„Žiūrint į šį rezultatą, apima keistas jausmas: dabartinis BVP augimas yra tikras geras, bet jau dabar aišku, kad ketvirtas šių metų ketvirtis Lietuvos ekonomikai bus kur kas silpnesnis“, – BNS teigė A. Izgorodinas.

Pasak ekonomisto, trečią ketvirtį Lietuvos ekonomikos augimas buvo gerai subalansuotas, o ypač gerais rezultatais išsiskyrė pramonė.

„Liepą-rugpjūtį pramonės gamybos apimtys per metus išaugo 16,2 proc., o rugsėjį pramonės pajėgumų panaudojimo lygis Lietuvoje sumušė visų laikų rekordą ir siekė 79,5 proc. Šie skaičiai aiškiai rodo, kad Lietuvos gamintojai vasarą turėjo itin daug eksporto užsakymų, kadangi vartojimas pasaulyje išgyveno tikrą renesansą“, – aiškino A. Izgorodinas.

Anot jo, prie gerų BVP rezultatų prisidėjo ir sparčiu augimu pasižymėjęs mažmeninės prekybos sektorius.

„Nepaisant galimybių paso įvedimo, rugsėjo mėnesį mažmeninės prekybos ne maisto prekėmis apimtys Lietuvoje augo 15,7 proc., panašiai kaip ir rugpjūtį (17,1 proc.). Visgi, esu linkęs manyti, kad iš dalies toks spartus mažmeninės prekybos augimas pasiektas laimingo atsitikimo dėka: galimybių paso įvedimas rugsėjo viduryje tiesiog nespėjo paveikti vartojimo statistikos Lietuvoje“, – sakė ekonomistas.

„Google duomenys rodo, kad iki galimybių paso įvedimo Lietuvos gyventojų srautas į prekybos tinklus Lietuvoje siekė maždaug tokį pat lygį, kaip ir prieš pandemiją, tačiau rugsėjo pabaigoje gyventojų srautas į prekybos tinklus jau buvo 15 proc. mažesnis“, – pridūrė jis.

Pasak A. Izgorodino, nepaisant gero trečiojo ketvirčio BVP rezultato, jau dabar reikia fokusuotis į ketvirto ketvirčio perspektyvas, kurios Lietuvos ekonomikai yra blogesnės – metų pabaigoje ekonomikos augimas tikrai sulėtės.

“Iš rudens pradžioje fiksuotų Lietuvos pramonės lūkesčių jau dabar galima spręsti, kad Lietuvos gamintojai ketvirtą ketvirtį numato gerokai kuklesnius rezultatus – dėl energetinių išteklių ir komponentų trūkumo kenčia ES pramonė, o lėtėjant ES pramonei, mažiau užsakymų gaus ir gamintojai Lietuvoje. Ši rizika materializuosis ketvirtą ketvirtį“, – mano ekonomistas.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) per devynis mėnesius, palyginti su atitinkamu 2020-ųjų laikotarpiu, augo 5,2 proc. iki 40,5 mlrd. eurų, pranešė Statistikos departamentas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)