Savo ruožtu pati operatorė sutinka, jog ne Europos Sąjungos (ES) standarto sovietmečio statybos detales europietiškos bendrovės pagaminti gali, tačiau konkurencingų alternatyvų šiuo konkrečiu atveju nepateikė.

Tikina, kad „Amber Grid“ galėjo išvengti rusiškų detalių naudojimo dujotiekio remontui

ELTA jau anksčiau skelbė, kad „Amber Grid“ jau prasidėjus plataus masto invazijai Ukrainoje pernai vasarį leido rangovui – „Šiaulių dujotiekio statybai“ – panaudoti rusiškus vamzdžius 880 metrų ilgio magistralinio dujotiekio į Kaliningradą atkarpos remontui Kauno rajone.

Pasak operatorės, rangovas už užsakytus vamzdžius sumokėjo 2022 m. sausį, fiziniai rekonstrukcijos darbai pradėti vasario 1 d. Tuo tarpu vamzdžiai į statybvietę atvežti iki kovo vidurio, o visas projektas užbaigtas ir atkarpa prie dujotiekio prijungta 2022 m. gegužės 25 d.

„Amber Grid“ įgyvendino remonto paslaugų pirkimą už 698 tūkst. eurų, o remontui panaudotų rusiškų vamzdžių kaina siekė 361 tūkst. eurų.

Tuomet dujų sistemos operatorė patikino, kad remonto pirkimas įvyko dar iki puolamųjų Rusijos veiksmų pradžios, kai naudoti rusų gamybos detales „Amber Grid“ dar nedraudė. Be to, anot įmonės, alternatyvų rusiškoms detalėms nebuvo, nes specifinio standarto – D720 skersmens – šalyje agresorėje pagaminti vamzdžiai turėjo būti panaudoti „technologiniam sistemos nuoseklumui užtikrinti“ – kadangi rekonstruota dar sovietmečiu statyto dujotiekio atkarpa.

„Dujotiekio vamzdžio skersmuo turi atitikti tą patį anuomet taikytą standartą. (...) Tai reiškia, kad nebuvo kitos galimybės kaip tik sumontuoti vamzdžius, kurie buvo naudojami tais laikais“, – Eltai lapkričio pradžioje komentavo „Amber Grid“.

Vis tik, kaip Eltai teigė viena rinkos dalyvių, D720 standarto vamzdžius galėjo pagaminti ir tiekėjai Europoje – europiečių įmonėms šis pirkimas esą būtų buvęs patrauklus.

Jos komentare pabrėžiama, kad Lietuvos įmonės iš tiesų sulaukė ES veikiančių gamintojų pasiūlymų tiekti remontuotam magistraliniam dujotiekiui tinkančius vamzdžius.

„Amber Grid“ reikalavimuose niekur nebuvo nurodytas joks standartas, kurį galėtų atitikti tik Rusijos įmonė. Specifikacijoje kaip tik nurodyti vien tik europiniai standartai“, – teigia įmonės atstovai.

„D720 skersmens vamzdžius nesunkiai gali pagaminti ir Europoje įsikūrę gamintojai. Juolab, kad užsakymo dydis pakankamas juos sudominti“, – pažymėjo bendrovė.

„Amber Grid“: šis atkarpos remonto konkursas nesulaukė konkurencingų Europos gamintojų pasiūlymų

Pati „Amber Grid“ šią savaitę Eltai pateiktame komentare patvirtino, kad D720 nėra ES standartas. Vis tik operatorė pripažįsta, kad šios specifikacijos dujotiekio vamzdžius gamintojai Europoje pagaminti galėtų.

Bet, anot įmonės atstovų, mažesnio nei kilometro ilgio dujotiekio atkarpos rekonstrukcijos konkursas jų susidomėjimo nepritraukė.

„Dėl nedidelės apimties ir vamzdžio diametro ypatumo nebuvo konkurencingų pasiūlymų iš Europos gamintojų, todėl rangovai teikė pasiūlymus pasirinkdami kitus gamintojus“, – Eltai teigė „Amber Grid“.

Kartu operatorė pabrėžia, kad jos anksčiau pateikta informacija, esą naudoti rusiškas detales buvo būtina siekiant užtikrinti tinkamą dujotiekio veikimą, yra teisinga.

„Įgyvendindami magistralinio dujotiekio atkarpos rekonstravimo Kauno rajone projektą, turėjome integruoti tokią vamzdžio dalį, kuri netrukdytų atlikti vidinę dujotiekio diagnostiką. Jos metu, tikrinant dujotiekio vidaus būklę, į dujotiekio ertmę leidžiami specialūs įtaisai.

Esant skirtingiems vamzdžių diametrams, įtaisai gali užstrigti dujotiekio viduje. Taigi, valdant technologines rizikas, į esamą dujotiekį reikėjo įdėti mažiau nei vieno kilometro ilgio tokio paties diametro vamzdį“, – komentavo įmonė.

Operatorė anksčiau taip pat tikino, jog iškart po plataus masto karo pradžios jos vadovo įsakymu rangovams uždrausta vykdant „Amber Grid“ užsakymus naudoti įsigyti ir naudoti rusiškas detales. Bendrovė taip pat tikino, ieškanti kaip 1960–1990 metais įrengtos dujų perdavimo infrastruktūros priežiūrai naudoti ES standarto komponentus.

„Amber Grid“ iš viso Lietuvoje eksploatuoja 2288 km ilgio dujotiekio tinklą. Remiantis bendrovės informacija, dažniausiai naudojamų dujotiekių skersmuo yra 700 mm, didžiausias siekia 1220 mm.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją