M. M. M. bin Mahfouzo darbotvarkė yra labai įtempta: po susitikimų Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, numatyti trumpi susitikimai su verslo atstovais, tad jis pokalbiui turi tik 10 minučių.

M. M. M. bin Mahfouzas Saudo Arabijoje dirba keliose verslo srityse, t.y. valdo prekybos centrų tinklą, viešbučių verslą bei pramonės įmones. Jo valdoma „Marei Bin Mahfouz Group“ patenka tarp 25 didžiausių Saudo Arabijos verslo grupių. Jis yra Saudo Arabijos karališkosios šeimos narys, kuris veiklą vykdo tiek Saudo Arabijoje, tiek Jungtinėje Karalystėje.

Gyvendamas ir Saudo Arabijoje, ir Jungtinėje Karalystėje, Lietuvos pirmasis garbės konsulas yra susitikęs ir su Jungtinės Karalystės karališkosios šeimos nariais.

- Ar tai yra pirmas jūsų vizitas Lietuvoje?

- Taip, pirmas vizitas Lietuvoje ir Baltijos šalyse apskritai. Esu maloniai nustebęs, manau, Lietuvai labai gerai sekasi būti Europos dalimi, Europos Sąjungos nare. Įspūdžiai tikrai yra geri. Tai, kad Lietuva nuo kitų metų sausio įsiveda eurą, taip pat yra pažangos ženklas, tai reiškia, kad Lietuva tampa euro zonos nare. Kai susitinku su verslo žmonėmis Saudo Arabijoje kalbu apie Lietuvą, verslininkai maloniai nustemba sužinoję, kad šalis tampa euro zonos nare. Tai yra didelis žingsnis į priekį. Dar vienas mums matomas privalumas – neužšąlantis Baltijos jūros Klaipėdos uostas, jis yra labai tinkamas prekėms pervežti.

- Kokie yra jūsų darbo su Lietuva planai?

- Mes domimės kai kuriomis Lietuvos bendrovėmis, su kai kuriomis jau esame pabendravę. Saudo Arabija yra labai didelė ir atvira rinka. Kai tik pradėsiu eiti pirmojo Lietuvos konsulo pareigas Džidoje, tikiuosi, jau kitą mėnesį, komunikacija su Lietuvoje veikiančiomis verslą vienijančiomis struktūromis ir verslo struktūromis Džidoje vyks intensyviau.

Taip pat turiu tikslą paskatinti turizmą iš Saudo Arabijos į Lietuvą, šioje srityje planuoju aktyviai dirbti.

- Kurių Lietuvos verslo sričių produkcija galėtų sudominti Saudo Arabijos pirkėjus?

Lietuvos garbės konsulas Saudo Arabijoje Marei Bin Mahfouz
- Mums yra įdomios gamybos ir apdirbimo pramonės, pavyzdžiui, baldų, medicinos, žemės ūkio ir lengvosios pramonės srityse.

- Kokias perspektyvas matote maisto pramonei?

- Taip, apie Lietuvos maisto rinką esu kalbėjęs su kolega Egipte. Labiausiai mus domina mėsos produktai, taip pat pieno produktai, visas konservuotas maistas.

- Ar turite patarimų Lietuvos verslui?

- Pirmiausia planuojame Džidoje esančiuose parodų centruose pristatyti Lietuvos verslą, į ten planuojamas parodas galėtų atvykti Lietuvos verslo atstovai susipažinti su Saudo Arabijos verslininkais. Tikiuosi, kad tai įvyks labai greitai.

- Kokia yra jūsų vizito Lietuvoje žinutė?

- Viliuosi, kad pavyks padidinti abiejų šalių bendradarbiavimą žemės ūkio ir verslo srityse.

- Ar Baltijos šalys yra žinomos Saudo Arabijoje?

- Dabar jos bus žinomos kur kas geriau (šypteli). Lietuvos žinomumą tikrai padidintų turizmo srautai, verslo susitikimai, parodos. Prie to prisidės ir Lietuvą bei Saudo Arabiją vienijantys komercijos rūmai.

- Saudo Arabija eksportuoja daug naftos produktų, o jūs esate vienas įtakingiausių šios šalies verslininkų. Kaip, jūsų nuomone, naftos kainos keisis artimiausiu metu?

- Manau, verslo esminės permainos nelaukia. Verslas visada vertina žaliavos kainas ir valiutos keitimo kainą. Kalbant iš verslo perspektyvos, reikšmingų pokyčių artimiausiu metu nematau.

- Ko palinkėtumėte Lietuvai?

- Linkiu šiai šaliai ir toliau sėkmingai ir stabiliai augti, taip pat viliuosi, kad mes daug ko iš jūsų išmoksime, ypač, kaip greitai ir efektyviai imtis permainų.

- Ačiū jums už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)