BBVA teigimu, kitąmet ekonomikos augimo tempai sulėtės dėl neigiamų „Brexit“ padarinių ir ydingos šalies vyriausybės vykdomos fiskalinės politikos. Banko prognozės kiek optimistiškesnės už anksčiau pateiktus Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) spėjimus, kad šiemet Ispanijos ūkis augs 2,8 proc. Tarptautinė reitingų agentūra „Fitch“ prognozuoja 2,9 proc. augimą, o remiantis Tarptautinio valiutos fondo prognozėmis, Pietų Europos valstybės ekonomika kilstels vos 2,6 proc. Remiantis BBVA prognozėmis, ir toliau augs namų ūkių vartojimas, kurį visų pirma skatins „pagerėjusios darbo rinkos ir skolinimosi sąlygos, ekspansyvi fiskalinė politika ir mažėjantis vidaus disbalansas“.

„Jeigu antrojoje metų pusėje toliau bus stebimos panašios tendencijos, BVP gali išaugti 3,2 proc.“,– teigė BBVA išsivysčiusių ekonomikų tyrimų padalinio vadovas Rafaelis Domenekas (Rafael Domenech).

Tačiau 2017 m. šalies ekonomikos augimo tempai sulėtės ir neviršys 3 proc. ribos.

„Ir toliau vyraus didelis neužtikrintumas dėl ekonominės politikos“, – perspėjama banko pranešime. Taip pat nurodoma, kad nors Europos Sąjunga (ES) šaliai ir netaikė nuobaudų dėl nevykdomo biudžeto deficito plano, šiais ir kitais metais vis tiek reikės dėti daug pastangų, siekiant pakeisti fiskalinę politiką.

„Tai itin svarbu, nes pasižadėta iki kitų metų biudžeto deficitą sumažinti iki 3 proc. nuo BVP“, – rašoma pranešime. Prognozuojama, kad šiemet Ispanijos biudžeto deficitas sumažės vos 0,6 procentinio punkto ir sieks 4,4 proc. nuo BVP. Kitąmet, jeigu nebus imtasi reikiamų priemonių, biudžeto deficitas sieks 3,6 proc.

Kitų metų ekonomikos prognozes, be jau minėtų finansinių iššūkių, temdys ir „Brexit“ sukelti neigiami padariniai šalies eksportui.