„Radisson Blu Astoria hotel“ viešbučio salėje po „Geriausio darbdavio“ tyrimo pristatymo geriausiais darbdaviais buvo išrinktos net šešios tyrime dalyvavusios organizacijos - „Adform Lithuania“, „Lietuvos draudimui“, „Philip Morris Baltic“, „Roche Lietuva“, „Sanofi-aventis Lietuva“ ir „Tele 2”.

Įmonių atstovai džiaugėsi, kad apdovanojimas joms atiteko remiantis jų pačių darbuotojų nuomone. „Lietuvos draudimas per savo gyvavimą yra gavęs labai daug prizų. Tačiau šitas yra ko gero pats brangiausias man, nes tai yra mūsų žmonių atsakymas į mūsų pastangas, į mūsų veiklas. Atsakymas, kad jie yra sėkmingi žmonės ir dirba sėkmingoje organizacijoje“, - atsiimdamas apdovanojimą sakė „Lietuvos draudimo“ generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis.

„Mums tai labai svarbus ir reikšmingas apdovanojimas, pirmiausiai norime padėkoti įmonės darbuotojams, visai šauniai komandai. - paantrino „Tele 2” finansų direktorius Aidas Tamošiūnas. - Šis apdovanojimas mus įkvėpė siekti dar geresnių rezultatų“.

Pasitenkinimas nereiškia darbuotojų įsitraukimo

„Geriausio darbdavio“ tyrimu buvo siekta atskleisti, kiek ir kodėl darbuotojai yra įsitraukę į organizacijos veiklą. Jo rezultatai parodė, kad darbuotojų pasitenkinimas nebūtinai reiškia, kad jie itin įsitraukę į darbą. „Įsitraukimas vis tiek yra mažesnis negu pasitenkinimas“, - sakė tyrimą pristačiusi „OVC Consulting“ vyriausioji konsultantė Almanta Jakštaitė Vinkuvienė.

Tyrimas atskleidė ir į ką turėtų atsižvelgti darbdaviai, norėdami išlaikyti ir didinti darbuotojų įsitraukimą. Pasirodo, jį Lietuvoje labiausiai skatina patraukli fizinė darbo aplinka, galimybė mokytis ir tobulėti, pasitenkinimas, galima papildoma nauda darbuotojui ir pati darbinė veikla. Kol kas lietuviškose organizacijose labiausiai į darbą yra įsitraukę aukščiausių grandžių vadovai, mažiausiai – žemutinių grandžių darbuotojai. „Geriausių darbdavių organizacijų vadovams būdinga aukšta orientacija į žmones, o darbuotojai atitinkamai suvokia, kad jie laikomi vertingais“, - sakė A. Jakštaitė Vinkuvienė.

Pusė darbuotojų netiki darbdavių pažadais

Vis tik, didžiojoje dalyje tirtų organizacijų (įvertintų ne kaip geriausi darbdaviai) darbuotojai aukščiausių vadovų elgesį jų atžvilgiu vertino ne itin teigiamai. Tyrimas parodė, kad tik 40 proc. darbuotojų jaučiasi laikomi vertingiausiu organizacijos turtu, o nė pusė jų nemanė, kad vadovai bendrauja atvirai ir sąžiningai. Be to, tik pusė darbuotojų (ne iš geriausiai įvertintų organizacijų) sakė sulaukiantys pripažinimo nekalbant apie finansinį atlygį, ir sutiko, kad organizacija vykdo darbuotojams duotus pažadus.

Įdomu tai, kad patys darbuotojai savo resursų išnaudojimą taip pat vertina geriau nei jų darbdaviai – aukščiausių grandžių vadovai. Kad savo potencialą panaudoja virš 80 proc. teigia 71 proc. geriausių darbdavių ir 59 proc. kitų organizacijų darbuotojų. Tuo metu pastarųjų aukščiausios grandies vadovai mano, kad potencialą išnaudoja tik 35 proc. jų įmonių darbuotojų.

Pasak A. Jakštaitės Vinkuvienės, norėdamos didinti darbuotojų įsitraukimą organizacijos turėtų dėmesį skirti kelioms sritims. „Tai didesnis dėmesys karjeros galimybių ir perspektyvų organizacijos aiškumui, orientacijos į žmones didinimas, vidinio įvaizdžio stiprinimas, darbo procesai ir tvarkos ir įsitraukimo kultūros kūrimas įvairių grandžių vadovų pagalba“, - sakė ji.

DELFI primena, kad „Geriausias darbdavys“ buvo išrinktas remianti „AON Hewitt“ atliktu „Geriausio darbdavio“ tyrimu. Jį Lietuvoje pristatė bendrovė „OVC Consulting“. Tyrimo metu buvo įvertinti įvairūs jame dalyvavusių kompanijų veiklos aspektai, turintys įtakos darbuotojų pastangoms pasiekti geriausių, visai organizacijai svarbių rezultatų. „Geriausio darbdavio“ tyrime dalyvavo 21 organizacija – iš jų į tyrimo klausimus atsakė kiek daugiau nei 6 tūkst. įmonių darbuotojų. Dalyviai buvo įvertinti penkiais skirtingais – darbuotojų įsitraukimo, lyderystės, aukštos veiklos standartų kultūros, darbdavio patrauklumo ir žmogiškojo kapitalo stabilumo – aspektais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)