravus, kokiais argumentais Baltarusija grindžia savo draudimus, J. Milius atsakė, kad jokių argumentų Lietuva nėra sulaukusi: „Šiandien jie 90 proc. eksporto veža į Rusiją. Tai žinote, jiems irgi diktuojamos sąlygos ir praktiškai jie bijo. Tas pats darosi su Kazachstanu“.

Kalbėdamas apie žuvies produktų importo iš Lietuvos uždraudimą, J. Milius užsiminė, kad jis tęsiasi apie tris savaites. Baltarusija šį sprendimą priėmė netrukus po to, kai Rusija uždraudė žuvies produktų importą iš Lietuvos didžiųjų įmonių.

„Mes daug padedame baltarusiams: pavyzdžiui, harmonizavimas veterinarijos įstatymų pagal ES reikalavimus, mes jiems padėjome paruošti pieno įmones, kad jie galėtų eksportuoti pieno produktus, padėjome laboratorijai gauti europinę akreditaciją“, - argumentavo, kodėl pokalbis su Baltarusijos žemės ūkio ministru galėtų baigtis teigiamai Lietuvos eksportui, J. Milius.

Nepaisant to, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas teigė tikintis, kad Lietuvos ir Baltarusijos santykiai maisto sektoriuje negrįš į tiesias vėžias, kol nepasikeis geopolitinė situacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)